Contaminarea grecească a cursului

Euro a depăşit 4,32 lei la oficial şi creşterea cursului pare deja o tendinţă. De această dată nu este vorba de niciun atac speculativ, nu este vorba nici de o situaţie temporară, pur şi simplu am intrat pe un scenariu financiar dificil în care traderul zăbăuc din Londra sau Hong Kong îşi retrage banii de pe toate pieţe emergente din Europa de Est, sau îşi retrage banii de prin ţările ce i se par lui prea apropiate de Grecia. Vrem, nu vrem, fenomenul de contaminare despre care vorbea acum vreo două luni Isărescu a început. Suntem prea aproape de Grecia, suntem încă prea departe de modelul capitalist vest-european şi, în general avem puţină notorietate, adică nu ne ştie lumea.

Mişcarea ce se simte acum pe piaţa valutară este totuşi o ieşire controlată nu una de turmă. Străinii vând titlurile de stat româneşti pe care au stat la o dobândă bună, cumpără apoi euro pentru a-şi putea face avânt către alte zări, mai sigure.
Asta a ridicat cursul uşor,uşor şi probabil această mişcare va mai continua câteva zile, poate chiar săptămâni. BNR nu are de ce să îi împiedice pe speculatori să plece, în fond asta şi-a dorit întotdeauna. În acelaşi timp însă nici nu poate lăsa cursul să crească foarte mult, căci deja au început să ţipe bancherii locali. La 4,4 lei ar trebui să mai venim cu bani de acasă spun aceştia şi nici nu ştim sigur câţi dintre români îşi vor mai plăti ratele în euro.

Situaţia nu poate dura însă foarte mult căci statul român rămâne fără lichidităţi. Dacă toată lumea vinde titluri de stat, cum ar mai putea să vâdă şi ministerul de finanţe la dobânzi acceptabile? Mâine BNR va decide dacă scade sau nu dobânzile la lei. Eu cred că ar fi nevoie de un astfel de semnal. Fie şi într-un pas minim, dobânda de vitrină a României este cea care arată o tendinţă. În acelaşi timp BNR poate decide o tăiere mai hotărâtă a rezervelor pe care băncile le fac atunci când acordă credite în lei. Le-ar ajuta astfel să dea mai mulţi bani economiei dar şi statului român.