Românii au luat criza în serios

de Moise Guran

Naţie puţin ciudată, românii îşi fac iarna car şi vara depozit la bancă. În iulie când occidentalul îşi sparge contul la termen ca să plece în concediul pentru care a muncit tot anul, populaţia grijulie a României a adus în bănci aproape jumătate de miliard de euro. Trei sferturi din această impresionantă sumă a ajuns în depozitele în lei, acolo unde dobânzile încă mai stau peste 5%. Cei care au cumpărat valută, fie au profitat de cursul de sub 4,2 lei de la începutulu lunii, fie s-au speriat de saltul rapid de până la 4,3 lei pe care euro l-a făcut atunci când Europa a fost pusă la colţ de agenţiile de rating.

Oricum ar fi, comportamentul prudent al românilor este demn de lăudat căci luna iulie a fost a doua de scădere a preţurilor.

Dacă vi se pare că cele două aspecte nu au nicio legătură, amintiţi-vă cum săreau preţurile înainte de criză de câte ori creşteau salariile. O statistică pe termen mai lung a Băncii Naţionale a României dovedeşte că acest tip de comportament nu reprezintă în nici un caz o întâmplare. Cu exact un an în urmă guvernul tăia salariile bugetarilor şi creştea semnificativ TVA-ul. În acest an de restrişte, depozitele la termen ale românilor au crescut cu, ţineţi-vă bine!, 1,7 miliarde de euro.
Acest tip de comportament este foarte corect şi, în acelaşi timp sănătos pe timp de criză. Banii ajunşi în bănci crează capitalizare şi, mai departe ar trebui să finanţeze investiţii care să relanseze economia. Aici lanţul benefic se rupe însă. Băncile au dat ce-i drept mai multe credite firmelor din România, dar sumele împrumutate de la bănci de statul român, cel veşnic în foame de bani sunt comparabile cu cele luate de economia privată.

Aici se află explicaţia şi pentru dobânzile încă foarte mari la creditele în lei dar şi pentru viteza încă foarte mică cu care economia României şi-a revenit în ultimul an.