Lebăda neagră. Donald Trump are acum șansa de a fi perfect asimptomatic, pentru a-și demonstra toate prostiile. Ceea ce ar fi foarte periculos pentru restul lumii.

Moise Guran

Infectarea lui Donald Trump cu coronavirus cu o lună înainte de alegerile prezidențiale poate schimba semnificativ soarta alegerilor americane din 3 noiembrie. Definiția Lebedei Negre nu este doar aceea de eveniment neprăvăzut care întoarce o situație certă. Taleb spune că este un eveniment neprevăzut despre care, atunci când se produce, toți spun că l-au prevăzut. Era previzibilă infectarea lui Donald Trump, după toată atitudinea sceptică (ca să nu zic ignorantă) pe care a avut-o față de pandemie? Nu, nu era. Acum două zile, la dezbaterea din Ohio, el făcea mișto de Joe Biden, că stă închis în subsolul casei sale și că poartă o ditamai masca peste tot pe unde merge, chiar dacă e la 200 de metri distanță de interlocutor. Hai să vedem cum poate evolua situația.

Înainte de toate, vă spun sincer că am o compasiune limitată pentru Donald Trump, pe care îl consider totuși o ființă umană, chiar dacă această ființă, prin poziția ocupată, a fost cel mai important factor de răspândire a pandemiei. Nu o spun eu, o spune  un studiu al Cornell University realizat prin analizarea a 38 de milioane de articole despre pandemia de coronavirus, și care arată că Donald Trump s-a dovedit cel mai important agent al dezinformărilor referitoare la COVID. Legătura cauzală este directă, de vreme ce oamenii de știință spun că pandemia s-ar fi terminat în două luni dacă toată populația planetei ar fi înțeles să poarte o afurisită de mască, dar o bună parte a populației planetei a refuzat asta din cauza teoriilor tâmpite, al căror prim promotor a fost cel mai puternic om al planetei, acum infectat el însuși cu coronavirus.

Dar cum poate evolua situația pe mai departe? Îl ajută sau nu îl ajută pe Trump infectarea cu coronavirus.

În primul rând resping ferm teoriile potrivit cărora n-ar fi infectat ci joacă o scenetă, sau că s-ar fi infectat inteționat. Dacă ar fi fost așa, poate nu făcea mișto chiar alaltăieri de Joe Biden. Am vazut toată dezbaterea de la un cap la altul și, vă spun sincer, la momentul respectiv chiar mi-a trecut prin minte cât de b*tch e Karma uneori. Uite că a fost și încă rapid, de vreme ce Trump nu putea fi pozitiv la coronavirus joi seara, dacă marți n-ar fi fost deja infectat. Atitudinea sa față de mască nu e nouă, de fapt a acceptat să o poarte foarte târziu, și-a băgat picioarele în reguli și restricții convocând mitinguri electorale și, cel mai probabil, a și mințit în direct la Fox, declarând că Hope Hicks, consiliera lui testată pozitiv prima, a purtat tot timpul mască în Air Force One și în Marine One, când aceasta fusese filmată urcând fără mască. Acesta este contextul care îl acuză pe Trump și, exclude, în opinia mea, teoria unei șarade sau a unei infectări intenționate.

Dar va înțelege și va sancționa publicul american acest comportament? Nu sunt sigur. Mai ales că, după circul provocat în dezbaterea cu Biden (ok, nici acesta din urmă nu s-a comportat ca Maica Maria), Trump nu a recuperat nimic din cele nouă procente cu care Biden îl devansează în sondaje, ba chiar, dintre așa numitele swing states, conduce doar în Iowa.

Ar fi recuperat la următoarele două dezbateri? Posibil, deși nu cred, având în vedere că Donald Trump a declarat cu puțin timp înainte să cadă bomba cu infectarea că nu e de acord cu schimbarea regulilor la următoarele dezbateri.

Dar vor mai avea loc dezbaterile, în aceste condiții? Foarte posibil, zic eu, dar on-line. Ceea ce înseamnă că Trump nu va mai putea să-l înrerupă pe Biden tot timpul, deci acestea vor arăta totuși foarte diferit decât cea din Ohio. Regulile s-au schimbat fără voia lui Trump, prin infectarea sa.

Sigur, dacă starea de sănătate a președintelui american se va înrăutăți iar acesta va avea nevoie de spitalizarea, așa cum a fost cazul premierului britanic Boris Johnson, atunci nu va mai fi nicio dezbatere. Îi va da electoratul american un vot de milă, unui om bolnav, în acest scenariu? Nu prea cred. Nu e genul acela de electorat. Citeam pe undeva că Roosevelt nu ar fi câștigat niciodată alegerile din 1940, dacă publicul american ar fi avut habar de faptul că acesta era la vremea respectivă în scaunul cu rotile.

Dar dacă, beneficiind de cel mai bun tratament posibil, Donald Trump va călări boala, va participa la dezbateri on-line, pentru ca la final de campanie să zică “Gata, mi-a trecut! V-am spus eu, coronavirusul ăsta e o prostie, dovada sunt chiar eu”? Mie mi se pare că acest scenariu este cel mai probabil, chiar dacă Trump are 74 de ani și o oarecare obezitate care l-ar putea face mai vulnerabil la coronavirus. Chiar și așa, e aproape imposibil ca imaginea de om bolnav (amintiți-vă ce slăbit era Boris Johnson) care tușește și e vădit afectat să nu treacă de ecranul televizoarelor, la o dezbatere, chiar on-line. Se va victimiza, încercând să joace eroic? Probabil. Dar îl vor mai vota americanii? Improbabil.

În mod cert campania electorală americană va fi foarte diferită de celelalte, inclusiv de cea din 2016 (apropo, dacă vă interesează, căutați Agenții Haosului pe HBO) care a fost oricum foarte atipică. În fapt, la acest moment, mie mi se pare că singura șansă a lui Donald Trump pentru un nou mandat este să fie perfect asimptomatic. Ceea ce va face și mai mult rău restului lumii, care nu beneficiază de asistența medicală a celui mai puternic om din lume, iar dacă numărul celor care vor susține că pandemia asta e o prostie va deveni și mai mare, la fel va fi și numărul celor uciși de coronavirus. În concluzie, îi doresc lui Donald Trump să fie perfect sănătos, să nu fie chinuit de COVID-19 dar și să se întoarcă la afacerile sale după 3 noiembrie, chiar dacă această combinație pare cea mai puțin probabilă.