Jos pălăria, Monsieur Frankozy!

Oricum ai lua-o discuţia despre miliardul de euro care va mări salariile bugetarilor şi pensiile, rămâne tot o negociere pe blana ursului din pădure. Asta pentru că statul român trebuie să împrumute anul acesta oricum o sumă de 20 de ori mai mare pentru a rostogoli datoriile şi pentru a acoperi deficitul care, chiar mai mic, tot există.

Dar bugetul unui stat nu înseamnă alocarea unor sume pe care statul deja le are, aşa cum cred majoritatea cetăţenilor. Bugetul este de fapt un plan de colectare şi cheltuire a banilor adunaţi în anul ce urmează de la cetăţeni. Altfel spus dacă prinzi ursul poţi să spui şi cât e blana, dacă îţi vei face din ea o plapumă suficient de lungă sau dacă nu cumva te-ai întins mai mult decât îţi permite ursuleţul de creştere economică pe care l-ai vânat.

Nimeni nu este mama Omida dar pentru a rezolva astfel de incertitudini în ani dificili care se mai poate întâmpla să fie şi electorali, oamenii cu adevărat inteligenţi concep politici şi nu doar mâzgăleli cu pixul pe o hârtie. Să scrii pe o hârtie tăiem tot cu 25% sau creştem tot cu 5% este un fel de mâzgăleală logică.

În timp ce politicienii noştrii dau măsura exactă a viziunii lor economice, francezii, care sunt şi ei în an electoral au făcut una mult mai deşteaptă. Controversatul Nicolas Sarkozy a avut curajul să majoreze cu un punct şi jumătate TVA-ul într-un an în care va candida la preşedinţie. A venit în acelaşi timp cu o reducere a contribuţiilor şi a lăsat neatins TVA-ul la produsele de bază. Ei bine, da, acesta este un pachet, o politică.

Se vor scumpi produsele din magazinele franţuzeşti? Da! Dar nu medicamentele, nu mâncarea şi nu produsele făcute în Franţa. Asta pentru că patronii din Franţa beneficiază de reducerea contribuţiilor, iar cei care vor alege să scumpească ceva vor avea spaţiu să mărească şi vreo câteva salarii pe ici pe colo. Din această mişcare bine gândită domnul Sarkozy îşi protejează locurile de muncă, le dă un avantaj exportatorilor francezi şi scumpeşte doar importurile de produse spre Franţa.

Nu, Sarkozy nu cumpără voturi majorând pensiile şi salariile bugetarilor. El câştigă pe merit voturile tuturor celor capabili să înţeleagă. Jos pălăria monsieur Frankozy!