Să înțelegem cine și cât a greșit, ca să nu mai repetăm la infinit aceleași prostii.

Moise Guran

E bine că președintele marchează vinovăția celor care au discreditat vaccinurile, dar impresia mea este că, deși dezinformarea, în special aia televizată, nu numai cea de internet, a jucat un rol important în nevaccinarea românilor și, implicit, în colapsul istoric pe care îl trăim în acest zile, parcă a fost ceva mai important decât dezinformarea – anume informarea. Și faptele, sau lipsa lor, greșelile, care uneori au fost muult mai mult decât greșeli, ale autorităților, în special ale domnilor Cîțu și Iohannis. În momentele astea în care politrucii se pricep excelent să profite de reflexul nostru național de a căuta un vinovat, cred că e bine să lăsăm scrise câteva fapte, chiar dacă ele au mai fost scrise inclusiv pe acest blog, dar parcă e altfel acum, când avem cea mai tragică confirmare cu putință a tâmpeniilor făcute de cei noi ca națiune sinucigașă. Haideți să le luăm pe rând, punctat, cu vinovați și fapte, cu nume și prenume, în ordine inversă a importanței și impactului:

10. Eroarea de a nu înțelege că oamenii nu înțeleg nimic din ce se întâmplă. Este o eroare a noastră a tuturor. În egală măsură pot fi găsiți vinovați de asta autoritățile, presa, specialiștii în comunicare și toți oamenii de bine (așa cum și eu mă consider pe mine) care n-au stat suficient să-i explice băiatului de la spălătorie de ce trebuie să se vaccineze. Aici nu e vorba de o vină generală ci de o eroare concretă de înțelegere a incapacității, comparabilă ca magnitudine cu incapacitatea publicului de a înțelege pandemia.

Suntem doi în problema asta, noi, cei care puteam să facem și să spunem mai mult și ei, cei care n-au putut să înțeleagă și să vedeți de ce…

Acum vreo lună, prestigiosul The NY Times găzduia o analiză în care arăta că deși comune în lumea științifică, contrazicerile, dezbaterile, revenirile, de tip cu mască, fără mască, se transmite prin aer, nu se transmite prin aer, cu plaqenil, ba cu ivermectină, ba cu nicuna, cu Astrazeneca, nu cu Astrazeneca, doar cu Pfizer și Moderna… astfel de lucruri sunt frecvente și chiar normale în lumea științei, dar niciodată nu s-au desfășurat sub ochii publicului larg, ci doar prin conferințele și colocviile medicale, sau prin reviste de specialitate. Poporul sau popoarele, nu aveau de unde să știe asta, iar atunci când astfel de opinii contradictorii au erupt la televizor și pe Facebook, ele au produs nu numai derută, ci au pregătit și mediul perfect pentru șamponarea interesată a maselor, direct pe creierul încâlcit și bulversat.

La noi s-au remarcat câteva voci medicale decente (Virgil Musta, Beatrice Mahler, Adrian Marinescu de la Matei Balș, Răzvan Cherecheș și încă vreo doi), respectabile, nimic de zis, care au răspuns întrebărilor puse de reporteri și cam atât. Ceea ce spune și NY Times că trebuia (în SUA, dar e valabil și la noi) este ca aceste voci să fi stat în mod organizat în dialog permanent și direct cu publicul, cam cum face medicul Octavian Jurma pe internet. Dar, desigur, asta înseamnă organizare. N-avem.

9. Eroarea de a nu combate nicicum teoriile conspirației, nici chiar atunci când acestea au devenit program politic extremist. Singurul oficial care le-a luat în serios, și asta pentru că era cel mai des vizat, a fost Raed Arafat. Este probabil cel mai puternic comunicator al autorității de la noi, dar dl Arafat n-a fost responsabil de vaccinuri ci, cel mai des, a trebuit să răspundă unor atacuri îndreptate împotriva domniei sale. “Oamenii au fost păcăliți. Punct. Trebuie să recunoaștem. Au reușit unii să păcălească populația în halul acesta”, a declarat alaltăieri la Digi doctorul Arafat.

