O decizie ce nu a mai venit

de Moise Guran

Banca Naţională a României a redus dobânda de referinţă la lei cu 0,25% până la 5,25. Acest pas era aşteptat şi totuşi cursul de schimb euro/leu a crescut după anunţ până peste 4,38 lei pentru un euro. De regulă atunci când o măsură este aşteptată de piaţă, ea nu produce mişcări serioase căci traderii spun despre mişcările anticipatre că sunt deja în preţuri.

Dar de la şedinţa de politică monetară de azi lumea aştepta o altă măsură care nu a venit. La începutul acestei luni Isărescu a părut a lăsa de înţeles că va reduce şi rezervele minime la lei. Acestea sunt un soi de garanţii pe care băncile le depun la BNR pentru fiecare credit acordat şi intenţia celor de la banca centrală este acum evident aceea de a-i determina pe bancheri să dea mai multe credite. Numai că această măsură nu a mai fost luată.

Rezerva minimă reprezintă un cost plătit de bancă pentru un credit acordat unui cetăţean iar reducerea ei ar fi lăsat mai mulţi lei băncii respective. Atâta doar că Isărescu nu are de unde şti dacă în momentul în care are mai mulţi lei o bancă îi bagă în economie sub formă de credit sau preferă să îi schimbe în euro, pariind pe slăbirea leului.

Cu adevărat ciudat este faptul că lipsa unei decizii azi de la BNR a avut exact efectul pe care l-ar fi avut luarea ei. Bancherul aştepta aşadar ca Isărescu să îi lase mai mulţi lei şi, în momentul în care a văzut că a amânat o decizie în acest sens, trebuie să-şi fi schimbat intenţia de a cumpăra euro. Şi totuşi cursul de schimb a crescut.

Asta pentru că speculatorii străini au interpretat amânarea ca pe un – mă tem de creşterea cursului şi nu vreau să vă dau muniţie ca să duceţi euro la 4,4 lei.

Este posibil ca acest calcul să fie greşit. Dacă ţinem cont de faptul că până acum BNR a ţinut cursul destul de strâns şi a intervenit pe paliere de câte ori a crescut sau a scăzut, există riscul ca aceşti pariori pe creşterea euro să se prăjească. Dar de astă dată mişcarea nu pare un atac speculativ. Pur şi simplu creşterea cursului către 4,4 lei pentru un euro ar putea fi considerată naturală căci ea se face treptat şi, de fapt asta este şi grija lui Isărescu.

În altă ordine de idei, doar o relansare economică ce ar trage către firme cantitatea mare de lei din piaţa financiară ar mai putea opri cursul euro în drumul său spre 4,4 sau chiar 4,5 lei.