Când Pulanul face planificarea strategică, Jandarmeria merge singură spre desființare

Moise Guran

Nefiind nici stelist, nici dinamovist, ani de zile am râs la bancul ăla cu cine bate la meciul Steaua-Dinamo. După 10 august nu mai râd. Dar ideea este că în șase ani de când protestăm în stradă (de la Roșia Montană, da) am privit mai tot timpul cu simpatie jandarmii, pentru că ei chiar ne-au protejat în lungile marșuri pe bulevardele Capitalei, s-au dat la o parte când noi am ocupat inteligent Piața Universității, sau Piața Victoriei, sau alte piețe, că-s oameni și ei și noi, și nici lor nu le plac infractorii și în sufletele lor ne aplaudă pentru că ieșim în stradă ca să strigăm că nu vrem să fim o nație de hoți. Acea Jandarmerie nu mai există. O mână de pesediști a pus mâna pe ea și, în ciuda aparențelor, nu sunt acel tip de pesediști precum Codrin Ștefănescu, care vorbesc fără să înțeleagă exact ce spun, ci-s pesediști de-ai răi și perverși care provoacă lumea ca să aibă motive apoi să o bată.

Prima tentație, după ce am citit comunicatul Jandarmeriei de ieri a fost să cred că s-au tâmpit. Ei nu văd că astfel îi provoacă pe oameni? Sunt atât de proști încât să nu înțeleagă că se vor întoarce și mai mulți cu spatele la defilare, dacă ei îi jignesc în avans (înainte de a se fi întâmplat orice)? Știu că e tentant să zici de jandarmi că sunt tâmpiți, dar chiar presupunând că le scrie însăși Carmen Dan comunicatele (sau altcineva c-un pulan pe post de organ de gândire) să nu uităm totuși că Jandarmeria e o armă, că cineva face acolo planificare strategică și că acel cineva ar fi trebuit să avertizeze asupra efectelor, exact pe dos decât cele scontate, ale acelui comunicat, înainte de a fi emis. Dar n-ar fi mai logic să presupunem că exact acestea au fost efectele scontate? Nu? Cum, nu? Înainte de 10 august n-am asistat de asemenea la astfel de “anticipări” alarmiste ale evenimentelor ce aveau să urmeze? N-au apărut tot felul de ciudați pe la televizor care avertizau că va curge sânge, doar pentru a da Jandarmeriei exact ocazia acestui tip de trolling pe care îl face și acum? Îi bănuiești de prea multă inteligență, Moise, îmi mai scriu câte unii, comentându-mi articolele, și da, eu însumi am o astfel de frână mentală de fiecare dată – nu cumva îi bănuiesc de ce nu sunt în stare? Hm, când jandarmii își scot indicativele de pe căști, când evită să-i separe pe provocatori de mulțime și devin ei înșiși provocatori, iar scenariul se mai și repetă, prefer să cred că aceasta este planificare, iar nu prostie.

Așa că răspunsul trebuie să fie pe măsură, adică unul inteligent.

Uite ce propun eu și rog partidele de opoziție să ia în calcul următorul scenariu, pentru programele lor electorale:

  • Desființarea Jandarmeriei, ca structură a Forțelor Armate ale României și reorganizarea ei în subordinea Poliției Naționale (structură civilă), alături de Poliția Locală ce trebuie de asemenea desființată. Polițiștii locali sunt încă și mai slab pregătiți și mai predispuși la slugărnicie politică decât jandarmii. De ce să avem trei instituții separate cu atribuții pe linie de pază și ordine publică, toate cu șefi, șefuți, șoferi, secretare, protocoale, cheltuieli de întreținere și, bineînțeles, oameni care teoretic fac toți același lucru?
  • Trecerea Poliției Judiciare în subordinea Ministerului Public (Parchetul General) că oricum polițiștii judiciariști tot cu procurorii lucrează, iar subordonarea pe linia MAI a dat naștere unor orori inimaginabile (sau ați uitat cazul polițistului pedofil, acoperit chiar de colegii care îi spuneau în glumă “Violatorul”?)
  • Desființarea ministerului de Interne și comasarea lui cu ministerul Justiției, după modelul european al JAI (Justiție și Afaceri Interne). Nu că am vrut să plusez, dar în loc de orice argument, în caz că mai aveți nevoie de unul, după câte a putut doamna Carmen Dan să facă, dați un click aici pentru a vedea cu ochii voștri ce înseamnă acest minister mamut și câtă șefime poate trăi acolo. Nici nu le-a ajuns o pagină pentru organigramă, butonul roșu de jos cu instituții subordonate fiind practic link către a doua pagină.

Hai să vorbim despre o astfel de reformă, ca răspuns la acțiunile Jandarmeriei, condamnate ca atare chiar de Comisie și de Parlamentul European. Sigur că nu o va face PSD-ul, că doar nu degeaba s-a obosit să-și pună oamenii în aceste structuri ale statului român, dar, uite, eu aș fi dispus să votez un partid care vine la alegeri cu un astfel de program. Iar dezbaterile noastre cel puțin le vor da nopți nedormite imbecililor care planifică strategic cum să bată lumea care manifestează pașnic.

Cât despre Ziua Națională, eu respect dorința celor care se vor întoarce cu spatele la paradă, atunci când vor trece jandarmii. Eu nu mă voi întoarce, ca să nu-i ofensez fără să vreau pe ceilalți militari, dar abia o astfel de libertate e un bun câștigat cu care merită să te lauzi de Centenar. Cât despre manifestația de după amiază din Piața Victoriei, ea este una de proclamare a Cinstei ca valoare națională și nu văd de ce n-ar fi asta o manifestare de unitate. Cine vrea altceva decât cinste, n-are decât să stea acasă, să considere că eu și alții ca mine întinăm Ziua Națională, sau mai știu eu ce tâmpenii. Iar Jandarmeria ar face bine să-i adune și să-i țină departe pe toți provocatorii violenți, huligani sau minți înfierbântate, că nici nouă nu ne plac și nici nu ne reprezintă. Subliniez ideea cu care am început acest articol – comunicatul Jandarmeriei arată ceea ce noi toți am constatat la 10 august și anume că cineva chiar are nevoie de violență și de stricat Ziua Națională ca să-și justifice o legislație de forță. Ne vedem în Piață.