Jobul de a sancționa dezinformarea pe TV aparține prin lege CNA, un organism care înghite degeaba vreo 10 milioane de lei pe an. Ei bine, CNA nu s-a sinchisit de faptul că Antena 3 și, mai ales, România TV, dau opinia unui specialist o dată și 100 de opinii ale unor nespecialiști/politicieni/vedete, pe prime-time și zile-n șir. Asta nu e libertate de opinie, nu e dezbatere, e război informațional în toată regula, este tehnica nazistă de a repeta o minciună până devine adevăr. Poza domnului Mircea Toma când își face doza 3 mă lasă rece. Instituția sa ar trebui DESFIINȚATĂ!

Cât despre rețele sociale și internet, și aici autoritățile puteau cere lucruri la Facebook, așa cum și alte țări au cerut. Țineți cont de faptul că operatorii de telefonie mobilă fac pachete cu internet gratis pentru Facebook, iar în România un mare procent din populație, din acest motiv și din altele care țin de educație, chiar confundă facebookul cu internetul, la modul cel mai serios. Această pârghie, a operatorilor de telefonie, care sunt reglementați de lege, poate fi și trebuie folosită.

8. Biserica și alți influenceri anti-vaccin. Oh, da, Biserica, în special cea ortodoxă, dar și vreo câteva culte neoprotestante (nu toate), care au și intrat în parlament prin CPF, care este sângele partidului AUR. De patru zile e plin internetul cu popa de la Giurgiu și ăl de la Constanța care spun explicit oamenilor să nu se vaccineze, iar Patriarhu a dat un comunicat în care îndeamnă creștinii să se roage mai vârtos în aceste zile grele, eșuând lamentabil să scrie și cuvântul vaccin pe undeva pe acolo. Comunicatul respectiv a fost preluat de pagina de Facebook a CNCAV (Comitetul de Vaccinare), într-un soi de wink-wink, dragi creștini… înțelegeți ce vrea Patriarhu să spună, dar nu-i permite religia! Dar despre ce a fost pactul dintre stat și biserică, evident acum și citibil printre rânduri în toate restricțiile lipsă referitoare la slujbe și pelerinaje? Dacă n-a fost despre abținerea popilor de la a mai submina eforturile autorităților de a combate pandemia, despre ce a fost? Pentru ce a primit BOR liber la moaște, procesiuni și la clientela sa? Vă mai amintiți apelul lui Cîțu la popi să susțină vaccinarea? Ce a fost acel apel? Distracție intraclericală pe seama unui sărac cu duhul ajuns (ca deja mulți astfel de săraci) prim-ministrul României? E timpul să ne întrebăm din nou pentru ce lăsăm religia în școli, dacă aceasta subminează în mod explicit știința. Cum să poarte copiii mască, când popa îi îndeamnă să ia împărtășanie cu aceeași linguriță, că-i de argint și combate bolile? Biserica Ortodoxă și armata sa de sute de mii de preoți este cel mai puternic influencer din România și singurul care are acces la profunzimea netulburată și, din păcate dovedit acum, analfabetă funcțional a poporului nostru. Faptul că e mare, puternică și căpușează banii statului nu îi dă dreptul să instige la sinucidere alături de Bitman și de alte dive de pe internet și de la tv, din contră.

