Trei ticăloşii între două ţări prietene

de Moise Guran

Este greu să judeci cinismul unei acţiuni diplomatice. România pare a fi încercat să blocheze invitarea Serbiei să adere la Uniunea Europeană pentru a putea obţine introducerea imediată a subiectului Schengen pe agenda discuţiilor dintre ţările membre. Nu vă faceţi iluzii, totul se negociază în cadrul Uniunii şi autorităţile române au trecut prin aceleaşi furci între 1999, anul invitării noastre la aderare şi 2007, anul în care am intrat în Uniune. Ce credeţi că au fost privatizarea Petrom, a distribuţiilor de energie, precum şi unele contracte de autostrăzi care nu s-au mai făcut niciodată?

Înţelegerea, schimbul de avantaje şi, da, compromisul reprezintă motorul unei uniuni paşnice şi, de fapt, diferenţa de o altă uniune, cea încercată de Hitler acum 70 de ani, al cărei motor era efectiv unul de panzer. Aşadar negocierea este firească, iar între negociere şi şantaj poate fi uneori doar o diferenţă de nuanţă.

Şi totuşi, ca român, n-ai cum să nu ai sentimentul că ţara ta a săvârşit o ticăloşie. Încă una… pentru că de fapt, sunt mai multe.

Lasă faptul că în istorie sârbii au fost singurii pe care voievozii noştri s-au putut baza fără a se teme că aceşti vecini îşi vor dori un fel de dominaţie asupra noastră, dar înainte de a munci prin Spania şi Italia, românii au muncit în Serbia, căci Serbia era bogată şi fără fiţe occidentale. Azi muncesc sârbii la noi, căci sunt mai săraci.
Cum s-or fi simţind membrii comunităţii româneşti din Serbia aflând că România o foloseşte ca monedă de schimb pentru a obţine intrarea în zona Schengen? Aceasta este a doua ticăloşie şi este faţă de români nu faţă de sârbi. A treia ticăloşie nu este una de azi. Ea este o rană veche de 13 ani, care încă mai sângerează. Vă mai amintiţi aderarea noastră la NATO? Ea s-a bazat pe gestul făcut în 1999 de România, acela de a deschide spaţiul aerian avioanelor aliate care bombardau Serbia.

Dincoace de Dunăre stăteau românii nopţile şi priveau ca la teatru cum venea F16-le american dinspre noi şi trăgea rachete în depozite de carburanţi, în centrale electrice şi în alte dispozitive aşa-numit militare ale sârbilor. Mişto spectacol! Dramatic, real, gratis şi, s-a dovedit mai târziu, profitabil!

Tot boomul economic început în România din 2004, anul intrării noastre în NATO s-a bazat pe acea ticăloşie făcută sârbilor şi, azi, când tocmai le-am mai arătat o dată caracterul, pardon, capacitatea noastră de negociere, poate ar trebui să ne mai amintim că nu le-am cerut niciodată scuze. Am fi putut măcar să le mulţumim.

UPDATE

Pe agenda discuţiilor de la Bruxelles a intrat brusc şi problema schengen 

UPTDATE 2

Textul protocolului intre Romania si Serbia privind minoritatile va fi semnat la Bruxelles, joi, in urmatoarele ore, au declarat, pentru Mediafax, surse diplomatice.