PNL (45%) și PSD (18%) au făcut schimb de procente, dar sondajele tind spre scorul din 2016, inclusiv pentru USR

Moise Guran

PSD coboară spre 15%, dar probabil nu va trece sub decât cu o reformă electorală care să permită 9-10 milioane de oameni la vot, la fel ca la prezidențiale. Pe legea actuală (fără migrația internă și Diaspora) prezența la vot nu prea are cum să treacă de opt milioane, iar în această situația PSD va ajunge totuși (după redistribuire) la 20% din Parlament. Dar, să fim sinceri, nu e bine nici așa! Dacă obține 45% din voturi, PNL trece de 50% la redistribuire și va face singur guvernul. Iată cât de mult contează alegerile prezidențiale în economia generală a acestui ciclu electoral!

De fapt, se va ajunge la un guvern monocolor și majoritar PNL și cu un scor de 40% în alegeri, dar cu o foarte probabilă proptea de la UDMR. Ceea ce mă îngrijorează este nu atât că PNL ia inclusiv din electoratul PSD (de fapt, chiar contam pe asta), mă îngrijorează că ia deja masiv și din structurile PSD și ale afiliaților săi. Pe de altă parte, PNL nici nu s-a angajat să facă cine știe ce modernizare (de exemplu o reformă constituțională consistentă) iar dacă își face singur guvernul (sau cu UDMR) nici nu-l va putea forța nimeni la asta. 

Ceea ce ne aduce în mod inevitabil la agonia USR și PLUS. Care nici n-au reușit să-și operaționalizeze alianța, nici n-au reușit să proiecteze în ochii electoratului capacitatea de a face mai mult decât opoziție (că lumea votează oameni care să guverneze, nu care să facă gălăgie de pe margine) și, ce să vezi, ce să vezi, faptul că acum PNL e singur la guvernare proiectează tot în favoarea PNL viitoarea guvernare. Lună de lună cei de la USR-PLUS pierd două-trei procente și trendul pare de neoprit. Nu știu ce fac acolo, poate au început să se număre  între ei pentru viitoarele liste parlamentare, sau poate nu, dar e foarte târziui. Văd între ei mai multe discuții despre alegerile locale, deși e clar că parlamentarele anticipate vor avea loc fie înainte (adică peste patru luni), fie concomitent cu localele (peste cinci luni). O negociere pe liste și poziții în precampanie dă foarte rău, mai ales că nu-i prea văd reușind asta fără ceartă. Ce să mai schimbi în patru luni? 

Ca să fim bine înțeleși, în opinia mea cel mai bun scenariu pentru România este cel în care PNL și USR-PLUS fac împreună peste 66% din parlament (ca să poată revizui Constituția) dar PNL n-ar trebui să treacă singur de 40%. Ca să nu ne trezim peste vreo doi ani că am scăpat de dracu și am dat de tac-su. Mai ales că, în situația în care PNL face singur peste 50%, nici nu va avea o opoziție coerentă, având în vedere incompatibilitatea dintre PSD și USR-PLUS. Patru ani de aici încolo nu cred că vor mai băga în seamă pe cineva. N-am stat trei ani în stradă pentru asta! De aia vă spun, nici așa nu e bine!

(Pentru sondajul complet IMAS și Europa FM click aici)