7. Medicii de familie. O spune deja și colegiul medicilor (chiar dacă nu atât de specific) o spune și Raed Arafat, ba chiar transpare și din comunicatul OMS – România are o problemă cu medicii de familie. Ar fi util de știut câți medici de familie sunt vaccinați, nu de alta dar numărul medicilor de familie care n-au intrat în procesul de vaccinare a pacienților (vreo 10 mii, din 13 mii) cam coincide cu cel al medicilor care nu s-au vaccinat pe ei înșiși. N-aveau cum să își sfătuiască enoriașii să se vaccineze, dacă nici ei nu s-au vaccinat, nu? Nu zic întâmplător enoriași, sunt medici de familie în România care îți dau și mir, nu numai rețetă pentru cei vrei tu (ceea ce este oricum lipsit de etică). Că nu le-a dat Cîțu bani la început ca să vaccineze lumea, ok, asta e greșeală la guvern și o numărăm mai jos, dar și după ce le-a dat 40 de lei pe înțepătură (adică o grămadă de bani), tot n-au vrut decât o treime să intre în programul de vaccinare a populației, cei mai mulți dintre ei fiind dintre cei care intraseră oricum și fără bani, de la început. Pentru că da, nu trebuie blamați toți la grămadă, la fel cum nu poți să spui despre toți românii că-s analfabeți funcțional când, vedem acum, doar 70% sunt. Nu știm nici câți dintre cei care au intrat în programul de vaccinare, au intrat ca să ceară 200 de euro pentru vaccinare la chiuvetă, despre care vă zic la punctul următor. Nu-s sigur, pentru că nu am suficiente dovezi, dacă nu cumva această categorie redusă de medici care au făcut explicit campanie anti-vaccin la televizor, sau pe șest, în discuțiile directe cu pacienții, n-au jucat un rol chiar mai important în eșecul nostru național din aceste zile. Am mai spus-o și o repet, nu sancționați cum a propus domnul Colegiul Medicilor, cei care fac campanie antivaccinare trebuie aruncați cu un șut în cur afară din profesie!

6. Medicul colonel Valeriu Gheorghiță și CNCAV. Vă spun sincer că mie îmi place omul ăsta și nici nu mi s-a părut foarte rea ideea de a implica Armata în vaccinare. Nu numai pe partea logistică, dar mai ales pe proiectarea imaginii de ordine, autoritate, la care sunt sensibili exact o parte a românilor care în final au ales să nu se vaccineze. De aici însă și până la a face centre secrete de vaccinare pentru armată și SRI e totuși distanță, iar momentul respectiv, devoalat de Vlad Voiculescu, nici nu-mi dau seama dacă a ajutat sau nu pe partea de comunicare.

Dar nici chiar asta nu e problema cea mai mare a lui Valeriu Gheorghiță care (ne spune abia acum) n-a avut niciun leu pentru comunicare pentru vaccinare, marea lui problemă a fost că nu i-a zis și lui nimeni cum să vorbească pe înțelesul oamenilor simpli, de la orașe și, mai ales, de la sate. Care nu știu ce e pozitivare, booster, imunodepresivi și alte cuvinte cu care îi bombardează dl Gheorghiță, care, altfel, alături de dl Arafat a dus greul comunicării autorității publice din România.

Și mai grav, se poate spune că dl Gheorghiță nu prea și-a onorat haina militară în momentul în care a înțeles că șeful său, dl Cîțu, ignoră cu bună știință beneficiile certificatului verde european, precum și faptul că STS a dezvoltat încă din iunie aplicația asta care scanează qr-coduri de vaccinare. La vremea respectivă Gheorghiță îi dădea apă la moară că peste jumătate din populația României s-a imunizat oricum prin boală, un procent susținut și de studii independente, dar care sigur n-a ajutat pe nimeni să se vaccineze. De la un moment dat, Gheorghiță pare că a înțeles iresponsabilitatea lui Cîțu și determinarea acestuia de a sacrifica orice pentru campania internă din PNL, a rupt tăcerea și a început să vorbească despre iminența valului IV. Dar a făcut-o tot pe păsărească științifică pe care publicul nu o înțelege. 

Dar cel mai grav lucru ce poate fi reținut în sarcina CNCAV, implicit și a domnului Gheorghiță, este fenomenul vaccinării la chiuvetă (sau în tamponul de dezinfectare). Nu că el l-ar fi provocat, dar era în curtea lui și trebuia să îl prevină. Încă nu știm cât e de amplu, bănuim cu toții că e mult mai mare decât am putea bănui, pentru că săptămânal mai cade pe mâna DIICOT câte o rețea din asta “amplă”. Tot ce știm sigur acum este că da, sunt medici și centre de vaccinare care au făcut posibilă eliberarea de certificate veritabile care atestă o vaccinare ce n-a avut loc. Este de investigat dacă numărul mare de decese ale unor persoane vaccinate de la noi (pare mai mare decât prin alte părți) are sau nu legătură cu vaccinarea fictivă, sub nasul cu stele (sau cu trei trese și-un galon) al domnului colonel.

