Reţeta fast a Taxei Cepoi

de Moise Guran

N-a fost vorbă-n vânt, ministrul Sănătăţii chiar este foarte hotărât să taxeze mâncatul repede. Nu asta înseamnă fast-food? Am tot încercat să găsesc o modalitate prin care să îmi dau seama cum poţi taxa diferit o chiftea prăjită între două felii de pâine de una pregătită la cuptor în sos marinat şi nu m-am prins. Prima se numeşte hamburger şi se mănâncă repede, a doua se numeşte chiar chiftea marinată şi se mănâncă mai încet.

Ce-l va impidica pe creatorul hamburgerului să-i zică la o adică chiftea pentru a nu plăti taxa Cepoi? Până şi numele acesteia te duce cu gândul la o reţetă repede preparată, repede consumată şi mai greu digerată.

Dar nu numele contează ci reţeta acestei taxe şi să vedeţi de ce.

Ministrul Sănătăţii spune că mâncarea nesănătoasă implică o morbiditate crescută. Dacă tu cetăţean te îndopi cu hamburgeri şi pizza, nu e normal să dai bani la sănătate? Doar ştim toţi că e o chestiune de timp până ajungi la spital cu încurcătură de maţe, colesterolu mărit sau chiar stop cardiac. Dacă fumătorii şi consumatorii de alcool plătesc, de ce n-ar plăti şi mâncăcioşii?

Trebuie să recunoaştem că logica noului ministru al sănătăţii este beton. Deja mă tem de momentul în care domnul Cepoi va da prima tură prin spitale şi va vedea câţi vin acolo loviţi de maşini. Păi dacă maşinile implică morbiditate n-ar fi normal să taxăm şi maşinile pe acelaşi principiu? Dar v-aţi gândit vreodată câte boli au intrare respiratorie? Oare respiratul nu implică morbiditatea crescută?