Contraatacul României retrograde, de la interzicerea UBER la suspendarea din UE

Moise Guran

Nu știu sigur, dar așa pare, serviciile de taximetrie pe aplicații se cam desființează de azi. Apucaseră să intre în doar patru mari orașe. Celelalte sunt pline de taximetriști fără autorizație care ar lucra probabil și ei într-o rețea de tip Uber, dacă ar avea această alternativă. Ciudat lucru, taximetriștii din marile orașe n-au văzut în Uber un loc de muncă alternativ, o concurență pentru patronii lor, desigur, dar un lucru bun pentru ei, pentru angajați. Dar, stați! nu e doar asta. În București STB suspendă sine die plata biletului prin SMS, iar ministerul de Finanțe revine la declarațiile scrise că nu se descurcă deloc cu alea on-line (depuse la etajul 2, desigur!).

Unii îi zic România profundă. Ce e așa profund în a avea internet mobil gratuit dar a nu ști cum să-l folosești ca să-ți găsești un loc de muncă, cum să-ți comanzi o pizza sau chiar să plătești o vignetă? Suntem primii în Europa la viteza de internet, dar ultimii la digitalizare. O refuză și parte a firmelor, dar și o oarecare majoritate a cetățenilor, care se simt invadați și agresați de un progres pe care nu îl înțeleg și de care se tem. Spaima asta, generatoare de ură și dispreț uneori, conservatorismul imbecil și retrograd, incapacitatea de a nu intra în conflict cu copiii tăi și de a înțelege că ei au dreptul să facă lucrurile altfel decât tine, să gândească și să îmbrățișeze ceea ce tu poate nu înțelegi… asta e România profundă? Păi, care? Chiar nu e loc și de nou și de vechi? În alte țări, acolo unde nu merge Uber aplicația îți aduce un taxi. Colaborare, nu ură! La noi de ce e cu care pe care?

Ceea ce mă uimește (și n-am anticipat) este puterea contraatacului acestei Românii retrograde. Ea s-a manifestat pe toate paliere, de la contraofensiva corupților, demarată oficial pe 10 decembrie 2013 (marțea neagră din Parlament) și până la umilirea privaților de către statul birocratic (prin salarii triple dar nu numai), oprirea cvasitotală a șantierelor de autostrăzi/infrastructură și o talpă mârlănească pusă împotriva tehnologiei 5G. Eternitatea unei Românii înghețate 2000 de ani în feudalism era cumva amenințată și a ripostat, întorcând neverosimil și istoria din drumul ei – voi realizați că azi declarațiile-ultimatum privind suspendarea României din UE nici nu mai deschid jurnalele de știri? Cum Dumnezeu am ajuns aici? Cum e posibil ca peste tot Viitorul să învingă, numai la noi să fie suprimat cu succes de Trecut?

Contraatacul României retrograde are doi piloni, care se și determină cauzal unul pe celălalt. Primul este emigrarea masivă a tinerilor, fenomen ce păstrează balanța echilibrului de forțe din societate în favoarea unor generații care ar fi trebuit să devină trecute. Al doilea, este păstrarea monopolul asupra educației de către aceeași generație, trecută, ceea ce lovește puternic noile generații, le vulnerabilizează făcându-le inadaptate, fragile, debile. Cei mai puternici (puțini) ies singuri din capcană, alții se salvează la fel de individual fugind de această Românie retrogradă, dar cei mai mulți îi îngroașă rândurile perpetuând-o fie chiar și prin ignoranță, deznădejde sau dezangajare. Cerc vicios. Sparge cercul și ieși la vot!