Lidia Moise: Lecţia ungară despre cum să atragi investiţii masive din China

China vine cu 10 miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură, din domeniul energiei sau din agricultură. E oferta premierului Chinei, Li Keqiang, la Forumul economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est. Şi e doar începutul: dacă proiectele vor avea succes, China ar putea extinde cooperarea şi în alte domenii. La discuţiile de la Palatul Parlamentului au participat oficiali din guvernele a 17 ţări şi peste 1.500 de oameni de afaceri.

Singura ţară care a reuşit până acum să câştige investiţii masive din China rămâne Ungaria, spune jurnalistul economic Lidia Moise, care subliniază că ţara vecină a avut în acest sens o „politică economică interesantă”.

Astfel, Ungaria a realizat un schimb de monede pentru a da credite atât în yuani cât şi în forinţi. În plus, ţara vecină acordă rezidenţă oricărui cetăţean chinez care investeşte 250 de mii de dolari în titluri de stat ale Ungariei.

Ungaria a reuşit astfel să atragă din China investiţii de peste 2,5 miliarde de dolari.

Investitiile în infrastructură, agricultură şi turism sunt principalele teme de care sunt interesate şi România şi China.

Potrivit premierului chinez, lumea are nevoie de China, care poate realiza proiecte mari la preţuri avantajoase.