Pesediștii „insistă” să venim 8 milioane la Referendum!

Moise Guran

UPDATE: Guvernul a renunțat la modificarea pragului prin OUG, așa cum ceruse AEP.

Modificarea pragului de prezență prin ordonanță de urgență după anunțarea referendumului este, din punct de vedere juridic, o barbarie. Una care nici nu cred că are puterea să schimbe rezultatul în favoarea PSD (căci da, acest referendum este despre PSD și, mai exact, despre modul în care acest partid tot încearcă de cinci ani să schimbe țara noastră într-una de hoți). Dar hai să trecem azi peste aspectele juridice, să trecem peste faptul că avem decizii ale CCR care spun că orice modificare a legislației electorale făcute în timpul procesului electoral nu se aplică decât următorului scrutin, hai să ne concentrăm pe efectele psihologice ale intenției guvernului Dăncilă de a mări numărul cetățenilor scriptici din România, ca să nu treacă referendumul pe Justiție.

Cifre! Manevra grosolană a guvernului ar ridica populația cu drept de vot a României de la 18,2 milioane, la 18,9 milioane. Acum vreo 28-30 de ani, când țara încă mai avea 23 de milioane de cetățeni (din care 5 milioane erau minori) numărul adulților cu drept de vot era mai mic decât azi. Bunăoară, la alegerile din 1992, numărul alegătorilor înreegistrați a fost de 16 milioane. 1992 a fost anul inversării trendului demografic, sporul natural fiind de atunci negativ, în medie cam pe la 50 de mii de suflete pe an. E drept că din urmă au venit generații mai numeroase și așa s-a ajuns la un număr de adulți de 18,9 milioane până în 2010 (1992+18 ani). Numai că din acel an, 2010, efectul de scădere al populației cu drept de vot s-a amplificat și din creșterea numărului de decese, dar și din scăderea (dramatică) a numărului de nașteri după 1992 (indivizi ajunși la maturitate și cu drept de vot după 2010). Dacă mai iei în calcul și românii plecați (3 milioane 4 milioane? 5 milioane?… hai să luăm 4 milioane) rezultă logic că cetățeni care pot efectiv vota la referendum nu-s mai mulți de 14-15 milioane, plus un maximum de 500 de mii de cetățeni care ar vota în afara țării (fizic n-au cum mai mulți în 441 de secții de votare).

În esență, ceea ce fac pesediștii e cam același lucru pe care l-au făcut la referendumul cu familia tradițională, dar pe invers – atunci, tot prin ordonanță de urgență, au mărit la două numărul zilelor de votare și au scos verificarea electronică a votului, că avea Dragnea neapărată nevoie de o victorie politică. Nu vă faceți iluzii, nu de toleranți ce sunt românii cu homosexualii n-a trecut referendumul ăla, ci pentru că marea majoritate a populației a priceput rapid toate aceste malversațiuni grețoase și a răspuns cu sictir.

Acum măresc prin OUG numărul cetățenilor luați în calcul și vor să-i interzică președintelui Iohannis să-și susțină public referendumul pe care l-a convocat și de care în mod evident depinde tot viitorul său politic, dar și al țării ăsteia, în care hoții își dau amnistii (mascate) prin ordonanțe iar apoi pretind că-s cinstiți ca noi toți ceilalți.

La acest referendum, efectul oug-ului care schimbă regulile în favoarea PSD e tot grețos, dar sictirul nu mai e suficient. Sictirul e o stare care induce inacțiune, dezangajare, absenteism. Acum e nevoie de nervi, de resort, de răspuns activ al aceleiași populații, căci scârba te poate face să nu te duci la vot, pe când furia… ei bine furia presupune energie vie și implică nevoia nestăpânită de descărcare, de deplasare la secția de vot întru aplicare însetată a ștampilei pe buletin. Așadar, dacă doamna Dăncilă vrea să facă una și mai urâtă decât ridicarea pragului de prezență la referendum, eu chiar o invit să o facă. Să ne enerveze, să ne dea emoții, să-i interzică președintelui Iohannis să facă campanie, că și-așa nu prea s-a văzut până acum.

Cum spuneam, numărul cetățenilor care pot efectiv vota la referendum aritmetic nu poate fi mai mare de 14-15 milioane, deci dacă vin la vot, să zicem 8 milioane, asta ar fi o prezență reală de circa 55%. Dacă Dăncilă dă ordonanța, și probabil că o va da, pragul de validare al referendumului crește de la 5,46 milioane la 5,67 de milioane prezență minimă la vot, dintre care 4,72 de milioane trebuie să voteze DA. Ei bine, eu cred că în țara asta se vor găsi nu 5, nu 6 sau 7 ci cel puțin 8 milioane de cetățeni, adică mai mult de jumătate din numărul real al cetățenilor cu drept de vot, care să vină și dea apăsat cu ștampila aia, a cărei semnificație este exact asta – CĂ NU ACCEPTĂM SĂ DEVENIM O NAȚIE DE HOȚI!