Greva medicilor de familie

de Moise Guran

Medicii de familie fac grevă în luna aprilie şi nu vor mai da trimiteri la specialist şi nici reţete gratuite pentru bolnavi. Acesta este răspunsul lor pentru bugetul considerat prea mic dar şi pentru faptul că Ministerul Sănătăţii îi obligă să îşi pună pe banii lor internet în bandă largă şi cititoare de carduri. Chiar aşa, de ce să plăteacă medicii, îţi vine să zici? În mod corect ar trebui să plăteacă producătorii de medicamente că, vorba aia, bolnavul de medicamente are nevoie, statul le compensează, deci le plăteşte, cu avizul medicului de familie pentru ca în final tot el, statul să constate că în anul de criză 2010 industria pharma din România şi-a bătut recordul pe cifra de afaceri.

Pe la mijlocul anului trecut Casa de Asigurări de Sănătate şi-a epuizat bugetul anual. Dom’le ce se întâmplă, s-au întrebat cu toţi? Sunt românii mai bolnavi şi înghit mai multe pastile? Nu! La sfârşit s-a dovedit că nu. Şi tot din statistici a mai reieşit un adevăr SF – în România sunt mai mulţi asiguraţi la sănătate decât populaţia ţării. Aşa s-a trezit şi statul prostit şi a aflat că unii medici de familie, altfel mai onorabili decât alţii, şi-au transferat unii altora listele cu pacienţi ca să poată fura statul. Lipsa de jenă a ajuns atât de departe încât listele de pacienţi din şase judeţe au ajuns chiar pe torenţi, să le poată descărca orice medic are nevoie.

Acum, tot ei, medicii de familie, spun că nu dau reţete compensate dacă îi pune statul să plătească un sistem informatic prin care pot fi verificaţi în timp real, ca să nu mai dea reţete fictive. Obiectul muncii lor, pacientul este pus drept pavăză în apărarea unui sistem prin care tot el, pacientul este în final cel furat. Că vorba aia biznisul cu biznisul, Hipocrat cu Hipocrat…

UPDATE

Această dezbatere şi-a atins scopul. Am primit nenumărate informaţii, în special pe e-mail dar şi aici public, pe blog, privind modul de frauda al sistemului. Trebuie să recunosc că am păcătuit printr-o generalizare greşit exprimată. Am avut azi o zi grea în care m-au sunat inclusiv medici pe care îi cunosc, pentru a-mi atrage atenţia că greşesc. Nu sunt obişnuit să fiu un personaj controversat şi suport greu asta.

Nu a fost intenţia mea să îi fac pe toţi medicii de familie hoţi, şi, dacă urmăriţi înregistrările postate de tvr dar şi materialul de pe acest site o să vedeţi că, de fapt, nu am generalizat.

Cred că trebuie să îmi cer scuze celor pe care i-am ofensat fără să vreau, dar mai cred ceva… Mulţi dintre dvs ştiaţi exact care sunt problemele sistemului dar aţi tăcut până v-a ajuns cuţitul la os. Acum suntem cu toţii într-o situaţie limită în care trebuie să găsim cele mai bune soluţii.

Cunoscând acum lucruri pe care nu aveam cum altfel să le ştiu, în emisiunea de mâine voi fi avocatul dvs.