Anchetarea Codruței Kovesi, o ambuscadă pregătită cam în pripă

Moise Guran

Începerea urmăririi penale împotriva unei persoane face diferența între o plângere penală și ceea ce lumea numește “să ai dosar penal”. Citarea ca suspect a doamnei Kovesi este pasul procedural necesar pentru începerea urmăririi penale. În practică, atunci când un procuror decide acest pas, urmărirea este cam încheiată și, imediat după aceea urmează punerea sub acuzare, inculparea și trimiterea în judecată. Desigur, urmărirea penală poate dura încă luni bune, perioadă în care nici nu poți să spui ceva despre dosar, nu poți să te aperi public, pentru că îți interzice procurorul și procedura. Dacă încalci procedura, riști ca procurorul să ceară mandat de arestare.

Cei mai mulți dintre urmăriții penal nu spun nimic despre această fază a procesului, o trec sub tăcere, pentru că ea aruncă o pată de îndoială asupra lor. Doamna Kovesi a ales să vorbească. Acum, imaginați-vă cum ar fi fost ca doamna Kovesi să fi mers la Parchet, să i se fi comunicat începerea urmăririi penale și să se fi trezit la audierile din Parlamentul European că e întrebată dacă nu cumva e suspectă în dosarul nr X, instrumentat de secția specială de investigarea a procurorilor.

Citarea în pripă, cu două zile înainte să plece, sugerează că o astfel de capcană i se pregătea de fapt. Nu, nu-mi spuneți că pesediștii din parlamentul European nu ar fi aflat! Procurorii ăștia de la secția înființată de Tudorel deja au comis o gravă ilegalitate (din aia de CEDO) când au comunicat pe Legea 544, cea referitoare la accesul la informațiile publice, câte plângeri (dosare de urmărire in rem) are Codruța Kovesi. Asta este o chestiune foarte urâtă, pentru că legea respectivă nu la acest tip de informații se referă. Plângerea penală poate fi și calomnioasă și de aceea această fază a procesului penal nu este publică ci este secretă. De altfel, un procuror profesionist nu are niciun interes ca un potențial suspect să afle că există o plângere penală împotriva sa – pentru că acesta poate ascunde probe, poate aranja mărturii și așa mai departe. Comunicarea publică a celor 18 dosare deschise în urma unor plângeri îndreptate împotriva Codruței Kovesi (niște aberații, dacă mă întrebați pe mine) arată reaua credință a procurorilor de la Secția făcută de Tudorel. Nu se poate pune problema de slabă pregătire, n-aveau cum să nu știe că Legea 544 se referă la informații publice, nu la altceva.

Acum, adevărata întrebare este ce impact va avea toată șarada asta asupra procedurii, aflată într-o fază avansată, de selecție pentru procurorul șef al Parchetului European. Nimeni nu cred că știe să răspundă la această întrebare. Începerea urmăririi penale împotriva doamnei Kovesi, așa cum spunea și ea la Europa FM, o discreditează. Asta s-a și urmărit. Chiar dacă parlamentarii europeni vor considera că gestul autorităților române este cusut cu frânghie și vădit neserios, ei nu au cum să aibă acces la dosarul respectiv. Ar trebui să o creadă pe cuvânt, ceea ce poate vor face, poate nu o vor face. Apoi, procurorul european nu beneficiază de niciun fel de imunitate, ceea ce înseamnă că procedura urmăririi penale va continua, indiferent că doamna Kovesi este numită. Parlamentarii europeni, dar și cei din Consiliul European își vor pune problema exact așa – e ok ca Parchetul European să pornească la drum șchiop, cu un om cercetat pentru cine știe ce? De aceea vă și spun că, deja, anchetarea doamnei Kovesi și-a atins scopul, indiferent că mai târziu Secția Specială decide clasarea dosarului sau punerea ei sub acuzare. Este o ambuscadă, una destul de încropită (făcută în pripă), judecând după cum s-au desfășurat evenimentele. Probabil au fost surprinși de faptul că s-a clasat pe primul loc la concursul tehnic al Comisiei.

Știrea a produs, cum era și firesc, o mare emoție în România. Cei care au pus în scenă toată această afacere nu cred că n-au anticipat faptul că o martirizează astfel pe Kovesi, dar n-au mai avut ce face, semn că riscul pentru ei ca ea să devină procuror-șef european este totuși foarte mare. Deja opoziția față de numire, făcută de Tudorel Toader și de pesediști, a determinat o reacție puternică, căci o petiție de susținere a doamnei Kovesi a strâns peste 110 mii de semnături în ultima săptămână. Lumea ar face ceva ca să o apere, dar nu știe ce, așa că semnează petiții pe internet și dă likeuri pe facebook.

Frica de Kovesi este atât de mare încât Dragnea, Voiculescu și ceilalți penali au decis că asta nu mai contează față de riscul ca doamna Codruța Kovesi să devină procuror european. Au dat-o afară pe ușă, au umilit-o și au călcat-o în picioare pe la televiziunile lor, au umplut creierele românilor cu informații false despre ea, dar uite că ea nu se lasă ci era pe punctul să revină, mai puternică decât era la DNA. Gestul lor de acum confirmă doar faptul că doamna Kovesi este, de fapt, singurul bărbat adevărat de care s-a împiedicat Liviu Dragnea în cariera sa. Și o va distruge fără scrupule, fără ezitări și fără să mai țină cont de lege, de aparențe sau de „mofturi democratice”. Dragnea a pus mâna pe magistrați, și-a făcut propriul lui Parchet, are la degentul mic Inspecția judiciară și își alege judecătorii care să-l judece la Curtea Supremă. Greco, Comisia de la Veneția, MCV, toți aceștia s-au opus înființării Secției Speciale și au cerut explicit demiterea conducerii Inspecției Judiciare, ambele fiind instrumente politice evidente. NU MAI CONTEAZĂ! Pentru Dragnea, Europa NU mai contează. În timp, și-a construit propriul aparat represiv, cu care acum își instaurează dictatura.