5. Ministerul Sănătății. Vlad Voiculescu și, după ce a plecat de la guvernare și Ioana Mihăilă, au spus că n-a fost ministerul nicicum implicat în vaccinare, chiar dacă ei doi, personal, s-au implicat. Dar problemele de comunicare de la Ministerul Sănătății au fost, sunt și vor rămâne grave, nu începând de la cei doi ci încă de la Nelu Tătaru și chiar înainte de acesta. Pentru că pur și simplu interesul politic a fost mai presus decât nevoile obiective în pandemie. Sau credeți că politizarea DSP-urilor, ascunderea numărului de morți de anul trecut ca să avem alegeri n-a avut legătură cu ministerul Sănătății, care vedea tot timpul discrepanțele dintre aplicațiile de raportare a deceselor? Iar Vlad Voiculescu și, mai ales, Ioana Mihăilă se fac vinovați de incapacitatea de a fi depolitizat urgent și ferm DSP-urile alea.

Iar DSP-urilor li se poate reproșa, de la ascunderea morților și până la slaba organizare a activității de testare și urărire a contactelor. Nu scrie niciunde că ele trebuie conduse de politruci de la PNL. În lege scrie că-s subordonate Ministerului Sănătății. Că să vezi că solidaritate guvernamentală și coaliție… Tot ei, Mihăilă, care e medic, mai mult decât Voiculescu, ar fi trebuit să sesizeze la timp că dl Cîțu chiar are nevoie de psihiatru. Și să nu tacă. Vorbiți, măi, fir-ar a dracului de tăcere! Nu veniți apoi să spuneți că Ministerul Sănătății n-a fost tocmai un minister al Sănătății în pandemie!

4. Ministerul Educației este da, chiar mai vinovat decât cel al Sănătății. Am scris un articol separat despre politica aberantă dusă de dl Câmpeanu și despre modul ticălos în care un aparat de partid a evitat pur și simplu închiderea școlilor cu cazuri de Covid, după procedura, așa defectă cum era, propusă tot de dl Câmpeanu.

Corelația între închiderea/deschiderea școlilor și valurile epidemice nu mai poate fi acum negată, mai ales că ea este pusă clar în evidență de o societate în care părinții sunt majoritar nevaccinați, comparativ cu țările în care vaccinarea adulților îi protejează și pe copii. Pe lângă punerea iresponsabilă în pericol a copiilor, ministerul Educației a jucat un rol important, în opinia mea, în transmiterea generală a variantei Delta la nivelul la care am ajuns acum. Ca să nu mai vorbim de responsabilitatea generală pentru nivelul uriaș de analfabetism funcțional din România și, având în vedere rata mică de vaccinare în rândurile cadrelor didactice, chiar de analfabetismul funcțional din rândurile acestora.

3. Ministerul de Interne. Alaltăieri am învățat un polițist, care îmi ceruse “declarația sau ceva” ca să pot intra într-o zonă carantinată, cum să-și instaleze aplicația de scanare a qr-codului pe telefon. Raed Arafat, care e și el tot în MAI, tot bate șaua cu “întărirea controalelor pe măsurile existente”. Probabil dl Arafat știe nu numai că rata de vaccinare în MAI e sub cea din Educație, dar nici polițiștii nu prea poartă mască, nu s-au vaccinat și, mulți dintre ei (nu știm câți) sunt mai conspiaționiști decât Diana Șoșoacă. I-au trimis să controleze măsurile decise, ceea ce este un fel de nonsens. Polițistul căruia eu i-am arătat pe telefon certificatul verde nu mai văzuse așa ceva în viața lui, ceea ce l-a pus într-o situație foarte jenantă. N-am făcut mișto de el, să știți, deși puteam, chiar l-am învățat cum să-și instaleze aplicația aia. Poate s-o fi dus după aia să se vaccineze și el, habar-n-am, dar, sincer să vă spun, nici nu-l fac pe el prim vinovat.

