Un sistem conceput să vă fure (II)

de Moise Guran

Dacă statul român nu are nici cel mai vag habar despre câţi bani cheltuie în mod netransparent şi, deci, despre la cât pot ajunge şpăgile de partid sau de alt fel într-un an, cineva totuşi a aflat. Mai bine zis, a aproximat.

Institutul pentru Politici Publice
a luat-o din firmă în firmă, din trazacţie în tranzacţie şi a aflat că mai mult de jumătate dintre cele 22 de miliarde de euro, achiziţii făcute anual de autorităţile din România sunt bani atribuiţi pe sub masă. Suma este impresionantă şi bate absolut toate estimările specialiştilor privind pierderile provocate de corupţie statului român.

Răsfoind contractele, cei de la Institutul pentru Politici Publice au mai constatat câteva lucruri simple – nu există nicio referinţă de cost şi acelaşi obiect poate fi cumpărat de o primărie la un preţ dublu sau triplu decât alta. Exemplele sunt elocvente şi sociologii spun de exemplu că primăria Galaţi cumpără un top de hârtie la preţ dublu faţă de Ministerul Administraţiei, iar primăria din Călăraşi a plătit de trei ori mai mulţi bani pe o băncuţă la amenjarea unui parc decât a făcut-o primăria din Reşiţa.

Desigur mai contează şi modelul şi cantitatea dar preţul poate fluctua cu 10-20%, nu cu 100% sau 200%.

Sociologii au mai făcut un calcul – dacă statul ar da, de exemplu, funcţionarilor săi câteva referinşe de preţ, atunci s-ar face economii anuale de peste două miliarde de euro la bugetul de stat. Ca să vă faceţi o idee despre cât de mare este această sumă, din ea s-ar putea mări salariile bugetarilor nu cu 15, ci cu 25%, sau s-ar putea readuce CAS-ul şi majora salariile bugetarilor în acelaşi timp. S-ar putea face o autostradă de la Timişoara şi până la Braşov, iar iluziile despre câte s-ar putea face în România dacă nu s-ar mai fura pot continua. În fond, exact la iluzii suntem noi, românii, cei mai buni. Noi şi politicienii noştri care ni le vând, politicieni care pot schimba foarte simplu sistemul de achiziţii publice, pot pune stop uriaşei hoţii care se face cu banii contribuabililor dar nu o fac deşi se dau tot timpul ocupaţi în lupta cu corupţia.