Fotbal cu camera ascunsă

de Ionuţ Văcaru

Într-o conferinţă de presă halucinantă în care a amestecat calculele de business cu declaraţii fantasmagorice, Mitică Dragomir a anunţat că, dacă până-n vară televiziunile nu vor cumpăra cele 5 meciuri neadjudecate la licitaţia de luna trecută, nimeni nu va mai putea să folosească imagini de la ele. Ba mai mult, la aceste partide ale nimănui, televiziunile nu vor avea voie să intre pe stadion nici măcar la conferinţele de presă. Însă cireaşa de pe tort, sau mai bine zis, bomboana de pe colivă, e faptul că reprezentanţii cluburilor nu vor avea voie să vorbească despre meciurile televizate în caz contrar riscând o amendă de 250 de mii de euro.

Oare televiziunile vor avea voie totuşi să comunice rezultatele meciurilor netelevizate sau şi astea sunt interzise? Oare se va ajunge în situaţia în care jurnaliştii vor ajunge să intre pe stadion cu camera ascunsă doar pentru a filma greşelile de arbitraj şi jocul dubios al unor echipe care se dau prea uşor din faţa adversarului?

În timpul conferinţei de presă Mitică Dragomir a declarat de două ori că Liga Profesionistă de Fotbal este o societate privată, iar Liga 1 este produsl său. Serios? Eu, în naivitatea credeam că LPF este un for fotbalistic important, nu un SRL de bloc.

Dacă nu reuşeşte să vândă televiziunilor cele 5 meciuri neadjudecate la licitaţia din urmă cu o lună, LPF spune că va începe să le transmită în regim propriu, în sistem pay-per-view începând din februarie 2012 când cică îşi lansează o televiziune de sport. Dacă meciurile vor fi totuşi cumpărate televiziunea cea nouă a lui Mitică nu va mai fi înfiinţată la anul, ci în 2014, an din care televiziunea Ligii ar transmite în exclusuvitate meciurile din prima divizie.

Ce? Adică după ce a visat să ia o sută de milioane de euro pe drepturile de televizare LPF vrea să transmită singură meciurile pe un profit care probabil că nu se va ridica nici măcar la cele aproape 50 de milioane de euro pe care le-a primit anul acesta? Asta nu vă sună a idee proastă de afacere? Mitică Dragomir ne dă drept exemplu sumele pe care le câştigă organizatorii primei ligi din Olanda. Adevărul este că Olanda nu are un campionat strălucit, însă la fel de adevărat este că puterea de cumpărare a olandezilor este mult mai mare decât a românilor şi pentru ei să cumpere un meci în sistem pay-per-view este nu este o povară financiară la fel de mare. Nu ştiu câţi dintre români ar fi dispuşi să dea câţiva euro doar pentru a vedea un meci din Liga 1.

Aşa că întreaga strategie nu mi se pare nimic altceva decât o încercare a lui Mitică Dragomir de a pune presiune pe televiziuni până în vară când se va decide ce se întâmplă cu meciurile rămase nevândute.

Totuşi, trebuie să recunoaştem că, dacă ar fi fost fezabil, proiectul Ligii ar fi liberalizat o dată pentru totdeauna meciurile din Liga 1. Cum nu sunt abonat RCS, în ultimii ani am fost nevoit să văd pe unde apuc meciurile din prima ligă care m-au interesat. Iar în situaţia mea au fost toţi cei care nu au vrut să îşi schimbe operatorul de cablu doar pentru a prinde partidele de fotbal. Dacă LPF şi-ar face televiziune această problemă ar dispărea, pentru câţiva euro putând să vezi un meci indiferent de operatorul pe care îl ai. Însă mai e mult până departe.