Domnul Timm, față cu AXA eurofobă

Moise Guran

Numeroși comentatori sunt de acord cu faptul că Frans Timmermans are cele mai mari șanse să devină președintele Comisiei Europene, după apropiatele alegeri europarlamentare, în ciuda faptului că popularii europeni vor obține probabil mai multe locuri în PE. Componența viitoarei comisii se negociază complex, cu state și cu familii politice în același timp, dar adevărata întrebare este ce procent vor ocupa în viitorul parlament populiștii. Sondajele nu prea pot spune asta, pentru că unii dintre ei sunt disimulați deocamdată în familii politice civilizate – Fidesz în PPE, PSD în PES, ALDE din România în ALDE european, etc. Deci, mai exact, ce negociază domnul Timm la București?

La întrebarea directă dacă va cere Comisia activarea Articolului 7 împotriva României, domnul Timmermans nu a răspuns. Nici nu era de așteptat să răspundă, ceea ce contează atunci când repoprterii pun o astfel de întrebare este “fața” celui care răspunde. Iar fața domnului Timm a fost ieri, toată ziua, una supărată.


Acum să privim problema și din partea ailaltă, dinspre Vasilica Dăncilă. Ați observat eforturile de comunicare ale guvernului român de a explica așa-zisa comisie mixtă pentru MCV ca fiind o modalitate “de a renegocia acest instrument nedrept pentru țara noastră”? Doar nu credeți la modul serios că cei de la Comisie negociază MCV-ul, nu? Evident că nu! Ce este atunci această comisie mixtă? Păi ce să fie – o pre-evaluare intermediară între acordul România-UE (MCV e parte din acesta) și sancțiunile de încălcare ale acestui acord. Care pot începe cu un infringement și pot evolua rapid către activarea Articolului 7.

Altfel spus, în timp ce pe Vasilica o mai frig la dește niște ordonanțe suplimentare (Dragnea și Iordache trag tare pe Tudorel zilele astea), în comunicarea internă i se crează (stupid) imaginea unei eroine care luptă să scoată țărișoara noastră de sub supliciul MCV-ului. În realitate, ea săraca are la o tâmplă declanșarea Articolului 7 și, la cealaltă tâmplă, oug-urile lui Dragnea.

Bun. Acum ne întoarcem la domnul Timmermans. Pentru președintele socialiștilor europeni pierderea PSD ar conta (nu atât de mult, dar destul totuși) în negocierile viitoare pentru Comisia Europeană. Își permite să scape de acest coșmar numit PSD, dar numai dacă și popularii europeni vor scăpa de Orban-Fidesz. Și popularii și socialiștii știu că Salvini și Kaczynski (brokerați de Trump și, ceva mai stealth, de Putin) au trasat o axă Italia-Polonia ce se va concretiza cândva după alegerile europarlamentare într-o nouă familie politică (a suveraniștilor) ce va aduna toți eurofobii și extremiștii Europei, nu numai pe cei din Est, dar și din Austria, Franța, Germania… Cât de mare va fi acest grup nou? Nimeni nu știe. Poate avea pentru început 15-20%, dar poate ajunge în câteva luni și la 30-35%, situație în care socialiștii, popularii și liberalii nu vor mai avea loc de întors, fiind forțați să meargă practic împreună. Că știu și ei asta, e indubitabil (luați de exemplu acest interviu acordat în toamnă de mr. Timm ptr Bloomberg

Timingul este însă esențial în această schemă, căci negocierile pentru formarea noii Comisii încep la summitul de la Sibiu din mai (chiar dacă e înainte de alegeri, sondajele vor fi indicat deja cu destulă acuratețe noua așezare în PE) și se încheie în toamnă, cu votul de învestitură din noul parlament. Așa că interesul lui Timmermans nu este să scape acum de PSD, ci să-l țină alături cel puțin până la votul din PE, chiar dacă știe că într-un final Dragnea tot pe axa Salvini-Kaczynski se va duce (să sperăm că nu și România odată cu el).

O să râdeți, dar pivotul acestor negocieri nu e Dăncilă, e Tudorel Toader. E clar că omul are o agendă personală și, dacă ar fi să ghicesc, aș paria că visează la postul de comisar european. Pentru asta are nevoie și de Dragnea și de Timmermans (unul să-l propună, celălalt să îl accepte), deci trebuie să le satisfacă amândurora nevoile. Iar acestea sunt deocamdată antagonice – unul vrea OUG de modificare a Codului Penal, celălalt vrea anularea OUG 7 și o modificare a Legilor Justiției în acord cu MCV (inclusiv desființarea Secției Speciale). Se vor înțelege? Habar-n-am. Ceea ce mă sperie cu adevărat e AXA aia și orbul de chamberlain al lui mr Timm. Îl respect pe acest om, dar sper să cunoască bine tiparele istorice ale populismului european. Cu astfel de oameni NU se negociază!