Cum concediezi un poliţist…

de Moise Guran

Când eşti director sau patron şi vrei să dai afară 20% dintre angajaţi ai face bine să le ceri scuze pentru că nu ai fost în stare să le dai de lucru. În loc să facă asta, şeful poliţiei române s-a trezit vorbind despre subordonaţi, exprimând o opinie potrivit căreia mulţi dintre poliţişti ar fi beţivi şi nenorociţi.

Şeful poliţiei nu este patron peste ministerul de interne, dar şi el şi ministrul Traian Igaş lucrează de zor la un plan potrivit căruia aproximativ 18 mii dintre cei aproximativ 100 de mii de angajaţi ai ministerului de interne ar urma să plece acasă. Declaraţia care a stârnit atâta zarvă nu a fost nici întâmplătoare nici provocată de vre-un eveniment. A fost planificată dar destul de nefericit pentru a pregăti opinia publică pentru concedierile masive pe care ministerul le va face foarte curând. Ca din întâmplare procurorul general al României a venit apoi cu o declaraţie prin care arăta că poliţiştii sunt printre cei mai corupţi funcţionari ai statului român. Între timp în ministerul de interne are loc un adevărat război al armelor căci grănicerii, jandarmii şi pompierii se simt şi ei ameninţaţi de valul de concedieri. Aşa că în momentul de faţă fiecare dintre reprezentanţii acestora încearcă să demonstreze cât de inutili sunt ceilalţi.

Indiferent de soluţiile la care vor ajunge mai marii ministerului de interne, aceste conflicte îi vor afecta mai ales pe cei care vor rămâne sub arme. Nu de alta dar după ce şeful poliţiei spune despre poliţişti că sunt beţivi şi nenorociţi orice infractor poate spune exact acelaşi lucru. Dacă poliţistului îi trece cumva prin cap să îl acuze de ultraj, infractorul va aduce în apărarea sa exact declaraţia şefului poliţiei.