Turismul – o industrie de 1 trilion de dolari. De la călătoria la templu, la turismul spațial

Nevoia de cunoştere, de a face afaceri sau de relaxare au pus lumea în mişcare. S-a călătorit dintotdeauna, dar doar de 200 de ani călătoriei cu dus şi întors, adică unui tur, i se spune turism, iar călătorul a devenit în consecinţă turist.

S-a călătorit în toate timpurile, pe distanţe mai scurte sau mai lungi, pe jos, cu calul, apoi cu trăsura sau cu bicicletă şi mai târziu motorizat, pe pământ, pe apă sau prin aer. Mulţi au putut călători doar cu gândul, acum însă dacă nu poţi sau nu vrei să-ţi părăseşti confortul casei, se poate călători şi virtual. Oricum i s-ar spune, călătorie sau turism, e doar o problema de etimologie.

Cei bogaţi au călătorit în scop religios, pentru a vedea temple, oraşe, clădiri sau monumente, pentru a învaţă, pentru a se ruga, pentru a cunoaşte culturi, oameni şi obiceiuri sau pentru a gustă mâncăruri noi, pentru relaxare sau din motive de sănătate. Aşadar lumea se mişcă cu diverse interese.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Turismului arată că în 1950 au călătorit 25 de milioane de turişti.

În doar 60 de ani turismul a explodat şi în 2012 s-a ajuns la 1 miliard de turişti care au pus în mişcare o industrie în valoare de 1.3 trilioane de dolari.

Turismul s-a globalizat, iar dacă între 1950 şi anul 2000 principalele destinaţii erau Europa şi cele două continente americane, acum se călătoreşte mult şi în Asia şi zona Pacificului, în Orient sau în Africa, iar turiştii cheltuie în medie 3.5 miliarde de dolari zilnic.

Turismul internaţional, inclusiv transportul de pasageri, e răspunzător de 30 % din exportul mondial de servicii şi reprezintă 6 % din exportul general de bunuri şi servicii, fiind pe locul 5 în statistici după exportul de carburanţi, chimicale, mâncare şi automobile.

În 2012 au crescut cu 4% faţă de anul precedent atât numărul turiştilor, cît şi sumele pe care aceştia le-au cheltutit.

Cel mai căutate destinaţii au fost Franţa, Statele Unite, China, Spania, Italia, Turcia, Germania şi Marea Britanie. Cei mai mulţi bani din turism au încasat SUA, Spania, Franţa şi China, iar turiştii chinezi, nemţi şi americanii au fost cei mai cheltuitori. OMT prognozează că turismul internaţional va creşte şi în continuare în medie cu 4% pe an.

Turismul a dus la dezvoltatarea infrastructurilor şi la schimbarea stilului de viaţă, iar veniturile din turismul au adus unor ţări bunăstarea, sunt ţări care trăiesc aproape exclusiv din turism.

Uneori turismul masiv a sufocat unele oraşe, a atras atacuri teroriste îndreptate în special împotriva turiştilor străini sau a adus poluare şi risipa resurselor şi de aceea se vorbeşte despre turismul sustenabil, pentru a satisface nevoile prezentului fără a compromite viitorul generaţiilor următoare.

Vacanţă şi călătoria reprezintă pentru cei mai mulţi o necesitate şi nu un lux, iar potenţialul enorm al acestui fenomen global, au determinat OMT să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra importanţei turismului şi a valorilor sale economice, sociale, culturale şi politice.

 27 septembrie Ziua Mondială a Turismului

Începînd din 1980 în fiecare an la această dată se sărbătoreşte Ziua Mondială a Turismului, data fiind aleasă deoarece marchează adoptarea la 27 septembrie 1970 a statutului Organizaţiei Mondiale a Turismului, agenţia ONU care se ocupă de problemele referitoare la turism.

Organizaţia colectează şi colecţionează informaţii statistice privind turismul internaţional şi publică topuri cu privire la gradul de creştere a turismului la nivel global, regional sau naţional.