Bună dimineața, România! Ești frumoasă azi!

Moise Guran

Da, România Frumoasă este marele câștigător. Nu al zilei de ieri, ci al unui război deschis în decembrie 2013, al unei crize de identitate ce a fost pe punctul de a ne arunca 30 de ani înapoi, în izolare, corupție și un național-socialism retrograd specific anilor 80, cum foarte bine zice domnul CTP. Colectiv, OUG 13, 10 August, acestea au fost doar momentele critice ale acestei crize, căreia noi, România Viitorului, România Europeană, ne-am opus pașnic, democratic, am #rezistat, am strâns din dinți și, într-un final ne-am mobilizat și am votat. Orice populație se poate răscula, dar înlăturarea pericolului unei dictaturi în mod pașnic, înțelegând puterea unui vot pentru care să stai și șapte ore la coadă, asta o poate face doar o națiune. Una, în cel mai modern sens al termenului, adică o sumă de indivizi care, deși nu se cunosc între ei, se bazează unii pe alții, uniți prin valorile și prin puterea pe care ei știu că o au în mod colectiv.

Nici eu nu cred că PCR (aka PSD) își va mai reveni din această criză. Vom vedea. În aceste zile o să scriu o serie de articole în care o să analizez rezultatele votului, dar azi vă spun doar atât despre PSD – singura șansă a acestui partid este condamnarea lui Liviu Dragnea. Dacă e achitat, PSD va fi distrus într-un război intern iminent. Dacă Dragnea dispare (iar dacă e achitat nu va dispărea) atunci tranziția se va face rapid și PSD se va remonta. Nu pe baze moderne, nu văd cum ar putea, căci el este expresia celei mai împietrite în timp părți din populație, ci gestionând spaimele unor prizonieri în fața televizorului, stingându-se treptat, el partidul, odată cu generația Ceaușescu pe care o și reprezintă. Acest partid ne-a pus sub semnul întrebării suveranitatea, exercitând-o în numele unui grup, a îngenuncheat statul și a atacat populația cu gaze și bastoane (ceea ce nu s-a mai întâmplat de la Revoluție și mineriade) și nici nu trebuie să ne așteptăm că va dispărea dintr-o dată. Dar se va stinge. Noi îl vom stinge, la vot, ieri a fost doar începutul.

Despre PNL și USR+ (reiau brandingul corect pe care l-am abandonat doar pentru a nu le face pagube în campanie) voi scrie câte un articol separat. Deocamdată, ambele partide trebuie să constate că o majoritate absolută de dreapta le-a acordat votul și să se concentreze pe înțelegerea acestei situații. Este URGENȚĂ ZERO reglementarea votului electronic, dacă nu se poate până la Prezidențiale pentru toți cetățenii, cel puțin pentru Diaspora, ca un test general. Guvernul Dăncilă nu va face acest lucru, iar dacă actuala majoritate refuză, vom ieși în stradă pentru votul electronic, singura modalitate pentru ca frații noștri plecați din țară să poată vota. Țineți cont că la momentul maxim de vot (orele 11-13) s-a votat cu o viteză de 5% pe oră. Se făcuseră cozi până și prin sate, nu mai vorbim de marile orașe europene, unde românii au făcut cozi înainte de deschiderea secțiilor de votare (mulțumesc ptr organizare, inclusiv pentru culoarul făcut Simonei Halep!). De la 7 dimineața și până la 21 seara, sunt 14 ore de votare, deci dacă s-ar fi votat cu viteza maximă de 5% pe oră, tot n-ar fi putut vota mai mult de 70% dintre cetățenii României. Implicit, rezultă că acest guvern a restricționat dreptul de vot pentru 30% dintre români, ceea ce în democrație este o crimă, este delictul capital. Nu există calcule politice dincolo de asta! Nu mă interesează cine vine la guvernare, acest guvern trebuie să plece imediat! PNL și USR, nu mai faceți greșeala de a aștepta (așa cum ați făcut după 10 august), introduceți moțiune de cenzură azi! Altfel, România frumoasă NU va înțelege de ce v-a votat.

Înțelegeți și voi, ceea ce înțelegem și noi, anume că schimbarea proporțiilor electorale este datorată faptului că o nouă generație a devenit dominantă în societatea noastră. Noi societatea civilă putem (am putut) mobiliza această generație, dar voi politicienii, mai ales cei noi (Cioloș, Rareș Bogdan, Barna, etc) trebuie să înțelegeți că această generație chiar vrea schimbarea clasei politice, că nu înțelege compromisul rezonabil așa cum îl înțelegea cea veche și că dacă nu vă veți plia pe acest entuziasm, el se va consuma, se va irosi. Eu nu cred că românii din afara țării vor mai sta și la Prezidențiale 7 ore la cozi, după ce deja au făcut-o în 2014, 2016 și 2019. Statul român trebuie să înceteze să-și mai bată joc de ei! Hai, mișcați-vă, că avem treabă. Soarele a răsărit și azi, dar parcă mai frumos decât oricând în ultimii 30 de ani. Bună dimineața!