În mintea Lupului…

Moise Guran

Simțiți tensiunea momentului? Îi auziți zumzetul ca pe cel al unei rețele de Înaltă? Ei bine, ea este similară momentului în care Sorin Grindeanu a rupt frontul, anunțând de capul lui că abrogă Ordonanța 13. Dar acum e chiar mai mare. Pe frontul anti-Justiție, lucrurile au evoluat, s-au consumat, iar unele s-au fâsâit. Lui Liviu Dragnea i s-au îngustat teribil opțiunile, ceea ce îl face însă și mai periculos. Iar el știe acum că zumzetul ăla tensionat este cel al propriei haite. Și va acționa. Repede. Să vedem cum o poate face…

După audierea de ieri de la DNA, Florin Iordache s-a trezit buimăcit – săptămâna asta, cel târziu săptămâna viitoare tranșăm cu abuzul… Duduia de la comisia lu’ pește prăjit a sărit și ea ca doamna din baie – să vină Kovesi aici… poimâine! Pe televiziuni pesediștii repetă obsedant – scoatem un milion de oameni în stradă… iar El, Marele El, confirmă spășit – nu mă mai opun ieșirii în stradă. De parcă atunci, în februarie, nu s-ar fi scremut suficient pentru a reuși doar o horă la Pitești, o plimbare cu oameni sărmani la Târgoviște și, evident, Floricica Dansatoarea la Cotroceni. Bine.

Acum hai să vedem cum ar putea fi făcut gospodărește un plan de bătaie a la GIO (grup infracțional organizat) pe termen scurt, mediu și lung.

Pe termen scurt, domnul Dragnea are o problemă din ce în ce mai mare cu propriul partid. În primul rând, pentru că uite, trece anul și n-a reușit să modifice Codul Penal (a nu se confunda cu Legile Justiției, ajungem și la alea) astfel încât o amnistie implicită și retroactivă, așa cum se dorea Ordonanța 13, să le dea somn bun tuturor pesediștilor, dar și o mai mare liniște pentru furtișagurile viitoare. Apoi, e o problemă cu bugetele primăriilor, știm toți, care și-au mărit salariile mai mult decât puteau duce. Bănuiala mea este că la următoarea rectificare bugetară (prefigurată deja), Guvernul va încerca să salveze cu prioritate salariile din primăriile pesediste, acum pe final de an. Voi detalia la momentul oportun și asta. Apoi, mai e și Tudose, cu care Dragnea e într-un soi de armistițiu, dar despre care știe că îl subminează (poate avertismentul la adresa lui Pahonțu, șeful SPP, se referea la o poștă între Tudose și Iohannis; câți pesediști au protecție SPP?).

Așadar, Dragnea e contra cronometru și, primul lucru pe care l-aș face eu, dacă aș fi în locul lui, ar fi să mă asigur de fidelitatea gărzii pretoriene (peremiștii din PSD, cum foarte bine le zice Ponta), iar mai apoi a bazei partidului. Prima cu amnistii, a doua cu bani. Doar aceștia îl pot da jos, pe termen scurt, de la ei vine amenințarea iminentă, căci dosarul de la Înalta Curte mai durează vreo patru luni, dosarele de la DNA ajung cel mai devreme la anul în instanță. Iar Lupul Alfa are nevoie imediat de o demonstrație de forță. Cum am mari dubii că poate strânge milioane de oameni pe stradă (deși am unele semne din teritoriu privind obligarea angajaților din regiile locale de a se înscrie în PSD), o dezincriminare rapidă a faptelor de corupție ar fi muuult mai eficientă. Revin mai târziu asupra acestui aspect, precum și la acțiunea pe termen scurt.te

Pe termen mediu, domnul Șef de GIO are deja o problemă cu Uniunea Europeană. Să-ți scrie OLAF pe siteul Comisiei Europene că ai furat banii Uniunii e foarte nasol. Aparent. Îți vine să zici că în curând nici bulgarii nu vor mai dori să stea de vorbă cu Dragnea. Dar nu e așa. Am văzut pe undeva un sociolog (scuze, chiar nu mai știu pe unde) care spunea că o nouă cortină de fier se așază peste Europa de Est și că n-ai cum să pierzi electorat dacă te duci pe o retorică naționalist-socialistă. Adică fascistă, chiar nazistă. Foarte corect! Ungurul, polonezul și, bineînțeles, Putin, îl vor primi cu brațele deschise pe Dragnea fascist mai pe față decât e deja. Așa că pregătiți-vă, pentru început, de accentuarea retoricii anti-corporații, mai ales că urmează tăieri de salarii (implicite pe noul Cod Fiscal), dar și creșteri de prețuri. De care, bineînțeles că nu va fi PSD-ul vinovat, ci OMV, Carrefour, Megaimage, etc. Doar alimentele sau benzina nu le iei de la PSD, le iei de la magazin, benzinărie, etc. Deci, cum? De ce ar fi PSD-ul vinovat de scumpiri? Apoi dobânzile, cursul… apăi Isărescu e numa’ bun de crucificat. Pe termen mediu, așadar, Dragnea va căuta și va găsi sprijin la Coaliția pentru Familie, poate chiar pe la popi (sper că nu și la Biserica Ortodoxă), va accentua retorica anti-europeană. Mai ales că frauda cu fonduri europene nu prea poate fi dezincriminată, nu atâta timp cât mai suntem în UE. Iar el are acum o problemă și cu frauda asta europeană, nu numai cu abuzul în serviciu. Dar, nici asta nu e chiar iminentă și se rezolvă dacă trage de timp suficient. Căci…

