Scenarii pentru Europa

de Moise Guran

Aceasta va fi probabil cea mai grea toamnă a Uniunii Europene. Peste puţin timp în Germania va începe dezbaterea pentru aprobarea planului de salvare al zonei euro. Cum nemţii sunt cei care vor ţine cea mai mare parte a greutăţii efortului de salvare un răspuns ezitant, ambiguu sau doamne-fereşte unul de respingere venit din partea politicienilor Germani ar arunca lumea financiară europeană în haos. Din acel moment în capătul tunelului nu va mai apărea o luminiţă a unei europe unite în care şi neamţul şi grecul muncesc la fel, plătesc la fel şi trăiesc aproximativ la fel, vor apărea doar câteva scenarii ale unei Europe divizate. Mai contează pentru noi românii de exemplu dacă vor fi grecii sau portughezii aruncaţi în faliment cu un şut afară din zona euro? Ei bine da, contează!

Mulţi cei care dau în butoanele calculatoarelor din Londra, New York sau Hong Kong nici nu ştiu exact unde este România pe hartă chiar dacă fac uneori speculaţii pe leu. Şi poate e mai bine aşa căci dacă se uită şi o văd cât de aproape este de Grecia s-ar putea să nu mai facă cine ştie ce diferenţă.

Spargerea zonei euro ar constitui probabil un dezastru economic pentru mai bine de jumătate dintre ţările membre, indiferent dacă au adoptat sau nu moneda unică.

Într-un astfel de scenariu cel mai probabil Germania îşi va face probabil propria zonă euro, una care să-i respecte principiile şi exigenţele. Acel moment, dacă el va veni, va fi unul dificil şi pentru noi românii. Şi noi şi ungurii şi bulgarii, şi alţii va trebui să optăm, mai ales dacă vom avea cum. O să vă sune ciudat dar o ţară cu datorii puţine şi o disciplină bugetară în creştere aşa cum este România va avea mai multe şanse de accede în noua zonă euro chiar şi decât Ungaria sau alte ţări din centrul sau nordul Europei, ţări care s-au împrumutat mai mult decât trebuia, au mâncat steroizi … adică bani ieftini şi au crescut prea repede, iar acum le cad gradele la gândul că trebuie să trăiască exact cu ceea ce produc, aşa cum cer nemţii.