De la Mihai Viteazul la „Finală”

Gloria nu este gratuită dar istoria nu stă prea mult de amănunte. Noi românii știm de exemplu cu toții că Mihai Viteazul a fost un mare erou căci i-a bătut pe turci de i-a lăsat fără dinți, iar apoi a unit pentru prima dată țările române. Nimeni nu mai stă să judece care au fost costurile acelor victorii și dacă ele au meritat sau nu. Probabil doar pasionații de istorie fac o legătură între legarea țăranilor iobagi de glie și eforturile militare ale boierilor beneficiari în campaniile glorioase ale lui Mihai Viteazul. Când n-a mai avut iobagi de priponit, domnul muntean a angajat mercenari cu ajutorul cărora a și repurtat victoriile ce au dus la Prima Unire a Țărilor Române. Pe bune cine mai stă să vadă câți bani a cheltuit Mihai Viteazul și care a fost efortul țării pentru o pagină de istorie care te poate face mândru că ești român?

La fel și cu Finala asta Europa League. Aveam cu toții nevoie de așa ceva! Aveam nevoie să vedem că putem fi și noi nași la nunta altora. Nu-i mare lucru, e o chestie de prestigiu, dai banii și te simți în mijlocul atenției.

Dar acum că gloria a trecut, haideți să judecăm puțin și altfel evenimentul ca să ne organizăm mai cu profit datat viitoare. Estimările privind încasări de 30 de milioane de euro de pe urma evenimentului au fost muuult umflate. Mediafax a făcut calculele și a ajuns la concluzia că spaniolii n-au lăsat la bucurești decât vreo șase milioane de euro. Hai șapte, dacă mai pui la socoteală și toate țepele date de unii dintre taximetriști, și tarifele umflate de pe la hoteluri și tonele de mici sau râurile de bere. Pentru comparație, concertul de acum un an al celor de la AC/DC a stârnit mai multă vâlvă comercială, chiar dacă cei 60 de mii de spectatori erau preponderent români. Nici concertul Madonna de acum doi ani nu ne-a așezat mândria pe harta lumii deși a depășit de asemenea ca amploare comercială meciul de fotbal dintre două echipe spaniole. Diferența esențială dintre toate aceste evenimente este că doar cele organizate pe bani privați au fost cu adevărat profitabile.