Vorbitori în numele morţilor

de Ionuţ Văcaru

Când eram mai mic am citit o carte care se numea “Vorbitor în numele morţilor”. Era despre un anume Ender care, chemat fiind la ceremonia de înmormântare, povestea trecutul răposatului. Însă nu povestea doar evenimentele fericite, ci amintea totodată greşelile şi nedreptăţile pe care răposatul le făcuse de-a lungul vieţii.

Dacă săptămâna trecută era numit vizionar, săptămâna aceasta Steve Jobs este numit tiran. Nu doar de presa de la noi, ci de toată presa mondială. Ca nişte adevăraţi vorbitori în numele morţilor ziariştii amintesc de modul aproape brutal cu care Steve Jobs îşi admonesta angajaţii ce aveau alte idei decât el. Se mai spune că Steve Jobs a tăiat toate acţiunile caritabile ale Apple în 1997, când a revenit la cârma companiei. Ceea ce nu specifică nimeni este că interdicţia acţiunilor caritabile nu a durat prea mult şi că în cei 14 ani ai celei de-a doua ere sub conducerea lui Steve Jobs, Apple a făcut constant donaţii către diverse cauze.

Nu spun că adevărul despre omul Steve Jobs ar trebui ascuns pentru a nu păta legenda Steve Jobs. Însă trebuie prezentate toate faptele pentru ca imaginea să fie completă. Iar faptul cel mai important este că Steve Jobs nu a fost singurul tiran din lumea afacerilor. Iar cele mai concludente exemple sunt chiar în lumea IT în care Steve Jobs a excelat.

De exemplu, nici Bill Gates nu a fost un băiat bun. Nu ştiu cum s-a comportat Gates cu subalternii, dar cu adversarii Microsoft a fost nemilos. Deşi este cunoscut pentru uriaşele sale donaţii nu trebuie uitat că Bill Gates a transformat Microsoft dintr-o companie de garaj, într-un monopol care a apelat la toate pârghiile posibile pentru a-şi scoate cocurenţii din joc. Nici Mark Zuckerberg nu a fost tocmai un stăpân al bunului simţi, ci şi-a călcat tot timpul asociaţii pe bătături trezindu-se cu procese peste procese tocmai din partea celor care l-au ajutat să construiască Facebook.

Avem dreptul să îi etichetăm pe aceşti oameni ca fiind tirani? În nici un caz. Sunt pur şi simplu oameni, iar oamenii îşi rănesc apropiaţii din când în când.