Alegerile prezidențiale sunt despre supraviețuirea sau nu a PSD. La 9 milioane prezență la vot, PSD e gata.

Moise Guran

Campania electorală merge prost. Eu am (și probabil mulți avem) sentimentul că niciunul dintre candidați nu strălucește, că nivelul politic este înfiorător de jos (a spus-o dl CTP, la Digi) ba chiar pare că toți candidații au renunțat la ideea de a avea un program politic, construindu-și campania electorală pe o poveste personală, că deh, mâna-ntinsă... Nici vorbă de dezbatere pe proiecte, cum speram eu, dar (și asta nu e deloc o noutate) alegerile aduc și un foarte forțat blocaj constituțional, o butaforie de luptă politică ce ține loc de campanie electorală. Și totuși, nu e momentul acum pentru apatie politică.

Sunt patru candidați cu șanse reale de a intra în turul doi – Iohannis, Barna, Dăncilă și Diaconu. Despre ultimul știm deocamdată doar că poate cel mult însuma opțiunile ALDE/ProRomânia, că are notorietate mare, dar și că a intrat foarte târziu în cursă. Nu, Theodor Paleologu nu are șansa turului II, știe probabil și el asta, la fel cum bănuiesc că știe că toată candidatura lui este cartea de notorietate pe care partidul lui Traian Băsescu o joacă pentru o viitoare fuziune, probabil după parlamentare, cu PNL. Paleologu este așadar un vehicul, nimic mai mult, iar pe mine mă uimește că a acceptat această candidatură. Nu că ceilalți ar fi altceva, dar…

Iohannis contează cam pe trei milioane și ceva de voturi în primul tur, în vreme ce alte trei-patru milioane se vor împărți între ceilalți. Da, la cât “entuziam” este acum în piața politică, mă tem că greu se vor strânge la urne în primul tur mai mult de 7 milioane de votanți, cu tot cu Diaspora, care va da probabil pentru prima dată peste 500 de mii de voturi. Not good! Și să vă explic de ce…

Ținta Vioricăi Dăncilă nu este, nu poate fi, să devină președinte. Că n-are cum. Ea vrea să rămână premier, aceasta fiind singura modalitate (nici aceea garantată) de a putea păstra șefia PSD. Ținta PSD este rămânerea la guvernare, pentru a putea supraviețui. Opțiunea directă pentru Dăncilă în sondaje este de 7-800 de mii de voturi, dar mobilizarea de partid îi poate duce numărul de votanți undeva pe la un milion. Îi poate surclasa pe Barna și Diaconu? Eu zic că nu, dar Universul pare să comploteze ca să mă contrazică, de vreme ce acești doi competitori direcți n-au nici ei scopuri foarte diferite de Paleologu (notorietatea, nu câștigarea alegerilor) iar Iohannis, prin întârzierea moțiunii de cenzură a PNL, trage practic de păr în sus procentul lui Dăncilă.

În plus, strategii PSD sunt, ca de obicei, cei mai eficienți, adoptând o tactică ce este în realitate asimetrică în ciuda faptului că ei sunt un partid mare. Dar este adaptată dimensiunilor foarte mici ale candidatei lor. Ce este pactul ăla propus de Viorica, dacă nu trolling politic? Salariile și pensiile nu pot fi tăiate (salariile pot doar temporar, iar pensiile deloc) iar asta a decis-o deja Curtea Constituțională? Ce este ordonanța de urgență prin care se măresc pedepsele pentru răpitori și violatori? Cel puțin până la aprobarea ei în parlament este anulabilă și inaplicabilă faptelor comise în această perioadă, căci Constituția interzice astfel de acte. Dar cum să reacționezi împotriva creșterii pedepselor pentru răpitori și violatori?

Vedeți, strategie asimetrică! Chiar dacă PSD vrea să lase impresia unui crucișător politic, se comportă ca o bărcuță încărcată cu dinamită. Iar toți ceilalți, direct sau indirect, par să dea o mână de ajutor printr-un combat cam neserios – în fond nici Diaconu, nici Barna nu par să-și dorească cu adevărat să devină președintele României, ci par să folosească campania pentru branding personal. Cât despre Iohannis, el este conștient că o intrare cu Dăncilă în turul II ar mobiliza probabil peste 10 milioane de români la urne și i-ar ridica lui procentul undeva spre 70-80%. Ceea ce ar revitaliza însă PSD la peste 20%. Strategia lui Klaus Iohannis este așadar departe de a fi una anti-PSD, deși el asta încearcă să ne convingă.

Dar toate astea NU ar trebui să ne demobilizeze, căci acest moment nu trebuie irosit. PSD a amenințat suveranitatea noastră națională și o va face din nou dacă va mai avea ocazia. PSD trebuie ajutat să moară, pașnic, la vot. De data asta pe bune și definitiv. Nu vă spun cu cine să votați, vă spun doar atât – trebuie să venim peste 9 milioane de oameni la vot, pentru a fi siguri că Dăncilă iese pe locul IV. La o astfel de prezență, procentul ei s-ar apropia de 10%. Oricum, mai puțin de 15% din voturi. Atât! Dacă reușim acest lucru, PSD se distruge singur, căci fiind un partid de oportuniști, PSD va fi părăsit de pesediști din momentul în care va pierde vocația guvernării. Până la locale va aluneca sub 10%, iar până la parlamentare (dacă au loc în toamna viitoare) își va pune problema dacă mai trece pragul electoral. 

Aceste alegeri prezidențiale nu sunt așadar despre Dăncilă, Iohannis, Barna sau Diaconu. Aceste alegeri sunt despre întoarcerea unei pagini de istorie, una urâtă, murdară, care a început cu confiscarea unei revolte împotriva tiraniei printr-o lovitură de stat și care trebuie să se încheie cu această caricatură de premier, un om pus acolo în bătaia de joc a tot ce înseamnă statul român, tocmai pentru a asigura instaurarea la umbra sa a unei alte tiranii.