Pe termen lung, domnul Dragnea va trebui să-și rezolve cele trei dosare de la DNA, care încă n-au ajuns în Justiție. Pentru asta îi trebuie conducerea DNA, pentru asta îi trebuie modificate Legile Justiției, pentru asta vrea să negocieze cu Iohannis. Atenție! Decapitarea DNA este un obiectiv pe termen scurt, dar clasarea dosarelor, acoperirea, pierderea lor, asta se face în ani de zile. Omul ăsta gândește pe termen lung și, așa cum vă spuneam acum un an, asta îl face mai periculos decât alți politicieni mârșavi care au mai pus mâna pe România în alte ocazii. N-a reușit încă ceea ce urmărea, dar nu-l subestimați!

Așa că, revenind la acțiunea pe termen scurt (update la desfășurarea pe care am creionat-o aici) și la ce ar trebui să ne așteptăm în zilele și săptămânile următoare…

Știți filmele cu bătălii medievale epice, în care armatele se încaieră om la om, prin fum, smoală, răgnete? De multe ori apare un arcaș cu o săgeată (iar regizorul ni-l arată și-l urmărește în hărmălaia generală, intercalând cadrele cu hitman-ul și cele cu bătălia-hărmălaie). Hărmălaia e esențială pentru mascarea arcașului-hitman, a cărui lovitură, de regulă, înclină decisiv soarta bătăliei.

Pe termen scurt, vom asista la o concentrare pe Kovesi. Probabil comisiile alea de prin Parlament, plus raportul Inspecției Judiciare, pe care TT îl are la sertar (și cu care aparent nu știe ce să facă), poate și Floricica Dansatoarea adusă în față la DNA împreună cu ăl cu barbă de tot apare la Sputnik, toate concentrate undeva pe final de noiembrie, început de decembrie, pentru a cere demiterea Codruței Kovesi.

Dar aceasta este o cerere ce nu prea are cum să fie acceptată de Iohannis, deci ea este deocamdată doar hărmălaia. Dragnea NU se bazează pe demiterea iminentă a Codruței Kovesi că nu are cum să o facă decât dacă îl suspendă pe Iohannis. Ceea ce nu este exclus, dar nici probabil nu este. Punctul culminant oferit de desfășurarea PSD este așadar unul fals, este o diversiune, menită să distragă atenția de la Arcaș.

Iar dacă în octombrie aveam dubii, acum sunt sigur – HITMAN-ul ESTE CCR, nu Tudorel Toader, nici Inspecția Judiciară. Da! Curtea Constituțională a României! Imposibil de contestat la o altă instanță, inamovibilă și, în curând și imună penal, Curtea dă decizii doar pentru viitor, dar care pot fi mai retroactive și mai devastatoare decât orice ordonanță de urgență. Teoretic, ea nu legiferează (deși s-a dovedit clar că n-are grețuri în a încălca această interdicție), dar poate abroga. Cu barda.

O decizie pe final de an, în perioada sărbătorilor de iarnă (cred că despre ce am scris aici e vorba), îl va salva pe Dragnea, îi va salva pe toți cei căutați de DNA și îl va face pe Lupul Alfa din nou erou în haita lui. Care acum îl bocește, în aparență, dar de fapt se pregătește să-l înfulece. Fără o astfel de mișcare, Liviu Dragnea chiar pierde PSD (ați observat că el însuși vorbește tot mai des despre asta), probabil până la final de ianuarie 2018.

Tic-tac! Pentru a supraviețui acestei toamne, Lupul va folosi toate resursele, va risca oricât și orice, căci pentru el nu e o bătălie politică, e bătălia lui pentru libertate fizică. Din păcate, scăparea lui Dragnea de Justiție ne-ar costa pe noi, ca țară, mult prea mult. Ne-ar distruge nu numai ceea ce de bine, de rău am reușit până acum pe calea democrației. Dragnea este azi o amenințare pentru viitorul României.