Vameşii de la graniţa politicii

Uşor, uşor dar din ce în ce mai sigur, scandalul vămilor se apropie de zona politică de unde a şi plecat de fapt. Şeful Vămilor, învinuit acum de corupţie este un apropiat al lui Vasile Blaga, conducătorul de facto al partidului de guvernământ. Cei doi au lucrat împreună cel puţin şapte ani din ultimii cinsprezece. Au plecat de la vama Borş şi au urcat de mână pe scara ierarhică, unul în politică, celălalt pe linie de decizie administrativă. Au ajuns amândoi la Bucureşti şi întrebarea de acum mai este dacă tot împreună vor fi prinşi în vâltoarea uriaşului scandal de corupţie care scutură acum România.

Şi dacă n-ar fi vinovat de nimic, liderul PDL, Vasile Blaga trebuie să fi simţit fiori reci auzind tot mai aproape zăngănitul cătuşelor DNA.

Desigur, poate fi o întâmplare dar chiar a doua zi după ce prietenul său din fruntea vămilor s-a prezentat la DNA pentru a primi acuzaţiile, în parlamentul României s-a mai produs o ciudăţenie. Deputaţii nu au reuşit să încuviinţeze aresatarea PDL-istului Dan Păsat, acuzat de DNA de şantaj şi alte lucruri grave, asimilate corupţiei.

Mesajul pe care PDL-ul lui Blaga l-a transmis intenţionat sau nu DNA-ului şi deci şi lui Traian Băsescu sună cam aşa – arestează câţi vameşi vrei, dar pe noi cei din PDL nu ne poţi atinge.

Suprapuneţi asta peste declaraţiile mârâite de Blaga la Băsescu şi de Băsescu la Blaga şi gata, avem tabloul exact al circului politic pe cale să reînceapă. Există un risc major de spargere a partidului de guvernământ şi mai departe de instabilitate politică, dar dacă acesta este preţul pe care trebuie să îl plătim pentru a desfiinţa o parte importantă a corupţiei din România, poate că acesta este un cost pe care noi toţi ar trebui să ni-l asumăm.