Când e mai potrivit să-ți afirmi valorile, dacă nu de Ziua Națională?

Moise Guran

Cu tot respectul pentru Armata Română, căreia îi datorăm într-adevăr multe, de la întregirea României și până la integrarea în NATO (fără de care nici în UE nu intram, nici bruma de prosperitate ce i-a urmat nu o aveam) nu cred că Ziua Națională trebuie să se rezume la parada militară. Nici la fiert țuică și la mâncat fasole cu ciolan. Este o zi a afirmării identității și chiar dacă, da, și respectul pentru armată și țuica și ciolanul fac parte din identitatea noastră, eu simt nevoia ca anul ăsta să mai afirm vreo câteva dintre valorile în care cred – cinstea, libertatea și identitatea mea europeană, alături de cea națională românească. Ciolanul merge și după. Țuica, neapărat după!

Afirmăm valori, nu ură!

Totul este să o facem frumos, să sune ca o sărbătoare, nu ca un protest. Ca o afirmare activă a unor valori, nu ca o revărsare de ură, reactivă la ceva rău. De exemplu, la unele strigături putem renunța pentru o zi, înlocuindu-le cu altele. N-avem de exemplu de ce să strigăm aia cu Ciuma Roșie de 1 Decembrie, în general n-avem de ce să strigăm nimic despre PSD, pentru a depolitiza complet manifestația. Dar putem striga că nu vrem să fim o nație de hoți, să cerem cinste, libertate și integrare europeană. E foarte important, de asemenea, să ne strigăm unii pe alții, să ne încurajăm – Cluj, Timișoara, Iași. Vor fi probabil manifestații în mai multe orașe, iar atunci când orașele se strigă și se încurajează între ele produc o emoție ce se propagă rapid și pe internet și la televizor. E sărbătoarea Unirii, iar manifestația nu e un monopol al Bucureștiului.

Europa face parte din identitatea noastră națională!

Da, Europa a sprijinit formarea României la 1859, Europa a învins Austro-Ungaria în 1918 (România ieșise din război în mai, prin rușinoasa Pace de la București și a reintrat în noiembrie sub presiunea francezilor) Europa a făcut posibilă Marea Unire alături de dorința românilor de a trăi într-o singură țară. Le place sau nu celor care azi vor să ne scoată din UE, Europa a fost alături de noi tot timpul în ultimele două secole, dar mai ales în ultimul secol, pe care-l și aniversăm acum. Nu e nicio contradicție în a afirma co-identitatea europeană, alături de cea românească. Păzindu-ne valorile europene de delirul fanatic al unora, ne păzim integritatea țării, să fim sinceri! Sau vă închipuiți că Ardealul, Banatul și chiar Moldova ar mai vrea să facă parte dintr-o Românie ieșită din UE?

Tricolor da, violență nu!

Revenind la manifestația de 1 Decembrie, se pregătește formarea unui mare tricolor din luminițe și cartoane colorate iar ăsta ar trebui să fie un moment frumos cu încărcătură puternică, un semnal și pentru Europa care ne apără tocmai pentru că ieșim în stradă, dar și pentru cei care pregătesc amnistii și eliberarea borfașilor eurosceptici, sub pretextul Centenarului.

De asemenea nu avem de ce să forțăm cordoanele jandarmilor sau blocarea Pieței, căci ei lărgesc țarcul și închid circulația pe măsură ce se strânge lumea, dacă se strânge. Nu am nimic împotriva celor care se vor întoarce cu spatele la jandarmi în timpul paradei militare, dar ar fi bine să nu permitem incidente cu aceștia la manifestația de la ora 16.

Probabil vor fi și provocatori. Este esențial ca acestora să nu li se permită să deturneze manifestația. Știu că după 10 august nimeni nu mai are respect și sentimente prea bune pentru Jandarmerie, dar e de preferat ignorarea prezenței jandarmilor (căci ea e inevitabilă) decât fluierarea lor, exprimarea unor sentimente de dispreț sau ură. E totuși Ziua Națională, români sunt și ei, chiar dacă instituția pe care o reprezintă a fost acaparată politic. Dacă vreo “minte fierbântată” vă spune că nu facem nimic prin demonstrații pașnice, explicați-i că de doi ani doar aceste demonstrații pașnice l-au oprit pe Dragnea să își dea amnistia aia.

Strada apără România, ca stat de drept.

Strada a fost și rămâne ultima linie de apărare pentru statul de drept, chiar dacă politicienii nu au fost capabili să se ridice la înălțimea noastră și să-l scoată de la butoane pe cel care a amenințat cel mai mult democrația, de la Ceaușescu încoace. Pe de altă parte, cine se simte ofensat de faptul că noi proclamăm Cinstea ca valoare națională cu ocazia Centenarului, n-are decât. Se pune singur în afara ei, alături de infractorii mai mari sau mai mici. Libertatea, o valoare greu câștigată în ultimul secol (și, dacă mă întrebați pe mine cea mai importantă dintre toate) este de asemenea amenințată și trebuie subliniată. Nu toți cetățenii României o înțeleg în toate valențele ei, dar o manifestație de Ziua Națională este în sine cea mai importantă proclamație de libertate.

Va fi foarte frig, așa că hai să venim la 16, să nu întârziem, căci la 17 e deja întuneric, mulți nu vor rezista prea mult (mai ales dacă vin cu copiii) și riscăm să trecem pe rând prin Piața Victoriei, fără a reuși să formăm o masă relevantă. E o ciudată tensiune în aer în acest an. Nu vă lăsați pradă disperării, nu dezarmați, nu vă lăsați dezamăgiți! Aceste mulțimi produc efect. Indiferent cât repetă ei că nu le pasă, uitați-vă că Dragnea nici nu mai are curaj să iasă în public, iar Dăncilă (de acum probabil ultima frână în calea amnistiei) chiar are coșmaruri de câte ori se strânge lumea la guvern. Hai să ne recuperăm Centenarul din kitschul festivist în care ni l-au înecat! Să-l facem relevant, să-l facem istoric!

La mulți ani, vă urez, într-o țară liberă!