Un politician supărat pe o petrolistă delicată

de Moise Guran

În războiul său mai mult sau mai puţin de imagine cu Petrom, preşedintele Traian Băsescu a pronunţat o cifră care, teoretic, reprezintă un secret comercial pe care nici chiar preşedintele nu ar fi trebuit să îl cunoască. Justificându-şi supărarea pe Petrom, Traian Băsescu a spus că această companie produce barilul de ţiţei în România la un cost de 16 dolari iar apoi îl vinde propriei rafinării la un preţ de piaţă. Asta înseamnă de şapte ori mai mult şi de aici şi supărărea preşedintelui pe apetitul speculativ al Petrom care profită, spune preşedintele, de redevenţele mici pe care le plăteşte statului român.

Probabil Traian Băsescu are dreptate dar problema este oricum alta – atunci când redevenţele vor creşte cu ce voi fi eu, cumpărător de benzină, mai fericit decât sunt acum când mă speculează Petrom?

Cu adevărat interesantă a fost replica dată preşedintelui de doamna Mariana Gheorghe, preşedintele Petrom. Într-un interviu pentru Hotnews, eficientul manager al Petrom a explicat foarte calm şi delicat că taxele influenţează într-adevăr preţurile, că oricum din ceea încasează acum de la mine ,cumpărător, Petrom face ce fifty/fifty cu statul român, dar în momentul în care taxele de concesionare ale perimetrelor petrolifere vor creşte, asta va afecta în primul rând investiţiile pe care compania le face în România pentru a da de lucru sondorilor.

Eleganţa răspunsului este dezarmantă. Şeful de la Petrom îi transmite astfel preşedintelui ţării ceva de genul – noi din câştigul mare facem locuri de muncă, dar dacă în loc de asta aceşti bani ar ajunge la statul român, voi ce aţi face cu ei? Ceea ce mă aduce în mod inevitabil pe mine, cumpărătorul de benzină din România, la întrebarea – cu ce voi fi eu cumpărător de benzină mai fericit decât sunt acum când mă speculează Petrom?

Caftul public dintre politicieni şi petrolişti revine, episodic, în anii electorali, pentru că politicianul ştie că eu, cumpărătorul, mai scap vorbele grele printre dinţi de câte ori se scumpeşte benzina. Oricum şi Traian Băsescu şi Mariana Gheorghe îmi spun acum că benzina se va scumpi atunci când Petrom va plăti taxe mai mari, dar parcă m-aş aştepta de la politicieni să îmi spună şi cum vor întoarce o parte din bani către mine, plătitorul de benzină.