Petrică și Ordonanța… De ce ar da amnistia acum, iar nu după alegeri?

Moise Guran

Ăl de la face ăstora de la PSD strategia politică, israelian sau ce maica lui o fi, știe bine mentalitatea poporului român. Sunt semne, multe semne, că Dragnea pregătește ordonanța aia ticăloasă prin care își va anula sentința din 2016. Și totuși nimeni nu mai reacționează, nimeni nu mai iese în stradă, partidele de opoziție se pregătesc febril de campanie, ratând ceea ce probabil va fi cea mai fierbinte și actuală temă a acesteia. Atenția publică este acum în cu totul alte direcții.

Viorika Dăncilă nu a făcut un secret din faptul că s-a dus săptămâna trecută la Bruxelles într-un turneu de promovare a ordonanței de anulare a sentințelor definitive. Viorika numa n-a zis vedeți că vine lupul. De la Bruxelles au curs apoi avertismentele, publice. Că ce au avut să-i spună Viorikii, i-or fi spus acolo, în întâlnirile alea. Apoi europenii au început să vorbească mai degrabă public cu Guvernul României, ceea ce înseamnă că nu vorbeau cu guvernul ci cu noi, românii. Mai întâi Timmermans cu scrisoarea lui, apoi Donald Tusk, eroul de la Atheneu, a scris pe Twitter, în limba română, asta…

Nu e clar că Tusk vorbește cu noi, iar nu cu Vio? Ne zice: Băă! Vedeți că vine lupul peste voi! Și noi nimic – lasă bre polacule, că de la OUG 13 tot vine! Mda, au fost multe tentative, dar exact reacția fermă a opiniei publice le-a oprit! Adică s-au temut de noi să le dea, chiar dacă au spus și au vrut să arate că nu sunt impresionați de protestele antiguvernamentale și că nu le pasă.

De Tudorel Toader ce să mai zicem… El declară peste tot, indiferent că-l întreabă sau nu-l întreabă cineva – Da, dom’le trebe să dăm ordonanța aia! Dragnea refuză să mai vorbească despre ea. La întoarcerea din vacanță i-a trimis Viorikii și lui 2Dorel un scrâșnet – nu mai comentez despre ceva ce deja a decis convenția națională a PSD. De fapt, convenția aia din decembrie n-a decis nimic. Dragnea a evitat să supună la vot, a vorbit el o oră și jumătate, de unde concluzia că s-a decis. Pe surse, tot Dragnea îi transmite lui Tudorel să dea ordonanța aia odată, că altfel zboară din funcție!

Aseară, Comisia Europeană a tras un nou semnal de alarmă, pentru noi, nu pentru guvern, chiar dacă s-a adresat guvernului: Nu puneți în discuție sentințele definitive! Nu mai e stat de drept dacă desființați puterea de lucru judecat! Păi, da, zicem și noi, iar apoi ne vedem de trebile noastre, de bugete, de bani, de cursul valutar și de ROBOR, de fentele cu serviciile secrete și vitaminele pentru copilași, de falși medici și alte prăpădenii de care e plină țara. Bun, deci toată lumea vorbește cu noi, iar noi nu mai reacționăm nicicum. Oare n-am ajuns în pilda cu Petrică și Lupul? Opoziția, voi ce păziți? Organizațiile civice… mai existați? Ați intrat chiar toți de acoolo pe listele electorale? E bine că ați intrat, dar să nu uitați pentru ce ați intrat!

Despre efectele unei ordonanțe de repunerea în termen pentru contestația în anulare au scris mulți specialiști în drept. Am scris și noi jurnaliștii, sunt decizii CCR și o decizie CEDO, ba am reținut chiar și opinie (bine documentată și argumentată, dar din păcate anonimă) care spune că magistrații nu ar trebui să pună o astfel de oug în aplicare. Să respingă adică toate contestațiile, făcute probabil imediat de Dragnea și ai ca el. Pe de altă parte, din răspunsul Comisiei înțelegem că Dăncilă a asigurat că nu va da ordonanța peste noapte. Adică nu fără dezbatere publică. Dar ce, se poate vorbi de vreun secret dacă ei tot zic că o dau de mai bine de două luni, iar în opinia publică, uite, au fost și opinii contra, chiar unele specializate. Ce-ați vrea? Să ne invite Dăncilă în stradă să protestăm?

Deși ar fi împotriva unei logici electorale ca o astfel de ordonanță să fie dată înainte de alegeri, să ne amintim că PSD nu mai e într-o logică electorală obișnuită. Acum ei se străduiesc să inventeze conspirații, cultivă xenofobia, iar corupții sunt puși cu nerușinare alături de martirii comunismului din anii 50. Dincolo de intenția tot mai evidentă de a-și face și campanie electorală cu o astfel de OUG, puneți-vă în locul lui Dragnea și judecați invers – dar dacă alegerile europarlamentare vor fi un dezastru comparabil cu cel de la referendumul de toamna trecută? Va mai putea el să rămân șef acolo? Va putea să mai influențeze guvernul și să-și dea o ordonanță salvatoare? Este că ce-i în mână nu-i minciună?