UDMR îi jignește din nou pe maghiari: suntem la fel de hoți ca pesediștii!

Moise Guran

Subtil ca un bolovan care plonjează artistic în baltă, UDMR a depus proiectul de autonomie teritorială exact în ziua în care Dragnea a pierdut majoritatea în Camera Deputaților. Mesajul: dacă vrei să nu-ți pice guvernul înainte să-ți dea amnistia, va trebui să joci cu noi. Dacă ne faci acest mic hatâr, autonomia teritorială, atunci noi îi vom aduce pe maghiarii pe care îi reprezentăm alături de tine și de hoții tăi.

Ca să elimin din capul locului orice urmă de îndoială, proiectul UDMR încalcă flagrant Constituția României, dar și tratatul dintre România și Ungaria (care în anexă face referire la modul de interpretare al autonomiei locale). Chiar votată în Parlament, o astfel de lege nu ar trebui să treacă niciodată de CCR. UDMR știe asta, posibil ca și Dragnea știe asta, scopul aparent al acestui joc este resuscitarea electorală a UDMR pentru apropiatele alegeri europarlamentare.

Pe de altă parte trollingul UDMR este maxim (fără a fi totuși nou, aici un articol Historia pe argumente juridice) – să ceri românilor să respecte ceea ce Rezoluția de la Alba Iulia nici nu prevedea, în condițiile în care la nici patru luni de la acceptarea unirii (prin reprezentanți, în Parlamentul României Mari) câteva mii de secui luptau alături de armata bolșevică a Ungariei pentru desfacerea României Mari, asta ar putea fi considerată ignoranță. Dacă n-ar mai fi fost de atunci și Diktatul de la Viena, ce a schimbat cadrul juridic, dar și Al Doilea Război Mondial care a schimbat de asemenea cadrul juridic, ne mai vorbind de suportul Uniunii Populare Maghiare pentru guvernul Petru Groza în 1945, precum și complicitatea acesteia cu comuniștii la alegerile din 1946 (probabil falsificate). Ceea ce mută de la ignoranță la tupeu atitudinea de acum a UDMR, fără a trece totuși o vină colectivă asupra comunității maghiare. Să spui că această comunitate este vinovată de faptele de azi sau din trecut ale liderilor săi, ar fi ca și cum m-ar acuza cineva pe mine sau pe tine de deportarea și omorârea evreilor în timpul Regimului Antonescu sau de căsăpirea Justiției de către regimul Dragnea. Oricum, toată chestiunea a fost definitiv tranșată prin tratatul româno-maghiar din 1996, al cărui text îl vedeți mai jos.

Dar, dacă ceea ce face UDMR nu poate fi extrapolat ca vinovăție asupra comunității maghiare din România, cred că se poate spune că, mai degrabă invers, este vina noastră a tuturor, români și maghiari, că UDMR-ul mai există, că enclavizează conștient două județe ale României (oamenii de acolo nu au acces la un text ca acesta, pentru că mulți nu știu limba română) și că o face în complicitate cu penalii și incompetenții de la București.

Este o rușine pentru noi că, la o sută de ani de la Marea Unire, conceptul de națiune încă se mai confundă în mințile a numeroși cetățeni români cu cel de etnie. Asta deși, paradoxal, avem un președinte etnic german și care ilustrează perfect conceptul modern de națiune – Iohannis gândește în limba germană dar se simte partea a națiunii române. Ca el sunt și mulți maghiari, de fapt cei mai mulți maghiari. Existența lor este o zestre culturală extraordinară a națiunii noastre, iar noi toți trebuie să conștientizăm câteva lucruri:

  1. Temerea celor mai vârstnici dintre maghiari că românii vor să-i asimileze, să-i facă să dispară, este justificată cel puțin de politica agresivă de culpabilizare și, da, de asimilare, dusă de regimul comunist după 1968.
  2. Istoria e utilă doar în forma ei autentică. Trebuie cunoscută de cât mai mulți și cât mai puțin înflorată. Utilizarea politică a evenimentelor istorice este în sine un păcat și cer scuze celor care pot considera că am făcut asta prin partea italică, de mai sus, a acestui text.
  3. Niciun partid “românesc” nu a avut curajul să facă o ofertă concretă și deschisă locuitorilor din Harghita și Covasna, lăsându-i complice în prizonieratul UDMR. Politicienii “români” se tem să și pronunțe sintagma Ținutul Secuiesc, iar acesta este un alt caz de utilizare (dar negativă, prin ignorare) a istoriei. Asta pentru că Ținutul Secuiesc este o realitate istorică, la fel ca Oltenia, Muntenia sau Moldova. Face adică parte din zestrea culturală a națiunii noastre și trebuie dezvoltat ca atare, cu beneficii economice și culturale și pentru locuitorii din Harghita și Covasana, dar și pentru România ca țară. Oferiți-le votanților de acolo o marcă turistică și culturală cu acest nume și poate vor mai vota și altceva decât trollingul bazat pe ignoranță al UDMR!
  4. Izolarea celor două județe are ca efect păstrarea lor într-o condiție rurală (30% grad de urbanizare, comparabil cu media României de acum 100 de ani). Implicit, cetățenilor români din Harghita și Covasna li se încalcă dreptul la dezvoltare profesională și la o carieră mai strălucită decât cea de funcționăraș într-un oraș de mărime medie (Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc, sunt orășele de 40-50 de mii de locuitori). Obiectiv, ei nu pot avea o astfel de carieră dacă nu știu limba română, iar interesul UDMR este să nu știe limba română. Hai să-i ajutăm să-și dorească (nu să-i obligăm) să învețe limba română. Vor gândi în continuare în limba lor maternă, la fel ca președintele țării. Așa, și?

Cel mai grav este că de doi ani UDMR este complice al hoților care controlează Guvernul României. În timp ce numeroși maghiari organizează proteste la sediile UDMR din Cluj și din alte orașe, opoziția nu sesizează această oportunitatea creată – pentru cei mai mulți maghiari (ca și pentru cei mai mulți ardeleni) să fii considerat pesedist e o jignire. Susținând un guvern care eliberează infractorii, punând în pericol toată societatea, UDMR se va desființa singur. Totul este ca noi, ceilalți, să evităm ostilizarea maghiarilor pe ansamblu. Că de aia face UDMR ce face. Maghiarii nu sunt hoți! Cred în cinste și în democrație, la fel ca noi toți, nu vor amnistia și se simt rușinați de faptul că România este condusă de Dăncilă. Să le spunem noi asta, este singurul mod inteligent de a contracara jocul UDMR-Dragnea.