Bailout Grecia, a fi sau a nu fi….

Bogdan Bobic, Sales & Seminar manager

Deltastock AD Sucursala Bucureşti

Titlul putea să fie la fel de bine Default Grecia, a fi sau a nu fi…. O dată cu disensiunile avute de miniştrii de finanţe din zona euro în cadrul întâlnirii Eco Fin privind un nou bailout pentru Grecia, situaţia acestui stat devine tot mai învolburată. Dorinţa Germaniei ca deţinătorii de bonduri greceşti să contribuie şi ei la acest bailout, poziţie care nu este acceptată de ECB, a făcut ca întâlnirea să nu aibă finalitate. Astfel devine tot mai probabil ca un nou bailout să nu poată fi realizat suficient de repede încât să acopere necesarul de finanţare al Greciei din începutul lunii iulie, context în care intrarea Greciei în incapacitate de plată este din nou de actualitate.

Moodys ia în considerare o scădere a ratingului băncilor franceze care au expunere în Grecia, trăgând un nou semnal de alarmă asupra riscurilor pe care le implică o eventuală intrare în incapacitate de plată a unui stat, fie el şi unul mic cum e Grecia.

Colac peste pupăză, populaţia din Grecia a declanşat noi mişcări de protest împotriva măsuri de austeritate ce trebuie aplicate de către guvernul de la Atena. Încăpăţânarea cu care luptă grecii împotriva măsurilor de austeritate deranjează pe mulţi dintre creditorii şi posibilii creditori ai Greciei, care consideră că populaţia ar trebui să suporte aceste măsuri deoarece ea este cea care a beneficiat de politica de îndatorare a statului şi care a permis condiţii de viaţă mai bune decât ar fi trebuit, raportat exclusiv la productivitatea ei. Se fac numeroase comparaţii Grecia/Germania privind nivelul de trai care este destul de apropiat în ciuda faptului că economic există o discrepanţă uriaşă.

Aceste evenimente s-au resimţit şi pe pieţele valutare Eur/Usd corectând până în zona 1.43 coborând sub media de 50 de zile.

Vă invit să vă spuneţi părerea despre  aceste aspecte şi despre eventuale metode de soluţionare a lor.

Testaţi-vă acum fără riscuri ideile pe un cont demo Delta Trading!

Creaţi-vă acum un cont demo gratuit şi concuraţi cu traderii internaţionali în concursul lunar Forex Masters! Clasaţi-vă pe primele 3 poziţii şi câştigaţi premii lunare în valoare de 2800 euro, fără niciun fel de alte condiţii suplimentare!

În final, o scurtă precizare: Tranzacţiile cu instrumente financiare în general şi tranzacţiile cu produse derivate şi tranzacţiile în marjă în special, poartă un grad ridicat de risc, deoarece efectul de levier amplifică atât câştigurile cât şi pierderile. Tranzacţionarea în marjă nu este potrivită pentru oricine.