Colluziunea Absurdului

Moise Guran

Asaltul absurdului asupra vieții cotidiene crează în primă fază frustrare, alienare, dar apoi psihicul nostru induce, într-un mecanism natural de apărare, adaptarea. Da, cei mai mulți dintre noi au tendința de a se adapta chiar și la absurd, la fel cum ne plictisim de bine sau cum ne obișnuim și cu răul. Prin definiție, absurdul este o formă a unei manifestări pe care mintea umană refuză să o priceapă. La noi, acum, plouă cu astfel de evenimente și întâmplări absurde, iar asta arată totuși altceva.

Plasarea lui Adrian Severin în cel mai difuzat cadru al deschiderii Președinției României la Consiliul UE este, aparent, un lucru absurd. Fost euro-parlamentar, prins de presă (dar condamnat de justiție) când își negocia vânzarea votului din Parlamentul European, acel om a aruncat o pată pe obrazul României, ilustrând la nivel înalt prejudecățile de tipul “hoții de români!” pe care europenii și așa le aveau, grație exportului de infractori pe care țara noastră l-a făcut vrând-nevrând, odată cu plecarea a milioane de români cinstiți și muncitori.

Cum să înțelegi plasarea lui Severin acolo, alături de oficialii români și europeni? Prostia? E prea puțin. Nu e o explicație nici logică, nici suficientă, nici acceptabilă, a acestei poze absurde.

La Mediaș, un criminal eliberat recent în baza recursului compensatoriu, ucide din nou. Victima are 25 de ani. Acum o lună, opinia publică era șocată de atacul asupra unei tinere de 20 de ani, din Alba Iulia. Filmată și arătată la televizor, tâlhăria respectivă a acoperit prin mediatizare un alt caz, de la Iași, în care un violator, eliberat și el tot pe recursul lui Tudorel, a sechestrat mai multe zile și a violat o tânără de 17 ani. Vi se pare absurd faptul că pe acest fond din societatea liderii statului român vorbesc atât de des de amnistie? Sigur că este, dar dacă ticăloșia este clară în cazul lui Tudorel Toader, spuneți-mi că e prostie faptul că ministrul de Interne a redus cu 11% numărul patrulelor de poliție/jandarmerie, concomitent cu recursul comensatoriu ce a scos 13 mii de infractori din pușcării! În aceeași perioadă, același minister a investit masiv în echipamente și muniții pentru reprimarea demonstrațiilor de stradă. Nu, nu poate fi prostie! E absurd cu premeditare!

La finalul anului trecut, ministrul de Finanțe anunță introducerea unei taxe de 2% pe încasările companiilor din energie. Un reporter Hotnews, aflat în sală, îi atrage atenția că CNL Oltenia, companie de stat și cel mai mare producător de energie din România (asigură 30% din total) are pierderi uriașe, iar taxa asta i-ar putea bloca activitatea și grăbi falimentul. Azi văd la știri că minerii CNLO intră în grevă iar România importă deja energie. Prostie? Poate a ministrului, care n-a înțeles nici cum își va arunca în aer propriile titluri de stat, desființând Pilonul II de Pensii (am explicat aici). Chiar dacă enormitatea a fost eliminată din varianta finală a OUG respective, a fost introdusă alta, menită să determine ieșirea de pe piață a companiilor de administrare. Importăm energie, dar s-or fi gândit că am putea importa și pensii? Aburd! Statul român să-și falimenteze propriile companii? Eh, s-a mai văzut! E iarnă, e frig, de ce să nu bagi în faliment cel mai mare producător de energie? În poza de la guvern cu Teodorovici și Vâlcov, Absurdul râdea discret. Reporterul Hotnews l-a văzut, l-am mai văzut și eu, l-au mai văzut și alții, dar poporul nu cred că l-a putut vedea. Cel puțin, nu așa de clar ca în poza cu Severin, Dăncilă, Iohannis, Juncker, Tusk, căci în asta Absursul nu mai râdea, rânjea, proclamându-se de fapt la șefia UE, pe care vrea să o distrugă.

Nu, nu cred că Viorica Dăncilă a vrut să se afișeze cu Adrian Severin la Ateneu, mai ales că a venit cu fii-su și cu noră-sa. Ce părinte vrea un astfel de scuipat pe obrazul copilului său (fie el și un copil fără cravată la Ateneu)? Și totuși, guvernul, nu MAE, nu protocolul de stat, guvernul Dăncilă, condus foarte teoretic de Viorica Cuacelașinume, l-a pus pe bursucul liberat (™ CTP) în cel mai difuzat cadru al evenimentului.

Statement politic? Categoric! Dar nu al Vioricăi Dăncilă ci al Absurdului! Dăncilă, Teodorovici, Carmen Dan, toți aceștia numiți pe funcții de miniștri, sunt în sine, din cauza nepriceperii și imposturii lor profesionale, alte declarații, dar mai vechi, ale Absurdului. Ei, reprezentanții guvernului pricep rar ce li se întâmplă, iar când pricep, le lipsește oricum curajul de a riposta. La fel ca eliberarea infractorilor concomitent cu reducerea vardiștilor, la fel ca la falimentarea de către stat a propriilor companii, acestea sunt colluziuni ale Absurdului! (Nu, nu l-am scris întâmplător cu doi “L”, deși cuvântul există și în română și înseamnă același lucru). Poza cu Severin la Ateneu este nu numai un rânjet. Este o devoalare intenționată, o declarație – Ați fost preluați, ne zice!