A crescut Euro? Păi n-a zis Dragnea că trece bugetu’ de un trilion de lei?

Moise Guran

Uitați de 4,71 de lei pentru un euro, cât e acum la oficial! S-a dus ca racheta până la 4,73 și, dacă se cumpără pe piața valutară la acest nivel, perspectiva e urâtă rău. Deși cred că deja Banca Națională vinde valută pentru a opri creșterea cursului de schimb, mi se pare că am intrat într-un teritoriu de mare risc. Totul, dar absolut tot ce s-a întâmplat în ultimele luni în România, converge către mise en place-ul unei furtuni speculative. Se spune că unde se rotesc corbii, urmează o bătălie. Independent și fără legătură cu atacurile unor parlamentari, care numai nu cer arestarea ROBOR-ului, BNR retrage destul de abrupt leii din piață, pentru că fără lei nu poți să cumperi euro, iar dacă nu poți să cumperi euro nici cursul nu crește la fel, nu? Problema este că cererea de valută este acum deja disproporționată față de ofertă, așa că Banca Centrală nu prea are ce face – trebuie să vândă valută. Și probabil o face, dar în cantități micuțe. Isărescu nu-și poate propune să dea cu euro de pământ, pentru că dacă se cumpără la 4,73, vă dați seama cât de bun de cumpărat este acum euro la 4,70, sau 4,71? Ar chema speculatorii cu goarna. Impresia mea este că aceștia sunt oricum deja pe poziții, aduși de imposibilitatea evidentă a guvernului de a mai plăti salariile la nivelul aberant la care le-a dus tot el, dar și de ordonanța minune care fragilizează băncile, obligându-le să-și reducă activele vămuite atât de inteligent de cuplul Vâlcov-Teodorovici.

Într-o economie deschisă ca a noastră, dacă muți cursul de schimb mai sus, influența asupra PIB-ului nominal este relativ mare. Cursul este cel mai rapid stimul de creștere a prețurilor, iar taxele (TVA-ul) sunt procente din prețuri. Indiferent că economia mai crește sau nu în mod real, iar a noastră pare să frâneze rapid, PIB-ul crește nominal. Din PIB-ul nominal se calculează deficitul, tot ca procent. PIB mai mare în lei, deficit mai mare în lei? Păi nu ne spunea domnul Dragnea că trecem cu PIB-ul pragul psihologic de 1000 de miliarde de lei? Pardon, ăla era Teodorovici, Dragnea a confundat PIB-ul cu Bugetul și a zis că o să avem venituri de un trilion! 🙂 Sigur! N-a spus cât va mai valora trilionul ăla de lei în euro, dar rețineți că accize, prețurile carburanților, majoritatea serviciilor,  deja denominate în euro, de la telefonie și până la curentul electric, pe care l-am importat în ianuarie tot în euro și la record de preț, toate astea înseamnă venituri în lei mai mari la bugetul statului.

Mai pe românește spus, primul beneficiar al creșterii cursului este deșteptul care se chinuie de două luni să facă bugetul statului și nu-i rezultă. Recalcularea lui pe un PIB mai mare în lei, dar cu un leu mai mic, scade implicit ca valoare salariile și pensiile pe care până acum le-a umflat cu dărnicie.

Pe de altă parte, ce să vezi, ce să vezi, statul are probleme în a se împrumuta cu lei din piață. Firesc, nu vă spusei la început că BNR-ul îi retrage ca să nu lase muniție pentru speculatori? Încercând să împace și capra dobânzilor și varza cursului de schimb, BNR le lasă pe amândouă să crească ușor, ca să le poată ține sub control. În mod cert, nu Isărescu nu mai vrea pe cap, în plus față de Piperea și Zamfir, și un atac speculativ care cine știe la ce poate duce.

Cât despre politicieni, urmăriți-i cu atenție în această problemă. Nu desființarea ROBOR-ului e miza, ROBOR este doar o medie statistică, iar cei doi sunt doar deschiderea, băieții cu prăștiile. Șarja de cavalerie abia urmează și, tare mi-e teamă că atacul decisiv asupra BNR se va da exact în cel mai nepotrivit moment pentru buzunarele noastre. Până atunci, nu uitați nicio secundă – tot ce se întâmplă – curs, dobânzi, instabilitate, se întâmplă pentru că poporul român și-a ales niște bufoni să administreze banii statului și, pentru că nimeni nu râdea la glumele lor, au început să mituiască publicul ca să devină populari. Aminitiți-vă de asta atunci când vă vor cere voturi ca să aresteze ROBOR-ul, Rasdaq-ul, constipațiile mondiale sau mai știu eu ce chiaburi de capitaliști. Bufonii au rămas fără bani, atâta tot.