Vinovat este carismaticul nostru ministru de Interne, domnul Bode, un băiat de la partid care a înțeles și el că nu putem avea “economia deschisă” cum a zis SuperPan, dacă polițarii umblă prin crâșme și întreabă lumea de certificate. Să stea dracului acolo, într-o mașină, la intrarea în localitate și gata, asta s-a numit carantină zonală! Acum îi trimit disperați să patruleze prin metrou și autobuze, dar de ce n-au făcut același lucru în urmă cu două luni? Nu, în România controale n-au fost și Arafat știe ce spune, chiar dacă nu o poate spune așa cum o spun eu acum.

2. Guvernul României. Mai exact guvernele conduse de Ludovic Orban și de Florin Cîțu. Ultimul e mai proaspăt și un pic mai criminal, o să vedeți de ce și nu mă joc cu termenii. Aici avem o listă și ar merita un articol separat. Așadar:

  • Din punct de vedere al măsurilor luate, și Orban și Cîțu au simulat. Sunt responsabili pentru toate eșecurile ministerelor din subordine, nu pentru că zic eu ci pentru că scrie în Constituție, cu atât mai mult cu cât Cîțu pare a-și fi premeditat posibilitatea de a da vina pe Ministerul Sănătății, care, am arătat mai sus, împarte vina cu cel al Educației și cel de Interne. Cu excepția perioadei de stare de urgență, restricțiile nu au fost cu adevărat impuse, nu pentru că nu se putea ci pentru că ordinele politice date prin Ministerul de Interne au fost tot timpul să lase să funcționeze și restaurante cu terase închise și malluri și tot. În plus, ceea ce se întâmplă în Valul IV nu poate fi despărțit de experiența valurilor anterioare ale pandemiei ci este mai degrabă o sumă a acumulărilor măsurilor luate sau neluate în valurile anterioare, singura diferență (majoră, e drept) fiind că în Valul IV am avut și vaccinuri. Dar și experiența bună a Valului I, precum și experiențele proaste ale Valurilor II și III. 
  • Orban, punctual, a ascuns morții din toamna anului 2020. Dezvăluite în martie 2021, chiar la începutul campaniei de vaccinare, aceste fapte au avut probabil un impact puternic asupra încrederii în onestitatea autorităților române. Cum să le mai crezi după aia, când îți zic să te vaccinezi cu AstraZeneca, în timp ce alte țări suspendau AstraZeneca de la utilizare. Dar cum să le mai crezi în general, când e clar că lumea nu face diferența dintre vaccinuri și antene 5G, dar între ARN și ADN, sau între Pfizer și AstraZeneca? Că din minciuna lui Orban (și Iohannis, ajungem imediat și la el) românii or fi înțeles să nu se vaccineze, asta poate ține de complexitatea “inteligenței emoționale” a poporului nostru.
  • Cîțu și-a asumat campania de vaccinare dintr-un singur motiv. Ca să apară el în clipurile alea cu cafeaua. Care înțeleg că nu au costat nimic guvernul, dar tot n-a alocat nimic pe comunicare pentru Gheorghiță. Pentru că trebuia să apară Cîțu peste tot, fiind în campania electorală internă. Mic, bă, mic!, cum zice o reclamă la alcool și la olteni.
  • Cîțu a fost atât de obedient încât a acceptat să concedieze ministrul Sănătății, în momentul în care Voiculescu a descoperit cele peste 3500 de decese pitulate din 2020, deși ar fi fost în interesul său să le folosească împotriva lui Orban. Dar îl afectau și pe Iohannis, așa că l-a executat ca nărodul. N-a explicat nici până azi de ce a făcut-o, a bălmăjit doar ceva despre atribuțiile primului ministru. Nu mi-e clar dacă la momentul respectiv a înțeles măcar de ce i s-a cerut să-l concedieze pe Voiculescu.
  • Cîțu a sacrificat vieți omenești pentru creșterea economică, atât în Valul III, cât și în Valul IV. Am scris în mai că România a avut cea mai mare și mai rușinoasă creștere economică. Asta cu “ținem economia deschisă cu orice preț” a contabilizat în valurile II și III peste 30 de mii de morți oficial și o creștere a excesului de mortalitate în România de peste 50 de mii de persoane decedate suplimentar, între octombrie și aprilie. Nu ziceți că n-au murit toți de Covid, căci spitalele blocate de Covid, în care nu mai au loc oameni bolnavi de alte boli sunt un efect al deciziei de a nu impune măsuri epidemice. 
  • În Valul II era Orban premier, dar în Valul III era Cîțu. Adevărata întrebare care se pune este în ce măsură, având experiența Valul III, Cîțu a prevăzut posibilitatea producerii unor mii de morți în Valul IV și, deși nu a urmărit acest rezultat, a acceptat posibilitatea producerii lui. Aceasta este definiția intenției indirecte din Codul Penal (Art 16) și, deocamdată, nu zic mai mult despre acest aspect. Dar, pe bune, indiferent cât de penal sau doar politic este ce a făcut Cîțu, dacă acest comportament nu este unul sociopat (de dispreț față de societate) atunci este de o prostie și o aroganță greu de definit.
  • Într-unul dintre aceste două registre se înscrie și organizarea congresului PNL, (un superspreader event de care mai zic și la ultimul punct), de care Orban e mai responsabil, că el era președintele partidului, dar nici DSP București (aflat așa cum am văzut în subordinea unui MS devenit interimar) nu a fost chiar străin, prin inacțiune. Trebuia oprit!
  • Desigur, cea mai mare vină, clară și directă a lui Florin Cîțu, este legată de decizia de a nu introduce Certificatul Covid (morcovul și bățul) încă din iulie, așa cum au făcut toate țările europene. Acolo a fost marea diferență ce a determinat gradul mic de vaccinare de la noi. Acel “nu facem diferențe între vaccinați și nevaccinați”, când toată lumea îi spunea că, altfel, o să facă virusul diferența, este principala cauză a morților din Valul IV. Să ne amintim totuși că frânarea campaniei de vaccinare începuse încă din mai, odată cu renunțarea de facto la toate restricțiile.

