Apple şi chinezii otrăviţi

de Ionuţ Văcaru

Cei de la Apple s-au trezit zilele astea cu o scrisoare semnată de mai mulţi muncitori chinezi care susţin că au fost otrăviţi de patronul lor taiwanez. Nu intenţionat, ci din neatenţie. Chinezii produceau touchscreen-uri pentru iPhone, patronul taiwanez este unul din furnizorii oficiali ai Apple, iar otrava este o substanţă toxică pe care angajaţii fabricii de touchscreen-uri (situată undeva în apropiere de Shanghai) o foloseau pentru a curăţa produsul finit de urmele lăstate în urma procesului de fabricaţie. Acum, chinezii otrăviţi nu vor să îi tragă pe cei de la Apple la răspundere, ci pur şi simplu cer ajutorul americanilor într-un proces cu patronul taiwanez care i-a ameninţat că îi dă afară dacă cer despăgubiri. Nu-i aşa că e o telenovelă interesantă? Iar Apple are în fiecare zi parte de aşa ceva. Asta pentru că cea mai strălucitoare companie din domeniul tehnologiei colaborează cu o grămadă de furnizori asiatici dubioşi.

Deunăzi Apple a anunţat că a întrerupt colaborarea cu o altă fabrică din China care folosea 42 de copii pentru a produce piese de iPhone, iPad şi Macintosh. De fapt fabrica avea 91 de angajaţi minori, însă doar jumătate se ocupau de comenzile venite de la Apple. Am vaga bănuială că cealaltă jumătate se ocupa şi ea de cine ştie ce altă mare companie IT.

Culmea e că cei de la Apple sunt la curent cu toate aceste probleme. În cazul chinezilor otrăviţi Apple avea un întreg raport în care era descrisă chiar şi cauza intoxicaţiei: slaba ventilaţie a încăperilor în care toucscreen-urile erau produse. Cât despre angajaţii minori, acesta nici măcar nu este primul scandal de acest gen. Anul trecut Apple a ales să menţină contractele încheiate cu alte nouă fabrici chinezeşti acuzate că au în total 49 de angajaţi minori. Compania americană a spus că va supraveghea aceste fabrici şi se va asigura că toţi muncitorii vor avea în viitor vârsta legală de muncă.

Celor de la Apple le-ar fi foarte uşor să spună că nu sunt responsabili de neregulile din fabricile furnizorilor. Legal, compania americană nici nu prea poate fi trasă la răspundere. Însă la mijloc este o chestiune de imagine care poate avea consecinţe destul de neplăcute. Nimeni nu priveşte cu ochi buni un telefon sau un calculator american lucios şi performant realizat cu sudoarea unor copii de 12 ani. Pur şi simplu e politicaly incorrect. Şi sunt sigur că nici cei de la Apple nu sunt foarte încântaţi de modul de lucru al furnizorilor. Însă atunci când americanii ajung să stea la coadă pentru un iPad, cei de la Apple se văd nevoiţi să închidă ochii şi să pună profitul înainte de orice pe principiul „întâi lasă copii şi chinezii intoxicaţi să-ţi construiască iPhone-ul şi abia apoi gândeşte-te cum îl vei muştrului public pe patron”.

Dacă stau bine să mă gândesc, Apple poate fi considerat doar un exemplu aleatoriu. Toţi marii producători de tehnologie se înhăitează cu furnizori şi parteneri convinşi că sclavii sunt cei mai buni angajaţi. Iar câteodată Apple are pur şi simplu ghinionul de a apărea mai des în lumina reflectoarelor. Ca de exemplu deja celebrele fabrici Foxconn, care produc piese şi prestează servicii atât pentru Apple cât şi pentru Microsoft, Intel, Sony sau HP. Mulţi angajaţi Foxconn se plângă că viaţa în aceste fabrici este un coşmar, indiferent dacă produci lentile optice pentru mauşii Microsoft sau butoane pentru iPhone. Pura întâmplare a făcut însă ca unul din angajaşii responsabili de producerea de tehnologie Apple să îşi piardă cumătul şi să se arunce de la balconul apartamentului său aflat chiar în curtea complexului Foxconn din Shenzhen.

Desigur, nici Apple şi nici ceilalţi nu au vreo scuză că perpetuează această stare doar pentru un profit cât mai mare.