Să ne zică sacerdoții că e bine să ne vaccinăm, dacă medicii de familie nu vor! Sparta, frate!

Moise Guran

Pare că lumea noastră s-a divizat în două realități necoplanare – cea a medicilor care trag semnale după semnale de alarmă, explică și pe înțelesul celor mai rudimentari dintre români de ce stau ambulanțele aliniate cu bolnavi Covid în ele, după epuizarea locurilor la ATI și de la UPU, și o altă realitate, a unora care, dacă nu ies în stradă să le strige medicilor că-s asasini, preferă, în cel mai bun caz, o ignorare totală a celeilalte lumi, pe principiu că ce nu știu nu-mi poate face rău, sau, eventual, dacă o ignori, trece și pandemia, dă-o dreaqu! Ei bine, exact în ziua în care un tânăr medic de ATI de la Timișoara a murit (posibil din cauza epuizării și a stresului), premierul Florin Cîțu a ales să dea o știre de bine – popii să o lase mai moale cu beneficiile vieții de apoi, ca să propovăduiască vaccinul și viața de dinainte (de pandemie), de care să fim cu toții gata până la 1 iunie, că vine! Vine Mântuirea! Stângăcia lucrăturii de PiaR se vede și din contradicția și din inoportunitatea mesajului (care ghici în ce categorie din cele două enunțate îl situează pe premier). Nu îmi este clar cum ar putea asta cu Mântuirea de la 1 iunie să crească numărul celor aflați pe listele de așteptare de la vaccinare.

E posibil ca unii dintre voi, când l-ați auzit pe scorțosul purtător de cuvânt al Patriarhiei că recomandă “în nume personal” vaccinarea, să vă fi întrebat cât a costat chestia asta. Păi n-a zis domnul Cîțu că taie cu 90% bugetul bisericilor? Ba a zis, dar poate vă mai amintiți că la vremea respectivă (jumătatea lunii februarie) Președintele Iohannis i-a făcut o vizită la domițil Patriarhului Daniel. Cine crede că au schimbat amabilități, după ce Cîțu anunțase tăierea respectivă, nu îl cunoaște suficient de bine pe Patriarh.

La apelul de acum al premierului, de implicare a preoților în campania de vaccinare, Biserica a răspunsul prin purtător de cuvânt și „în nume personal”, o schiță de bunăvoință rece, care nu o implică de fapt cu nimic. Chiar și rangul celui ales să dea acest gest minim de bunăvoință (purtător de cuvânt, nu patriarh, nu vreun episcop sau ierarh) arată o negociere dură în spate.

Ca un finanțist de clasă ce este, Cîțu știe că a subestimat creșterea economică, implicit și că veniturile la buget vor permite o realocare pe rectificarea din vară. Deci nu, tehnic nu e nicio contradicție, or fi pe masă și bani și deschiderile de Paște, habar nu am, și nici nu vreau să duc mai departe o speculație referitoare la resorturile unei implicări clericale în procesul de vaccinare, după un an în care parte din preoțime s-a poziționat mai mult pe partea cu conspirații și cincige, din cauza cărora nu vrea lumea acum să se vaccineze.

Dar nu asta e important. Dacă guvernul a găsit o modalitate (oricare) de a negocia cu preoții popularizarea vaccinării, ok, cu atât mai bine, dar hai să nu exagerăm totuși cu speranța pe partea asta. Poate le dă guvernul și posibilitatea preoților să-i înscrie la vaccinare, căci oamenii bătrâni care nu știu cu internetul și nici n-au copii interesați să-i programeze nu au cum altfel să se întâlnească cu vaccinul decât dacă-i trimite medicul de familie. Mulți dintre medicii de familie sunt, în continuare, mai rezistenți decât preoții la acest lucru. De fapt, asta e adevărata problemă din cauza căreia vaccinarea abia dacă a atins tangențial mediul rural din România! Guvernul n-a reușit să-i convingă pe medicii de familie să-și înscrie pacienții la programare, dar face apel la preoți. This is Sparta, sau ceva!

Ținta aleasă – 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie (sub 30%, Cîțu a spus 35%), este ceva mai realistă, dar rămâne una foarte optimistă, în condițiile în care mai puțin de 3 milioane de români s-au înscris până acum sau deja s-au vaccinat cu cel puțin o doză.

Lasă faptul că este pur și simplu nepotrivit să vorbești de viața de dinainte într-un moment în care medicii se roagă de populație să respecte regulile epidemice pentru că au ajuns să dea pentru cazurile grave de Covid paturile bolnavilor de cancer, dar cum mai ții în frâu lumea la 1 iunie dacă situația epidemică nu revine sub control până atunci? La vreo oră-două după declarația lui Cîțu, Universitatea din Suceava anunța că a secvențiat un caz de coronavirus cu o mutație rezistentă la vaccin, iar pacientul respectiv nici nu călătorise în UK recent, deci o luase de la el de la Suceava de pe undeva. Poftim! Mă întreb și eu ca prostu când le văd – comunicatele astea Cîțu le primește odată cu noi, sau știa de cazul de la Suceava dinainte să zică de „viața de dinainte”?

