Trece sau nu trece referendumul? Cifre, procente, praguri…

Moise Guran

Ultimele sondaje arată o despărțire foarte interesantă între interesele clasei politice din România și cetățenii acestei țări. În vreme ce mai toate cercetările sociologice arată o hotărâre mare, de 50 spre 60% din populație, de a vota la referendum, când vine vorba de partide și de opțiune politică lumea e mai degrabă nehotărâtă decât hotărâtă. Sigur, este aproape o imposibilitate logică să fie mai multe voturi la referendum decât la alegeri, o să vă explic imediat de ce, dar cred că mai trebuie să vă lămuresc și ce înseamnă în realitate procentele pe care le vedeți și le auziți la știri. Hai să ne jucăm puțin cu cifrele…

Diferența dintre sondaje și participarea efectivă la vot a populației vine și din „realitatea” celor 18,9 milioane de cetățeni cu drept de vot. Care există, desigur, dar nu în România. Cum Diaspora nu poate fizic vota în număr mai mare 4-500 de mii de oameni din cauza secțiilor de votare puține, numărul maxim real al cetățenilor ce pot vota este cam de 14-15 milioane. În Turul II al alegerilor prezidențiale din 2014 au votat aproape 12 milioane de români, ceea ce raportat la un număr scriptic de 18,9 milioane a însemnat o prezență de 64%. Dacă raportezi la cele 15, poate 16 milioane, care erau atunci în țară și puteau vota, rezultă că prezența reală în Turul II al alegerilor prezidențiale din 2014 a fost de peste 75%.

Acum, am o primă veste proastă. Din 2014 și până în 2019 și-au mai luat zborul de pe aceste meleaguri încă aproape un milion de români (în 2016 au venit la vot 7,2 milioane), deci dacă raportăm actualele sondaje la o populație reală de maximum 15 milioane, rezultă că actualele sondaje arată o intenție de vot la Referendum de peste 8 milioane de cetățeni (+/- 200 de mii).

Problema este că dacă într-adevăr vin 8 milioane să voteze la referendum, această cifră se raportează la numărul total de 18,2 milioane (se scad cetășenii cu domiciliul oficial în străinătate). Așa se face că deși în sondaje se anunță o intenție de vot de 55%, la referendum prezența nu poate trece de 43%, căci atât ar însemna 8 milioane de votanți reali, din 18,2 milioane de cetățeni scriptici. Deci deși 8 milioane ar însemna mai mult de jumătate din cetățenii reali aflați în România, dacă o astfel de prezență chiar se face, cifra oficială și anunțată a prezenței ar fi undeva între 40 și 45%.

Cât despre prezența la europarlamentare, vă spuneam că aceasta va fi în mod cert mai mare decât la Referendum în ciuda faptului că românii sunt mai porniți pe referendum. Și asta din două motive mari și late, ambele subliniind disonanța de care vă spuneam la început, între cetățeni și clasa politică:

1. Primul motiv este organizarea votului – pur și simplu toate partidele se concentrează pe europarlamentare și acolo, în secția de votare, este posibil să nici nu vi se dea cele două buletine de vot pentru referendum dacă nu le cereți. Procedura e în curs de stabilire de către BEC și o să revin cu o discuție despre ea atunci când îmi va fi și mie clară.

2. Al doilea motiv pentru care cred că e imposibil să fie mai mulți votanți la Referendum decât la Europarlamentare este acela că deja mai mulți lideri politici își instruiesc alegătorii să ignore Referendumul.

Dacă din cele opt milioane (prezumtiv) total la vot, mai mult de 2,5 milioane ignoră referendumul votând doar la europarlamentare, atunci Referendumul nu ar fi validat. De fapt, adevăratul risc ține de celălalt prag – pentru a fi validat nu e nevoie numai de o prezență de 5,5 milioane de oameni care să voteze la referendum, este nevoie și ca 4,6 milioane să voteze DA. Cum vom avea de ștampilat trei buletine, dintre care două cu cele două întrebări, iar unul cu partidele, iar apoi trebuie să le băgăm în trei urne diferite (da fiecare întrebare cu urna ei) estimez că procesul de votare va decurge destul de greoi. Dar despre piedici și proceduri în ziua votului o să mai vorbim.

Rețineți deocamdată atât – Referendumul reprezintă o mai mare miză pentru noi cetățenii decât pentru politicieni. Chiar dacă participarea la urne va fi mai mare decât estimează acum sociologii și chiar dacă președintele a dublat, de la una la două, dar a dublat intervențiile săptămânale pe tema referendumului, pragul se va face totuși greu și este nevoie de ambiție, de implicare, chiar de încăpățânare din partea noastră a cetățenilor pentru a reuși validarea lui.