1. Președintele Klaus Iohannis. Da, el este marele vinovat, deși ca fapte, în mod clar, Cîțu a făcut mai multe. Le-a făcut pe toate, așa cum el tot spune, cu consultarea președintelui, care l-a propus, l-a susținut și încă îl mai susține pe funcția pe care este. Să ne amintim că președintele este (alături de guvern, nu de prim-ministru) a doua latură a executivului bicefal, potrivit Constituției României. Președintele are atribuții subliniate în special în situații de criză, ceea ce implică și prevenirea acestora. Dar dl Iohannis a jucat un rol activ în antivaccinare, și unul pasiv, adică n-a făcut, în neadoptarea unor măsuri de gestionare a valului IV. Merită și domnia sa o listă concretă:

  • Ascunderea adevărului despre morții din Valul II n-avea cum să nu fie aflată de SRI, iar Iohannis primește zilnic rapoarte de la SRI. Dacă nici câteva mii de morți nu mai e problemă de siguranță națională, atunci poate ar trebui să redefinim siguranța națională. Dar nu, Iohannis și-a asumat organizarea alegerilor din decembrie 2020. Nu zic că nu trebuia să avem alegeri, zic că nu trebuia mințită populația în privința gravității situației, pentru că asta a implicat și neluarea măsurilor și apoi și prăbușirea credibilității președintelui, care, altfel, se poate spune că a condus exemplar răspunsul pandemic în primul val. Paradoxal, tot Iohannis oferă răspuns și la întrebarea “ce trebuia făcut”, fără ca asta să-i ofere și o scuză suficientă.
  • Fără îndoială, Iohannis este autorul moral și al concedierii lui Vlad Voiculescu, în aprilie, la fel cum și al declanșării crizei guvernamentale pe vârf pandemic este. Implicațiile crizei politice acum în Valul IV le explică mai bine Vlad Petreanu, citiți și articolul publicat azi pe blogul lui!
  • În 13 mai 2021, președintele a dat un mesaj extrem de derutant pentru populație. Deși a spus că pandemia nu s-a încheiat, a mulțumit medicilor pentru eforturile făcute, transmițând implicit că pandemia s-a încheiat. Pe 13 mai aproape 50 de mii de persoane primeau zilnic prima doză. O săptămână mai târziu numărul scăzuse la jumătate, iar o lună mai târziu, mai puțin de 10 mii mai veneau zilnic pentru prima doză. E greu să nu faci o corelație.
  • La final de iunie, președintele spunea că deși lumea nu se mai vaccinează, campania de vaccinare este un succes, pentru că lumea a înțeles că România a învins pandemia (!!!)… da știu, n-are logică nici sens. O declarație aiuritoare, iar declarațiile, potrivit Constituției, reprezintă unul dintre atributele principale ale președintelui. Sigur, ieri, când a venit și a spus că campania de vaccinare a mers de fapt prost, președintele s-a contrazis din nou. Că suntem proști, da, uite, o spun și eu, dar să mizezi pe asta când tu ești întâiul din țara proștilor, asta e cam ticăloșie, nu credeți?
