Să înțelegem ce face ministrul Educației cu copiii noștri, în valul epidemic IV

Moise Guran

De prin toamna 2019, imediat după căderea Guvernului Dăncilă și instalarea lui Orban în primul mandat, presa locală a început să semnaleze înlocuirea inspectorilor școlari pesediști cu unii peneliști. Pe parcursul anului 2020 și în 2021 acest proces a continuat și s-a extins și la directorii de școli, după același model ca la DSP-uri, primării, orice alte instituții publice, inclusiv Primăria Capitalei. Schema e așa: punem interimari pe unii de-ai noștri, care apoi trebuie să organizeze concursuri de sus în jos, pe care le vor câștiga tot ai noștri. După demisia miniștrilor USR din Guvernul Cîțu, prima grijă a miniștrilor interimari peneliști (inclusiv interimarul Cîțu de la Fonduri Europene) a fost anularea concursurilor pe posturi pregătite după alte criterii decât în ministerele peneliste. Și acum să vorbim de școli…

În mediul rural, unde trăiesc eu, de pe la începutul lunii octombrie 2021 clasele au fost practic înjumătățite. Copiii s-au îmbolnăvit rând pe rând și au stat acasă cu “răceală”. Nimeni n-a vrut închiderea școlilor, nici eu nu am vrut-o și nu o vreau, dar dacă aș avea acum un copil la școală aș vrea ca decizia să-mi aparțină în primul rând mie, ca părinte, nu unui aparat de partid care pare să aibă o procedură pseudolegală (care pare legală, dar nu e) de a evita închiderea școlilor.

Oficial s-a stabilit că atunci când un copil este infectat, clasa trece în on-line, iar dacă jumătate din clase sunt în on-line, trecea toată școala. Atâta doar că infectarea unui copil se stabilește prin testare, iar dacă nu se face testare, copilul stă acasă „răcit”. Cu febră, diaree și ce simptome o mai avea el și care sugerează că numai de răceală nu e vorba, dar asta e, nu e test, nu e nici covid, cursurile continuă, școlile rămân deschise.

De la o vreme, au început să pice însă “în răceală” și cadrele didactice. Deși procentul de vaccinare de 60% raportat de ministrul Educației este mult peste media națională și probabil este similar celui din domeniul medical, totuși el este probabil destul de disproporționat împărțit între urban și rural. Diferența dintre “răceala copiilor” și cea a cadrelor didactice, este că acestea din urmă ajung mai des să se testeze, pentru că și simptomele la adulți sunt mai de durată decât la copii.

Așa s-a ajuns la situații de “nesupunere politică”, în care majoritatea școlilor din Mehedinți, Olt și, acum Ilfov, cer trecerea în on-line, în ciuda manevrelor de palmare a cazurilor făcute de directori, care au alți șefi și alte comandamente decât cele legale – pentru că s-au speriat profesorii, nu pentru că se îmbolnăvesc copiii. De fapt, numeroșii mei prieteni de prin școli (și care sunt toți vaccinați) spun că în acest moment sunt mai puțini copii absenți (“răciți” la domiciliu) decât erau acum o săptămână sau la începutul lunii octombrie. Ei, profesorii vaccinați, nu vor închiderea școlilor, o vor cei nevaccinați, care, la fel ca toți românii, zic și ei că nu exisctă Covid, sau că e doar o răceală.

Bun, nici eu nu vreau închiderea școlilor, țin doar să arăt cam cum funcționează, în percepția mea, acest mecanism de politizare în educație, acum, în situația extremă dată de pandemie, în care nu mai vorbim de competențe și de curriculă, vorbim de aproape 500 de copii internați în spitale, dintre care 39 la ATI. De aici spaima unora dintre părinți, justificată!

Zic unora, pentru că marea masă chiar consideră covidul răceală, n-a înțeles nici importanța vaccinării adulților pentru protejarea copiilor, n-a înțeles nimic. Și, oricum, nici ei ca adulți și nevaccinați nu acceptă ideea de a fi izolați, deci nu-și testează copiii bolnavi. Pentru că fucking nation! Așa am și ajuns la incidențe de 15-20 la mie, în care virusul se răspândește ca focul în paie uscate. Probabil pe la final de noiembrie o să avem imunitate națională de peste 80%. Și mulți, mulți, morți!

Că veni vorba de morți… Practic, în educație se întâmplă fix cum s-a întâmplat în DSP-uri. N-a învățat nimeni nimic din această experiență, nici peneliștii, nici chiar opozanții lor politici, nici marele public… La ce au fost buni directorii peneliști de la DSP-uri s-a văzut anul trecut: aceștia au subraportat numărul deceselor Covid din toamna 2020. Este un fapt, oficial, nu e speculație. Că a fost eroare să pierzi 3500 de morți (din spitale, nu de acasă de la ei) asta să i-o spună lu’ Mutu. Părerea mea este că aparatul de partid a acționat concertat pentru a permite desfășurarea alegerilor parlamentare din decembrie 2020, un obiectiv asumat și de președintele Iohannis, nu numai de Guvernul Orban.

Astfel, ascunderea morților a devenit o vulnerabilitate politică nu numai pentru Orban, care între timp a pierdut alegerile și a zburat din fruntea guvernului, dar și pentru președinte. Nu spun că acesta a știut neapărat de subraportarea deceselor (deși ar fi trebuit, căci primește rapoarte zilnice de la competenții de la SRI, iar câteva mii de morți reprezintă, oricum ai lua-o, o situație de pericol național), nu spun nici că alegerile n-ar fi trebuit să se țină, spun doar că n-ar fi trebuit ascunși morții! Spun că n-ar fi trebuit mințit publicul, mai ales că antivaxerii și conspiraționiștii susțineau pe atunci că numărul morților este umflat din pix, când în realitate el era scăzut din pix. Acest fapt al ascunderii morților, devoalat public de Vlad Voiculescu în primăvară, taman când pornea campania de vaccinare, probabil că a avut rolul său în prăbușirea încrederii în autorități care, apoi, a avut și are un rol în rata mică de vaccinare și, acum, în numărul morților din valul IV.

La asta duce politizarea excesivă a unor domenii cheie, așa cum ar fi și sănătatea și, vedem acum, educația – politrucii ajunși prin voință politică, nu prin merite, la conducerea unor instituții publice sunt în stare să pună în pericol orice, dacă e ordin de la partid.

Domnul Câmpeanu a avut ca singură grijă în ultimul an plantarea inspectorilor școlari și a directorilor de școli peneliști, amânând concursurile pe posturi până în septembrie, sub pretextul “elaborării unei metodologii”. În rest, dl Câmpeanu s-a ocupat de pregătirea școlilor pentru valul IV într-un singur fel – repetând ca papagalul că el vrea să păstreze școlile deschise. Da, domnule, și eu vreau! Toți vrem! Și nemții vor! Dar, spre deosebire de noi, ei au mai și făcut… 

Uite (aici o știre DW din 27 iunie), în Republica Germania, o dezbatere națională în acest sens a demarat imediat ce copiii au plecat în vacanța de vară. Autoritățile au prezentat nu numai soluții tehnice de tip purificatoare de aer în clasă sau laptopuri și training pentru profesori care urmau să predea mixt, cu o parte din elevi în clase și alții acasă, în caz de nevoie, dar aceste dezbateri concrete într-o periodă de vară (în care în România nu mai conta decât competiția din fucking PNL) i-a responsabilizat pe părinți și pe bunici, iar aceștia au înțeles într-o mai mare măsură că se vaccinează și pentru a-și proteja copiii, pentru a nu le mai sacrifica încă un an de educație.