Învăţămintele economice ale Preafericiţilor Părinţi

de Moise Guran

Prinsă destul de laic între decizia de a construi o catedrală de 400 de milioane de euro şi lipsa unei contribuţii în acest sens de la bugetul de stat, Biserica Ortodoxă Română a instituit taxe pentru nunţi şi botezuri. Decizia s-a luat de la centru iar tarifele au fost trimise în teritoriu, însoţite de o recomandare – aceea ca preoţii să le elibereze contribuabililor şi chitanţe.

În cazul înmormântărilor Patriarhia a decis să nu-i facă pe români să regrete şi mai mult nefericitul eveniment, aşa că nu a impus taxe pentru ultima slujbă – dă fiecare cât vrea şi cât poate. Tarifele maximale pentru nunţi ajung la 1000 de lei pentru o nuntă şi 500 de lei pentru un botez, dar asta doar la bisericile mari din Bucureşti, cele frecventate de celebrităţi şi difuzate de fiecare dată la televizor de ziua vreunui sfânt.

Instituirea acestor taxe obligatorii aduce aminte în mod nefericit de evul mediu, dar să nu uităm că în zilele noasatre nimeni nu e obligat să se boteze sau să se însoare în biserică.

Deşi smulge din rădăcini principiul donaţiei benevole, decizia Patriarhiei Române este una care modernizează pur şi simplu această instituţie, sau o modernizează cel puţin din punct de vedere contabil.

Biserica a simţit nevoia unei mai bune administrări financiare, ba chiar a făcut asta tocmai pentru a putea face investiţii în infrastructură. Ştiu, iniţiativa construirii unei catedrale uriaşe a stârnit valuri de nemulţumiri în societate, căci mulţi dintre români n-au înţeles de ce ar trebui să de statul bani pentru grandomania unor feţe bisericeşti. Spre deosebire de pomenile electorale, sociale sau cu dedicaţie politică, investiţia într-o catedrală ar fi dat de lucru unor firme de construcţii şi ar fi creat mii de locuri de muncă.
În concluzie Biserica a înţeles mai bine decât Guvernul criza, iar investiţiile şi administrarea financiară judicioasă, reprezintă două lecţii de economie pe care preafericiţii părinţi o predau nefericiţilor guvernanţi.

Later edit

Văd că aţi sărit toţi la gâtul BOR. Tema propusă de mine e uşor diferită, iar comentariile voastre cam off-topic. Desigur eu glumeam, dar în esenţă lecţiile de economie ale BOR sunt corecte. Administrarea financiară judicioasă a veniturilor şi eforturile pentru a investi în infrastructură reprezintă esenţa reformei-lipsă din România. Deci tema articolului e activitatea guvernului nu a BOR. Despre scutirea de taxe a Bisericii, religia în şcoli, Iisus-extraterestru şi alte teme de acest fel într-o postare viitoare. 🙂