Managerul nu vine şi cu banii

de Moise Guran

Preşedintele Traian Băsescu, cot la cot cu Jefrrey Franks de la FMI, a luat în suliţe marile regii şi companii naţionale, considerate responsabile de lipsa de bani a patronului lor care este statul român. Nu că cei doi ar fi făcut rău dar problema este mult prea spinoasă pentru a fi tratată în mod populist.

Companiile şi regiile de stat încă mai fac 25% din PIB-ul României şi, din multe puncte de vedere, da, ele sunt ultima redută a comunismului de tip vechi, a holdingului bine închegat între tovarăşi cu stele pe umăr şi afaceri de partid. Nu vă uitaţi la faptul că şi-au făcut sedii îmbrăcate în sticlă, în parcarea cărora odihnesc limuzine de lux. Dincolo de oglinzile fumurii sunt aceleaşi mentalităţi de cârdăşie, perpetuată, culmea unei alte generaţii de lideri, directori şi politruci. Dar preşedintele Traian Băsescu ştie foarte bine această realitate pe care acum o denunţă, căci partidul domniei sale este cel care a rotit glorios cadrele, perpetuând aceaşi căpuşeală pe care aceşti dinozauri au învăţat-o pe vremea când o regie naţională era mai puternică decât o bancă sau decât un minister.

Presupunând că Traian Băsescu a decis în sfârşit să rupă pisica, numirea unui management privat are cel puţin două probleme. Prima este cea a tarifelor politice la utilităţi. Un manager care scumpeşte curentul sau gazele va intra imediat în coliziune politică chiar cu guvernul care de cele mai multe ori ia decizii cu gândul la alegeri. A doua problemă este una de capitalizare.

Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă altor companii mari precum Romtelecomul sau Petromul li s-ar fi privatizat managementul în loc să li se privatizeze patronul. Probabil un manager bun le-ar fi susţinut restructurarea dar fără un patron cu bani niciuna nu ar fi putut să facă investiţii în dezvoltare, niciuna nu ar fi putut să ţină pasul cu concurenţa şi ar fi sfârşit probabil într-un lamentabil faliment.

Astăzi e clar că trebuie făcut ceva cu marile companii de stat. Dar o jumătatea de măsură poate fi doar o soluţie temporară.