Video Piața Victoriei, la 30 de ani după Revoluție | Primele sentințe în dosarul #Colectiv

16 decembrie 2019 este ziua în care, la patru ani după incendiul de la #Colectiv, vine prima sentință în acest dosar. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare, iar patronii Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu primesc câte 11 ani de închisoare.

Administratorul firmei de artificii, Daniela Niță, a primit o condamnare la 12 ani și 8 luni de închisoare, iar angajații ISU implicați în dosar sunt, în primă instanță, condamnați la 9 ani de închisoare.

Acum 30 de ani însă, 16 decembrie era ziua în care manifestația de solidaritate cu pastorul Laszlo Tokes de la Timișoara s-a transformat într-una politică, anticonunistă. Atunci s-a scandat cu putere în România „Jos Ceaușescu!”, strigăt multiplicat, câteva zile mai târziu, la București, și prelungit apoi în „Jos comunismul!”

Despre sentința în dosarul Colectiv, dar și despre Revoluția care a uimit lumea prin violență, despre cum au trait momentul decembrie 1989 gazetarul Cristian Tudor Popescu și jurnalistul Moise Guran, despre ce făceau atunci și unde se află acum liderii României de azi vorbim în „Piața Victoriei”.

Dar, mai cu seamă, ne gândim la generația neatinsă de comunism, a „democrațeilor”. Cine sunt ei? Cum pot schimba România? E această schimbare treaba unei singure generații? Ne arată actualitatea de azi că am învățat, în România, lecțiile secolului trecut?

Gazetarul Cristian Tudor Popescu și jurnalistul Moise Guran revin de la 18.15 alături de Anca Simina, pentru a răspunde la toate aceste întrebări în dezbaterea de luni din „Piața Victoriei”.