Un număr de dresaj reușit… Refuzul de hrană

Moise Guran

Mai știți numărul de dresaj care a făcut senzație acum ceva ani? Un cățel refuză mâncarea “de la Băsescu” (link aici). E o derivație a unui tip de dresaj care se numește refuz de hrană, un dresaj foarte util, căci îți păzește câinele de a fi “mituit” sau chiar otrăvit de eventuali intruși. Dar, ce vreau să spun, în numărul respectiv cu Băsescu, în fapt, stăpânul își învață cățelul să răspundă la anumite cuvinte cheie, fix ca în numerele de transmitere hipnotică pe care le fac magicienii, care se leagă la ochi, iar asistenta coboară în sală și pune întrebări, aparent întâmplătoare despre identități din public. Domnul Dragnea, legat la ochi, întreabă partidul – cum o cheamă pe doamna viitoare premier, din Videle, carieră didactică, pesedist care poate executa refuz de hrană? Viiiorica Băăăncilă, răspunde partidul! Ham, ham!

Mai prin toamnă, când au început zvonurile cum că un domn Ciolacu umbă cu pișcoturi prin partid și a reușit deja să întoarcă majoritatea filialelor împotriva stăpânului, am știut că e o intoxicare. Jobul unui jurnalist, în opinia mea, este să filtreze astfel de știri otrăvite și să nu le transmită mai departe publicului. Eu am tăcut, dar alții chiar au creat impresia că Tabăra Tudose există, a devenit puternică și îl va răsturna pe Dragnea. Înainte de ședința de ieri din PSD, v-am spus la radio că nimic spectaculos nu se va întâmpla, fiind convins că răsturnarea lui Dragnea e o poveste. Ceva spectaculos s-a întâmplat totuși – a căzut guvernul. Nu oricum, ci cu aplauze. Însuși domnul Tudose, premierul țării noastre, a ieșit la final vesel și a anunțat că numai puțin să-și ia și el lucrușoarele de la Palatul Victoria. Mai că nu s-a jurat și că n-a consumat nimic de la minibar. Asta e o glumă bună, preluată de pe facebook, dar care arată atât de bine cât de motel (loc de tranzit rapid) a devenit Palatul Victoria pentru premierii României.

Să fim sinceri, n-a anticipat nimeni reacția lui Tudose și nici scorul zdrobitor din CEX-ul PSD. Ceea ce s-a întâmplat în acest timp a fost fix exersarea numărului de dresaj cu refuzul de hrană. Ciolacu ăla sărise gardul în curtea lui Dragnea, partidul a dat din coadă și s-a prefăcut că ia pișcotul. În realitate nu l-a înghițit, Ciolacu și Tudose (până la un punct) s-au mișcat într-un borcan, controlat de Dragnea, iar revoluția lor a fost o furtună într-un pahar. Pare că Tudose s-a prins pe final că partidul joacă invers, a râs și a lătrat și el prietenos: Aport! Gata șefu, îmi iau lucrușoarele și aduc bățu’ la partid.

Cât despre zvonistica din toamnă, ea a fost într-adevăr o intoxicare, doar că n-a venit, cum credeam eu, de la tabăra Ciolacu-Tudose, ci chiar de la cea a lui Dragnea. L-a ajutat să-și testeze cățeii, să vadă cine mănâncă și cine nu mănâncă din mâna străină. Rezultatul a fost glorios! Dar, pentru că dresajul de căței nu e chiar cel mai tare număr de la circ, Stăpânul s-a mai legat și la ochi și a mai executat și numărul de telepatie – eu mă gândesc la un premier, dar nu vă mai spun numele, lătrați-l voi. Ham, ham, Viorica Dăncilă!