  • Criza politică, de care Iohannis este la fel de vinovat ca și Cîțu a avut rolul ei în Valul IV, mai ales în condițiile în care miza acestei crize a fost, acum e evident, propulsarea lui Cîțu la șefia PNL. La Congresul respectiv, pe care l-am menționat la punctul 9, președintele a stat și fără mască. Ce autoritate, ce polițist poate să dea peste mână SPP-ului și să-l oblige pe Iohannis să-și pună dracului masca aia, mai ales când știi că lumea se uită la tine ca la… președintele țării, na!, cum altfel? Congresul a fost pe 26 septembrie. Pe 28 septembrie România depășea 10 mii de cazuri pe zi. Dinamica bolii arată că morții de azi (peste 500 pe zi) sunt infectați pe final de septembrie și început de octombrie. Nici nu vreau să-mi imaginez ce va fi peste 20 de zile, adică la jumătate de noiembrie! Dar președintele poate și trebuie să-și imagineze, că de aia e președinte!
  • Președintele este el însuși acum încurcat de criza pe care a creat-o și orice măsuri va lua vor fi contestate, pentru că asta înseamnă guvern interimar. A propus un prim-ministru fără susținere în parlament, a evitat să se implice în căutarea unei majorități parlamentare și, probabil, îl folosește pe Cioloș pentru a-l trage și pe Cîțu pe linie moartă, pentru că altfel nu vom avea guvern nici în ianuarie. Nu criza lor mă interesează pe mine, dar, de exemplu, dacă vrea să declare azi stare de urgență, decretul trebuie contrasemnat de prim-ministru. Eu zic că ar fi valid, chiar dacă prim-ministrul e interimar, dar sunt sigur că cineva se va găsi să-l atace la CCR și am dubii că Valer Dorneanu ar fi de acord cu mine. Criza politică a întârziat și reglementarea în parlament a unor măsuri importante, așa cum ar fi oligativitatea unor angajați din serviciile publice de a avea certificat verde.

Vă spun sincer că regret grav faptul că am crezut în Florin Cîțu, nu înțeleg deloc (dar deloc) transformarea lui din ultimul an și, la modul cel mai sincer, cred că doar un psihiatru o poate explica pe de-a-ntregul. Mă consider eu însumi vinovat, pentru că l-am votat pe acest om (la Senat) și l-am susținut pentru funcția de prim-ministru. Suntem vinovați eu, tu și toți cei care i-au votat pe acești ticăloși? Probabil că da, eu mai mult decât tine (pentru că am mulți urmăritori pe facebook) dar să fim atenți cu vinovățiile astea colective, pentru că ele nu trebuie să devină un scut după care pot fi ascunse aceste zece vinovății expuse mai sus și pe care eu le consider bine determinate. La fel e și cu vina clasei politice, la care face și Petreanu referire și mulți sunt tentați să o proclame. Nu e ceva cu adevărat util pentru societate să spunem că toți politicienii sunt vinovați, pentru că asta disipează responsabilitățile punctuale. Dacă nu pornim de la recunoașterea greșelilor, atunci cum dracului să nu le repetăm?