Ceauşescu un ultras al anilor 30

de Moise Guran

Citind cele trei dosare ale lui Nicolae Ceauşescu am priceput că acesta şi-a început activitatea ca un soi de ultras al anilor 30. Unii făceau grevă iar tânărul Nicu, împreună cu nişte amici s-au apucat să-i încaiere ca să pornească o revoluţie.

Una peste alta cele trei dosare ar fi interesante, dar, înţeleg că există bănuieli că cel puţin o parte a lor ar fi fost fabricate mai târziu, în epoca în care Ceauşescu avea nevoie de un dosar politic puternic.

Vă invit să-l citiţi integral pe www.militiaspirituala.ro, deşi la finalul lecturii eu am rămas doar amuzat.

Mi-a plăcut cel mai mult raportul unor gardieni de la doftana pe care îl reproduc integral:

„În dimineaţa zilei de 20 februarie 1937, pe la orele 8, deţinutul Ceauşescu Nicolae a început să strige cuvinte insultătoare la adresa Dvstră şi pe noi făcându-ne călăi şi bătăuşi spunând că nu ştim ce facem. Iar deţinutul Balog Ion, trecând prin faţa celulei lui şi spunând să nu mai stea la fereastră a început să provoace toată secţia şi să mă insulte cu cuvinte murdare că sunt călău şi nu ştiu ce fac, dând şi co bucată de geam în cap. Vă rog să binevoiţi a lua măsuri şi ai pedepsi fiind cei mai instigatori din secţie. Supuşi la ordine. Să trăiţi”.