Patru scenarii în care Iohannis are de ales tot între două rele – mai stăm cu Dăncilă sau cu actualul parlament?

Moise Guran

Am stat, mulți dintre noi, săptămâni în stradă pentru apărarea democrației, alungarea PSD-ului de la guvernare și organizarea de alegeri anticipate. Acum, că guvernul PSD a fost “rezolvat”, președintele are în mână cam toate cărțile și, în același timp o opțiune grea, dat fiind momentul delicat – să meargă firesc spre anticipate, dar cu prețul păstrării Guvernului Dăncilă ca interimar încă cel puțin cinci luni de acum încolo, sau să numească un guvern “cu șanse”, care să poată face totuși câteva reforme rapide, îndepărtând însă, cel puțin pentru moment spectrul dizolvării parlamentului. Observați, ambele variante sunt proaste – în prima rămâne Dăncilă încă cinci luni, în a doua mai rămâne acest parlament un an. Deși par două variante, în realitate sunt patru, două scenarii principale și două secundare, derivate. Citiți cu răbdare.

Scenariul 1 – guvern PNL (sau condus de PNL) acum

Klaus Iohannis și-a exprimat clar preferința pentru anticipate “dacă există un consens al formațiunilor politice”. Imediat după aceea, Orban, Barna și Ponta și-au exprimat public consensul pentru anticipate. Dar Orban a venit și cu măsurile rapide, Barna a spus că ar sprijini un guvern PNL, iar Ponta a exprimat obiecțiuni referitoare doar la persoana lui Ludovic Orban. Este totuși destul de clar că un guvern minoritar, chiar condus de Ludovic Orban. În același timp, eu am unele informații că primarii PNL au sărit ca hămesiții pe Orban să intre urgent la guvernare. Am dubii că USR sau PLUS s-ar băga într-un guvern condus de un lider atât de puțin popular pentru publicul său, cum este Ludovic Orban. L-ar putea ajuta să treacă de învestitură, dar atât. Ceea ce l-ar putea face pe Președintele Iohannis să convoace o a doua rundă de consutări, pentru un alt premier decât Orban, tot din PNL sau din afara acestuia. În acest scenariu scăpăm acum de Dăncilă, dar actualul parlament rămâne până în noiembrie 2020. 

Scenariul 2 – acord de dizolvare a parlamentului în decembrie 2019, după două runde formale de eșuare a învestiturii

Multă lume își imaginează ca pe o șaradă asta cu “încercăm să facem un guvern și nu ne iese”. În realitate nici nu poate fi așa, nici Iohannis nu are un interes să fie așa. Dacă consensul de dizolvare a parlamentului există, președintele Iohannis va prelua acest cuvânt “DIZOLVARE” și îl va transforma într-un puternic driver electoral pentru el însuși, un adevărat call to action – “Votați-mă și de Crăciun îi trimitem acasă pe ticăloșii (parlamentarii, nu și guvernanții) care au masacrat legile justiției!”. Sigur, și Dan Barna are deja acest mesaj, dar venit de la președintele în funcție el are altă tracțiune. În această situație Guvernul Dăncilă primește cu sec – ia faceți voi bugetul, că și așa ziceați că numai voi știți să îl faceți, iar un nou guvern va veni abia prin martie-aprilie, cel mai devreme. Și probabil vor face un buget, cum au mai făcut, fără greața de a falsifica date. Dar și cu o mare șansă de coliziune pentru toată economia. 

L.E. Deși Constituția nu prevede asta, Codul Administrativ interzice unui guvern interimar să trimită proiecte de lege în parlament, deci nici proiectul de buget nu poate fi trimis. Thx! Elenina

Scenariul 3 – anticipate, rămâne actualul guvern, dar fără Dăncilă

Acest scenariu este posibil doar cu acordul doamnei Dăncilă. Dacă premierul demisionează, dacă e suspendat sau e indisponibil, președintele poate numi un alt prim-ministru dintre membrii actuali ai guvernului interimar. Care tot interimar rămâne, tot nu poate da ordonanțe, dar poate face bugetul. O eventuală schimbare a ministrului de Finanțe (pe care eu o văd ca pe o necesitate imperativă, chiar prioritară față de înlocuirea Vioricăi Dăncilă) se poate face tot cu un alt membru al cabinetului actual. Acest scenariu este puțin probabil, pentru că Dăncilă nu are nicio intenție să demisioneze.

Scenariul 4 – Acord de dizolvare a parlamentului la primăvară, cu învestirea unui nou guvern acum

În acest scenariu scăpăm acum de Dăncilă, dar nici nu stăm un an cu actualul parlament. Un nou guvern învestit pe Scenariul 1 se angajează încă de pe acum să demisioneze la finalul acestui an sau la începutul anului viitor, pentru a rămâne interimar încă două luni cât se derulează procedura a două încercări eșuate de învestire a unui nou guvern, urmată de dizolvarea parlamentului (cel mai probabil în februarie) și organizarea alegerilor anticipate în perioada martie – iunie 2020. Procedural este cel mai complicat scenariu, dar mie mi se pare și cel mai bun. Permite unui nou guvern să implementeze câteva măsuri rapide prin OUG (inclusiv alegeri locale în două tururi) dar se pierde energia șutului acestei moțiuni de cenzură. Vor mai dori parlamentarii dizolvarea parlamentului la primăvară? Greu de spus.

Acestea sunt toate opțiunile pe care Președintele Iohannis le are pe masă. Atât îi permite Constituția să facă. Va ține cont de interesul său electoral? Greu de spus, mai ales că sondajele îl dau ca și câștigat, deci teoretic își poate permite să mai țină cont și de interesul României. În mod cert, Klaus Iohannis are mai multe informații decât mine sau decât tine despre situația reală din economie. Your move, Mister President!