Avertismentul sindicaliştilor: mare parte din Germania a fost paralizată de grevă

Creșe și birouri administrative închise, transport în comun paralizat – mare parte din Germania a resimțit, marți, efectele grevei generale declanşate de sindicatul Ver.di, cu două zile înaintea unei noi runde a negocierilor privind salariile. Sindicatele cer 100 de euro lunar în plus pentru angajații din sistemul public. O corespondenţă de la Cristian Ştefănescu.

Greva de avertisment a blocat numeroase localități germane, în special aglomerările urbane pline de navetiști.

Transportul public local nu a funcţionat în câteva zone metropolitane din landul Renania de Nord-Vestfalia – unde aproximativ patru milioane de persoane fac zilnic naveta cu autobuzul, tramvaiul sau metroul. Aceeaşi situaţie a fost şi în landul Saxonia Inferioară. Aşa că mulți navetiști au optat pentru biciclete, ori s-au grupat în sistemul „car sharing”.

Şi şoferii de taxi au avut de câştigat.

Cele mai mari blocaje s-au înregistrat pe tronsoanele de autostrăzi unde se lucrează.

Nici serviciile de salubritate nu au funcţionat, marți, în numeroase orașe. La Berlin, mai multe clinici au lucrat cu personal redus și au intervenit doar în cazuri de urgență – 160 de operații au fost contramandate.

Pe parcursul zilei, s-au alăturat protestului, pentru intervale de timp limitate, și alte instituții publice din zona Ruhr (Duisburg, Dortmund, Bochum, Essen) și din bazinul Rinului Inferior (Düsseldorf, Köln și Bonn).