Duios, Viorica trecea…

Moise Guran

  • Chiar dacă pesediștii se bat cu pumnul în piept că ei luptă să rămână la guvernare, în realitate asistăm la o retragere organizată. Nu numai de la guvernare, ci și din calul mort devenit PSD.
  • Sigur, Viorica Dăncilă nu prea înțelege faptul că alianța ALDE-ProRomânia este rebrandingul PSD pentru pesediștii care știu că PSD nu mai are perspectivă. Ca orice șobolani politici, aceștia pleacă pentru că au înțeles (după rectificarea lui Teodorovici) că nu mai e nimic de împărțit. Mai e doar de decontat. Dezastrul bugetar. Pe cei mai mulți dintre ei, primari, parlamentari, organizații, acest dezastru îi va găsi în ALDE sau în ProRomânia, adică în opoziție. Vor striga cu tupeu că-s de vină alții, nu ei. Așa au făcut și data trecută.
  • Lansarea candidaturii lui Mircea Diaconu, concomitent cu retragerea de la guvernare a pesediștilor, este schepsisul, liantul, și markerul trădării pesediștilor. El și alianța dintre ALDE și ProRomânia indică existența planului de retragere organizată, nu doar a ALDE ci și a pesediștilor. Ponta s-a mișcat bine după alegerile din 26 mai, înțelegând ceea ce Viorica n-avea cum – că fără o fuziune pe stânga, ei toți cei care au guvernat în ultimii șapte ani sunt PA!
  • Viorica Dăncilă este un iepure naiv al noului candidat al noului PSD, Mircea Diaconu. Ea va trage, fără să vrea, desigur, energiile negative și responsabilitățile. Pe față sau mai pe ascuns, organizațiile PSD (sau a ceea ce va mai rămâne din PSD până la prezidențiale) vor trage pentru Diaconu, nu pentru Dăncilă. Vă mai amintiți de independentul Oprescu? Au luat Bucureștiul cu acest tip de strategie, de ce n-ar încerca să ia și Președinția României?
  • Liberalii s-au grăbit să anunțe moțiunea de cenzură pentru a-și putea asuma căderea guvernului. Apoi s-a văzut că nici Dăncilă n-are alt plan decât moțiunea lui Orban. Interesul lui Iohannis era să intre cu Dăncilă în turul II, dar acest calcul a fost prost din start, iar acum a devenit penibil. Dăncilă a fost tot timpul o țintă falsă.
  • Barna s-a simțit dator să zică și el ceva și i-a cerut demisia Vioricăi Dăncilă. Și el știe că aceasta are zilele numărate, dar știe acum, când știe tot satul. Măi, dar chiar toți vreți să capitalizați pe căderea unei paiațe? Să vă văd când o să trebuiască să găsiți soluție de guvernare cât curaj o să aveți, că program de guvernare nu v-ați învrednicit să faceți!
  • Nu sunt sigur că vom avea un nou guvern înainte de prezidențiale. O pot lăsa pe Viorica interimar, după o eventuală demitere prin moțiune de cenzură, dar aceasta n-ar fi o soluție responsabilă pentru România, chiar dacă l-ar aduce pe Iohannis mai aproape de posibilitatea dizolvării parlamentului. De ce? Cum de ce? Păi și criza bugetară credeți că o rezolvă Viorica, naivă și interimară? Credeți că deficitul ăla de 5%, cum se profilează că va fi pe final de an, îl plătește ea din pensia ei specială? Ia vedeți câți candidați la președinție sunt… Șapte, zece? Fix pe ăia îi interesează alegerile prezidențiale din acest an, comparativ cu criza de finanțare ce se profilează.