Prea multe, pentru luna mai…

Moise Guran

Ticăie Dragnea, din nou. Modificările puse de Florin Iordache pe masă pentru Codul Penal și cel de Procedură Penală, îi dau acestuia posibilitatea să se spele de condiția de infractor condamnat din care conduce acum România. Nu, nu este vorba de noul dosar, cel referitor la abuzul în Serviciu de la Protecția Copilului Teleorman, deși aș fi gata să bag mâna în foc că până la ieșirea din Parlament vor apărea prevederi și pentru acela, e vorba de Dosarul Referendumul, în care domnul Dragnea a fost definitiv condamnat la doi ani cu suspendare, dar în care va cere revizuirea sentinței, pentru că doi dintre judecătorii care au dat sentința s-au pensionat și nu au mai semnat și motivarea acesteia. Cum despre toate acestea ați auzit la știri și veți mai auzi opinii ale unor juriști mai buni ca mine, eu o să mă concentrez azi pe timingul general al acțiunii.

Suntem la jumătatea lunii aprilie, iar miercurea viitoare este ultimul termen în Dosarul Bombonica. Este de așteptat ca judecătorii să dea o sentință, dar care nu va fi definitivă, undeva între 15 și 30 mai.

Pe 19 mai este programat un mare miting la București, pentru susținerea familiei tradiționale, inclusiv a aceleia formate dintr-un bunic și o nepoată. Sunt informații că PSD face deja rezervări pentru toate autobuzele firmelor de transport de prin județe, semn că numărul membrilor de partid trebuie că a crescut în ultimul an. Dacă nu mă credeți intrați în orice firmă de stat sau instituție publică și întrebați în orice birou câți sunt membri PSD. Întrebați-i apoi dacă îi puteți scoate la o bere pe 19 mai și s-ar putea să vă răspundă că acceptă doar dacă berea se servește la București.

Paradoxal, în acest timp crește presiunea socială, angajații din spitale, în special sunt destul de nemulțumiți, dar cei mai stresați trebuie că sunt în această perioadă angajații Fiscului și cei ai Trezoreriei. Și asta pentru că ei vor fi cei care vor trebui să asigure banii necesari plății salariilor și pensiilor și în mai, dar și după luna mai.

Cum, deja dobânzile cresc din nou pe piața internă, se vorbește tot mai mult de redeschiderea emisiunilor externe care să asigure acești bani… poate o lună, poate două… Căci imediat după luna mai, în iunie, ministerul Finanțelor a anunțat că va veni cu proiectul prin care le va da românilor posibilitatea să se înscrie la Pilonul II de pensii. Cum? Dar nu sunt deja înscriși? Ba da, dar li se va cere să se mai înscrie o dată, în ideea că unii poate nu o vor face, iar banii vor ajunge la buget. Nu subestimați puterea indolenței!

După cum vedeți, în luna mai se vor întâmpla prea multe lucruri în țara noastră. Ceea ce mă face să cred că modificarea codurilor penale, inclusiv în beneficiul domnului Dragnea, ar putea trece de parlament înainte de prima sentință a acestuia în dosarul Bombonica, retrimise apoi (cel mai probabil) de președinte, la parlament, pentru a avea timp să fie reaprobate în aceeași formă și trimise spre promulgare spre finalul lunii iunie.

Singura veste bună pe care o am azi este că în iunie este deja atât de cald, încât vom putea sta la terase, la o bere, sau vom putea pleca în concedii indiferenți la aceste manevre prin care Liviu Dragnea va fi fost albit, curățat și luminat, inclusiv de sentințele definitive. Ah! era să uit, pe 20 mai se fac 28 de ani de la Duminica Orbului din 1990, ziua în care Ion Iliescu și FSN (viitorul PSD) au câștigat cu o largă majoritate voturile a milioane de români. În calendarul creștin ortodox de anul ăsta, duminica orbului pică pe 13 mai, și aș fi gata să bag mâna în foc că cineva a consultat acest calendar atunci când a decis să aducă un milion de creștini la București la o săptămână după Duminica Orbului.