Mai rău, dl Cîțu a dat asigurări că nimeni nu va putea impune restricții pentru cei nevaccinați, fără să se gândească probabil că dacă nu pot fi impuse restricții pentru cetățenii români nevaccinați, nu vor putea fi impuse restricții nici pentru cetățenii europeni nevaccinați, pentru că legislația UE nu îți dă voie să faci astfel de discriminări. Bun, alte țări, mai ales cele care fac concurență estivală turismului românesc, așteaptă cu sufletul la gură legiferarea certificatului verde (pe 19 aprilie). Ia gândiți-vă, e un avantaj sau un dezavantaj competitiv pentru hotelierii și patronii de restaurante din România că nu vor putea oferi o astfel de garanție turiștilor? Domnul Cîțu s-o fi gândit?

De ce s-a grăbit domnul Cîțu să dea astfel de asigurări, în plin vârf pandemic, când nici nu se întrevede limanul, ba chiar într-un moment în care a făcut și un apel insistent la toată lumea să susțină vaccinarea? Unde este coerența mesajului, câtă vreme redeschiderea de care tot el vorbește depinde totuși de vaccinare, nu de nevaccinare? Era atât de importantă știrea aia de bine, strecurată de cine știe ce deștept de pe la partid în strategia de comunicare a unui efort național? 

În fine, dl Cîțu a lăsat complet neadresată o altă problemă, la fel de importantă, care dă mari bătăi de cap întregii Europe – vaccinul AstraZeneca. E timpul să o recunoaștem că problemele acestuia au făcut mai mult rău procesului general de vaccinare decât au reușit toți conspiraționiștii pământului la un loc. Sunt peste 380 de mii de români care s-au vaccinat deja cu acest vaccin și care stau acum în mare dubiu dacă să facă sau nu și rapelul. De fapt, deja cererea de AstraZeneca este atât de mică (sub 4000 de vaccinări pe zi cu prima doză), încât acum acest vaccin e practic la liber, căci nici la noi nici în altă parte, lumea n-a răspuns bine (nici n-avea cum) la retorica de tipul da, vaccinul ăsta dă niște tromboze din când în când, mai ales la ăia tineri și cu răspuns imunitar puternic, dar să vezi că statistic tot mor mai mulți de coronavirus decât de vaccin. Comitetul de vaccinare din Germania a făcut primul un pas important, pe care e deja probabil că îl vor face și celelalte state UE – administrarea rapelului cu un alt ser (Moderna sau Pfizer) pentru persoanele sub 60 de ani care au făcut prima doză cu AstraZeneca. Alaltăieri făcuseră rapelul cu AstraZeneca abia patru persoane în România, iar ieri a mai făcut una. Dacă tot o să avem vaccinuri Pfizer să ne punem și în cap, nu e normal să-ți pui problema de ce nemții procedează altfel? Dar nu credeți că acest tip de măsuri ar spori încrederea și ar aduce mai mulți oameni pe listele de vaccinare decât menționarea campaniei în slujba de la biserică?

Personal consider însă o greșeală acuplarea mesajului “hai să vă zică și popii de vaccin” cu “de 1 iunie revenim la viața de dinainte.” Am văzut că unii comentatori compară strategia asta cu crearea unui orizont de așteptare, cu cea din Franța. Da, așa e! E identică! Numai că Franța are alegeri anul viitor, iar din toamnă dl Macron a picat în sondaje sub populista Le Pen. Dacă Macron face concurs de populisme trebuie să facem și noi? Și nemții au alegeri, acum, în toamna asta, iar noul lider al CDU (partidul doamnei Merkel, aflat acum în cădere liberă în sondaje) a cerut mai multe restricții și responsabilitate, până la o imunizare semnificativă, chiar dacă Germania se confruntă cu mitinguri anti-epidemice mult mai ample decât România. Cîțu ce alegeri are? Alea din PNL? Păi și n-a zis domnia sa că mai bine va plăti prețuri politice decât să facă ce NU trebuie? Acum pleacă prin sate cu cădelnița într-o mână și cu seringa în cealaltă, spunându-le oamenilor că cine vrea să se vaccineze să fie primit, cine nu, nu, nu-i problemă, că oricum, gata, mântuirea e aproape. Pe bune, preoții au un standard de coerență ceva mai ridicat de atât, când cer donații la schimb pe viața de apoi!

Politizarea pandemiei poate că le-a lăsat unora impresia că e ca la alegeri – nu e treaba lor, iar rezultatul se validează indiferent de participare. Nu, la imunizare națională nu merge așa! Dincolo de tragedii și decese, pe termen scurt nu câștigăm nimic, indiferent ce redeschide Cîțu la 1 iunie, iar pe termen lung eșecul vaccinării va fi catastrofal pentru economie (o spune Financial Times, nu eu).

În mod evident, campania de vaccinare avea și are în continuare nevoie de mai multă susținere. Așa cum vă spuneam imediat după deschiderea Fazei a III-a, “interesul extraordinar” arătat de români pentru vaccinare s-a dovedit un entuziasm de bulă. Nu mică, dar insuficient de mare pentru a ajunge la o imunizare eficientă. Nu zic, nici marșurile nocturne și uneori violente ale anti-vaxerilor covidioți care huiduie doctorii nu sunt impresionante ca prezență numerică, dar numărul absenților din platforma de programare (vreo 15 milioane de absenți) chiar este îngrijorătoare și, de fapt, aceia dau adevărata dimensiune a problemei pe care o avem cu toții.