Planul lui Obama

de Moise Guran

Replica preşedintelui american la criza de nervi a Wall-Streetului se numeşte American Jobs Act şi în esenţă reprezintă o reunire a ideilor pe care congremanii republicani şi democraţi le-au propus în ultima perioadă. Reducerea impozitului pe salarii la jumătate, eliminarea completa a impozitelor pe salarii pentru firmele care fac noi angajari sau care cresc salariile angajatilor actuali, dublarea investiţiilor publice în 2012, reguli pentru refinanţarea ipotecilor şi multe alte măsuri aplicabile diverselor categorii sociale care, atenţie! doresc să muncească.

Acest preşedinte cowboy modern, mult diferit de cel întruchipat de George Bush Jr care s-a dus să tragă cu rachete după muşte în Orientul Mijlociu, Barak Obama invită Criza în strada mare, o priveşte adânc în ochi şi trage cu tot arsenalul din dotare.
Barak Obama loveşte cauzele crizei economice, ignorând pur şi simplu ameninţările venite dinspre partea financiară a economiei. Adică dinspre Wall-Street. Aceasta este modalitatea prin care un preşedinte curajos, un preşedinte al tuturor, înţelege să îşi unească naţiunea în faţa unui pericol major.

Obama i-a chemat pe toţi, republicani şi democraţi să oprească circul politic pentru a salva economia reală, cea care produce bani din muncă, nu învârtind alţi bani. A făcut chiar el primul pas spre această uniune, incluzând în programul său măsurile de reducere a impozitelor, propuse şi susţinute de adversarii săi politici. Planul său este atât de curajos încât i-a surprins pe abslut toţi comentatorii. Se ştia că va veni Obama cu un astfel de plan? Da, dar nimeni nu se aştepta să ignore total Wall-Streetul care l-a adus la putere, jucând toate cărţile pe crearea de noi locuri de muncă.

Obama îşi invită conaţionalii la job şi mai puţin la consum, aşa cum erau ei obişnuiţi.

Trăind încă în teroare la 10 ani de război împotriva terorismului, cu un preşedinte de culoare la nici o jumătate de secol de când s-a despărţit în mod real de sclavie, America, această ţară a contrastelor permanente găseşte din nou forţa şi curajul de a se reinventa.