Ultima şansă pentru Bursa de la Bucureşti

de Moise Guran

Casa de poker, pariuri şi alte jocuri de noroc, mai cunoscută şi sub numele Bursa de Valori Bucureşti a luat ieri prin surprindere pe toată lumea, anunţând demiterea directorului său general. Motivarea, încă neoficială, a acestui gest ar fi aceea că actualul director n-ar fi reuşit să convingă suficiente companii să se listeze, în vreme ce instrumentele extrem de speculative lansate nu ar fi fost suficient de atent supravegheate. Aceste instrumente sunt în fapt adevărate pariuri în care miza economică este doar un pretext,

Mai pe româneşte, Bursa de la Bucureşti îşi reproşează singură că a cam dat legătura cu economia românească pe o masă de poker şi că, de fapt, nici la masa de poker n-a fost foarte atentă la cine face cărţile.

Din păcate pentru ea, Bursa de la Bucureşti a pierdut încă înainte de a-l avea cu adevărat rolul de alternativă de finanţare la creditele bancare. O companie ar trebui să vină în piaţa de capital ca să strângă bani ieftini de extindere, deschizându-şi porţile unor investitori mai mici, fiind gata în acelaşi timp să dovedească pieţei că face afaceri curate, profitabile şi de perspectivă. Aşa au făcut cândva Impact, Transilvania, Transgaz sau Transelectrica. Dar peste aceste listări de succes s-a aşternut praful, iar Bursa s-a concentrat pe un război inutil şi stupid pe instrumentele speculative cu Bursa de la Sibiu.

Încununarea maximă a transformării pieţei de capital în cazino a venit chiar în acest an, când o companie cu profituri uriaşe ca Petrom nu a reuşit să găsească investitori pentru un pachet consistent de acţiuni.

Nu-i vorba, astfel de situaţii stupide se mai întâlnesc în vremurile tulburi pe care le trăim şi pe pieţele aşa-zis mature ale lumii. Instituţia pieţei de capital în general ameninţă să ucidă prin sufocare financiară însuşi capitalismul, creatorul său. Probabil toate bursele lumii se vor reforma sau se vor autodistruge, dar prin cutremurul de ieri, Bursa de la Bucureşti are şansa de a se reforma înaintea altora. Acesta a fost prima dată când vedeţi aici un text despre Bursa de la Bucureşti. Nu veţi mai vedea dacă instituţia nu va reuşi să facă un pas înapoi de la stadiul de cazino la cel de piaţă de capital.