AUTOSTRADA PIPERA-PLOIEŞTI

de Livia Miftode

Proprietatea e sfântă în ţara asta şi aşa şi trebuie. Autostrada Bucureşti – Ploieşti tocmai a fost reajustată cu vreo câţiva kilometri penttru că statul n-a avut pur şi simplu bani să-I despăgubească pe latifundiarii-milionari ai urbei Voluntari, cei care deţin vastele terenuri de aur de la Ştefăneşti. Aşa că planul s-a recroit cu o autostradă care se varsă pur şi simplu în Şoseaua de Centură a capitalei şi discuţia s-a încheiat.

Ecourile însă nu. Dacă Gigi Becali, Ionuţ Negoiţă şi alţii mai puţin cunoscuţi vroiau de la stat 10 milioane de euro în vremea când terenurile lor din Pipera se vindeau cu 5-600 de euro metrul pătrat, faptul că acum aveau aceleaşi PUZ-uri, PUD-uri şi alte planuri mă duce cu gândul la o conspiraţie uşor îmbâcsită. Nu de alta dar autostrada trebuia să treacă peste nişte câmpuri iar pogonul de câmp în România se vinde cu preţuri cuprinse între 5 milioane şi 30 de milioane. Lei vechi frate nu euro! ce-aţi crezut? Să dai acum 500 de euro pe metrul pătrat care face 50 de euro la Jolidon şi cel mult un euro pe câmpurile de bălării ale Ştefăneştilor e puşcărie curată.

Şi totuşi cei de la Primăria Capitalei îşi continuă ca autiştii planurile pentru intrarea autostrăzii prin curtea lui Becali, exact aşa cum arata PUZ-ul iniţial. Cred că nişte greuceni de acolo chiar au rămas cu ochii-n soarele cu dinţi de ianuarie.